Mi a különbség a Pap, a Pszichológus, a Pszichiáter és...
Címlap / Ezotéria / Mi a különbség a Pap, a Pszichológus, a Pszichiáter és a Parapszichológus között?

Mi a különbség a Pap, a Pszichológus, a Pszichiáter és a Parapszichológus között?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

Mind a négy a lélekkel foglalkozik? Igen! Mégsem ugyanazért megyünk hozzájuk. De vajon te tudod, mikor kihez fordulj segítségért?  

Tedd próbára a tudásodat! 

A négy segítő P – ez most a lélektan négy szakértőjének kezdőbetűje. Pap, pszichológus, pszichiáter és parapszichológus. Mindenki hite és tudása szerint fordul hozzájuk, de nézzük, ki mire is alkalmas. 


Pap – lelkész
 


A lelkész – a nevében benne is van, - a lélekkel foglalkozó segítő személy, az Isten és a lélek közt, titoktartási kötelezettséggel is bíró felhatalmazottja.  A legelső pszichológusnak mai napig a híres szent szerzetest, Aquinoi szent Tamást tartják. A hívők gyónásukkal, hálaadó rítusaikkal és problémáikkal kereshetik fel lelki vezetőjüket, aki teljes titoktartással kezeli megvallott bűneiket. A papok, „szent emberek”, már a kereszténység előtt, illetve a nem keresztény országokban is ezt a feladatot látják el ősidők óta. 
 

Pszichológus


Általában az iskolákban, nevelési tanácsadókban, magánrendeléseken, vagy például munkaerő közvetítő cégeknél találkozhatunk velük. Általában az a feladatuk, hogy a lelki terhekkel küzdő embert – gyereket és felnőttet – segítsék. Ők azok akik segítenek feldolgozni egy traumát, egy balesetet vagy éppen beszélgetéssel, vagy egyéb technikával segítik a pácienseket túljutni a nehézségeken. Mivel ők gyógyszert nem írhatnak fel, ezért súlyosabb betegségekkel pl. skizofrénia, pánikbetegség, alvászavar nem foglalkoznak hosszútávon. 
 
A pszichológusok van, hogy kitöltetnek a pácienssel egy tesztet vagy kérdezgetik és ezek alapján kezdik meg a terápiás folyamatot. A pszichológusok, akikkel az átlagember találkozhat, a társadalmi beilleszkedéssel illetve munkahelyi, iskolai problémákkal foglalkozik leginkább, így nekik az a feladatuk, hogy a pácienst egy egészséges és szociális élethez segítsék. Gyakori, hogy az ezoterikus szemléletet elvetik – de vannak pszichológusok, akik kiválóan beszélik ezt a nyelvet is. Sok irányzat van a pszichológiában, amelyek követői különféle problémákon tudnak hatékonyan segíteni a szorongásoktól a dühkitöréseken át a narcisztikus személyiségzavarig. 
 
 

Pszichiáter

Ellentmondásos a megitélésük. Orvosi diplomával rendelkeznek és a lélek helyett biokémiai folyamatokkal foglalkoznak. Mivel a lélek nyelve nem a biokémia, így vannak akik a pszichiátriát egyenesen áltudmánynak, káros beavatkozásnak tartják, mert még soha senki nem látott gyógyult pszichiátriai beteget, aki a gyógyszerek hatására lett egészséges – de olyat,aki a gyógyszerektől egy nyáladzó csecsemő, vagy egy magatehetetlen zombi lett, már annál többen.

Vannak, akik istenítik a tudásukat, mert urai a gyógyszereknek, amik vidám, vagy éppen nyugodt (??) pillanatokat hoznak a paciensnek és nem mellesleg a családnak.  Az igen lényeges, hogy ahány ember, annyiféle megoldás.
Tehát ha pszichiátert választunk, vigyázzunk alaposan, mert élethosszig bélyeget ragaszt ránk, ha a kezelése alá kerülünk. Bármikor ellenünk is fordulhat, ha a pszichiátriai kezelés alatt álltunk, azonnal beesünk a „dilis” dobozba még akkor is, ha valami aprósággal kerestük fel a szakembert, aki nem is írt fel semmilyen gyógyszert, csak beszélgetett. (Gyakori például családjogi perek esetében, ha bármelyik félnek van már pszichiátriai múltja, szinte nincs esélye nyerni azzal szemben akinek ilyen nincs a múltjában, szóval legyünk roppant körültekintők, amikor bemegyünk egy pszichiátriai intézménybe!) 
 
A pszichiáterek közt is van pszichológus beállítottságú, aki beszélget, vagy terápiás ülést tart, de a kórházi pszichiáterek többsége a gyógyszerfelíráson túl egyéb kezelést nem nagyon alkalmaz. Vannak jó, ügyes, valódi eredményekkel bíró terapeuták köztük – ők többnyire azok, akik valamilyen egyéb terápiát is alkalmaznak a gyógyszerek felírásán túl. 
 
A pszichiáterek a hazai lakosság súlyos hányadát tartják drogfüggésben, mert olyan nyugtatószerekkel látják el őket, melyek helyett bőven elég lenne elbeszélgetni a pácienssel, vagy relaxációs gyakorlatokat tanítani nekik. 

 
 

Parapszichológus
 

Ez egy teljesen más terápiás eljárás az előzőkhöz képest. Ezért nem is annyira egyrétegű, mert itt többféle alternatív gyógymóddal is tudunk hatni. Ott a beszélgetés, a, jóskártyák szimbolikája, kézrátételes gyógyítás, természetgyógyászat (Ehhez külön végzettség szükséges), kristályokkal, ásványokkal és még sorolhatnám. 
A parapszichológusok nem gyógyszerekkel gyógyítanak és nem skatulyázzák be a pácienst egy csoportba és nem akarják rájuk erőszakolni, hogy álljon be a sorba és alkalmazkodjon a társadalmi normákhoz. Energetikai módszerekkel, a test és a lélek összhangba hozásával tud segíteni. 
Egy jó parapszichológus a páciensének segít ki bontakozni, felfedezni önmagát, ezáltal önbizalmat ad a páciensének és a páciens hétről hétre jobban lesz. Nem állítom, hogy a lélekgyógyász-parapszichológus csodatévő, mert az téves állítás lenne, de gyakori, hogy gyógyszerek nélkül is képes meggyógyítani vagy legalábbis stabillá tenni az egyént. 
 
Vannak olyan súlyos lelki betegségek, melyek nem tartoznak a parapszichológus kompetenciájába.  Az ilyen páciens kezelésében nagyon körültekintőnek kell lenni. Aki a pszichiáterhez jár gyógyszer felírásra és parapszichológushoz beszéd, vagy egyéb terápiára, igen kockázatos dolgot tesz. 
 
Ezért mindig szólni kell arról, hogy ha valaki gyógyszert szed – és el kell fogadni, ha a terapeuta azt mondja, hogy a pszichiátriaidiagnózissal kezelt személynek segítés kívül esik a hatáskörén.  
 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7270 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x