Reiki és kokoro: út a test és elme-szív harmóniájába
Címlap / Ezotéria / Reiki és kokoro: út a test és elme-szív harmóniájába

Reiki és kokoro: út a test és elme-szív harmóniájába

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

A reiki módszert illetően a legtöbb embernek a kézrátételes gyógyítás ugrik be, pedig van egy kevésbé ismert spirituális része is, mely az elme és szív egyensúlyának megteremtéséről szól. Alapvetően a test és a lélek egyensúlya kéz a kézben jár, nem lehetne elválasztani egymástól.  

 A reiki megalapítója, Mikao Usui azt mondta:

„Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be”.


Így különösen fontos lenne ennek nagyobb figyelmet szentelni.

 


Mi a kokoro és hogy kapcsolódik a reikihez?


A japán kultúrában létezik egy szó, a kokoro (心), amit általánosan úgy fordítanak, mint „szív”. Azonban ez csak az igazság fele, ha jobban ismered a japán kultúrát. Míg nyugaton elválasztjuk egymástól a testet, az elmét és a szívet, Japánban az elme és az szív egységet alkot. Ezt az egységet fejezi ki a kokoro japán kifejezés. 
Frank Arjava Petter: Ez reiki c. könyvében arról ír, hogy nyugaton hajlamosak vagyunk a gondolatainkat és az érzéseinket külön választani. Ugyanis, ha azt egy egységként kezeljük, akkor teljesen másként fogjuk érzékelni az önvalónkat, a világot és a történéseket. Ezért, ha megkérdezünk egy japán embert, hogy mi a véleménye és milyen érzése van egy érintett témáról, akkor azt egységként érzékeli. Míg a nyugati ember számára könnyen lehetséges, hogy a témáról a racionális véleménye és az azzal kapcsolatos érzése különböző.
 
Bár nyugaton a technikát is reiki néven nevezik, de az eredeti japán kifejezés a Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho (心身改善臼井靈氣) – Usui Reiki Gyógymód az Elme és Test Fejlesztésére. Ha megnézed a „Kokoro” és az első „Shin” (心) szavak kanji írásjelét, akkor láthatod az azonosságot. Tehát, amikor a reikiről beszélünk, nem tekinthetünk el attól, hogy a fizikai jólét mellett különösen hangsúlyos az elme-szív, azaz érzelmeink egyensúlya.

reiki
 

Nem véletlen, hogy a reiki 5 alapelveként megfogalmazott GoKai bevezetőjében ez áll:
 

„A boldogság meghívásának titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre.”


Ebben a reiki alapítója azt javasolja, hogy a mellkasunk előtt összetéve a kezünket, reggel és este mondjuk szívből hangosan: 
 • Csak ma 
 •         Nem vagyok dühös 
 • Nem aggodalmaskodom 
 • Hálás vagyok
 • Teljesítem a kötelességeim
 • Kedves vagyok az emberekhez
Mely felhívja a figyelmet, mennyire fontos elkerülni a negatív érzelmeket és tudatosítani a pozitívokat a boldog élet megteremtéséhez!
Hogy teremthetsz reikivel harmóniát a test és az elme-szív egységében?

 
 A reiki gyakorlásának három fő pillére van:
 1. A meditáció
 2. A kezelés gyakorlása
 3. Az öt alapelv tudatos élése
   
Ezek kölcsönhatásban állnak egymással és erősítik a testi-lelki egészség felé tett erőfeszítéseid. Ha megkezeled önmagad, jobb lesz a közérzeted az ép fizikai testedben. Ha elcsendesül az elméd, megtapasztalod a belső békét. Ha benne vagy a fókuszált üres állapotban, könnyebben jön az intuíció és így eredményesebbé válik a reiki kezelésed is.
 
Reiki


Tehát kijelenthető, hogy minden az elméből indul ki


Ha megvizsgálod a nagyobb múltra visszavezethető tradicionális technikákat, akkor felfedezheted, hogy az összes az elme lecsendesítésén alapszik. Ugyanis amikor agyalsz, gondolkozol, akkor kívül helyezed a fókuszt és eltávolodsz az önvalódtól.
Az elméd folyamatosan ítéleteket gyárt, kétségeket ébreszt, a múlton vagy a jövőn rágódsz, negatív érzések és gondolatok cikázhatnak benned. Ha folyton gondolsz valamire, az kicsit olyan, mint folyamatosan nyomni a padlógázt a teljes kifulladásig. Az ilyen agyalás olyan tünetekhez vezet, mint kimerültség, rossz alvás, emésztési problémák, szélsőséges esetben szorongás, pánikbetegség, stb.
Ezért esszenciális, hogy megtanuld, hogyan válhatsz nyugodttá és miként kerülhetsz a gondolat nélküliség állapotába. Megfigyelted már, hogy amikor kellemesen fáradt vagy, akkor megszűnnek a gondolatok? Lehuppansz egy kényelmes fotelbe és azt érzed, ez a chill állapot bárcsak örökké tartana: nem gondolsz semmire, nincs benned feszültség, a teljes béke és csönd jár át egy rövid időre.
Szerencsére mesterségesen is előidézhető ez az állapot, sőt arra is lehet kondicionálni az elmét, hogy a hétköznapok során se felejtsen el minél inkább ebben az ellazult állapotban maradni.

 

A reiki elmére gyakorolt pozitív hatása
 

A jó hír az, hogy a reiki gyakorlása során egyszerűen megtapasztalhatod ezt. A reiki beavatás ugyanis megnyitja azt a csatornát, ami által sokkal tisztábban és erőteljesebben áramlik benned az Univerzális Energia. Amikor ezt áramoltatod, automatikusan ebbe a gondolatnélküliség állapotba visz bele, ami a meditáció lényege.
Így működik a Hatsurei-Ho reiki meditáció is, mely során a légzésed figyeled, miközben megtapasztalhatod, hogyan áramlik az energia a testedben. Azáltal, hogy eggyé válsz a légzéssel, megszűnik az elme tevékenysége. Azt veszed észre, hogy eltűnik az idő érzékelése, csak a belső nyugalom kellemes állapotában lebegsz.
Amikor reiki kezelést fogadsz vagy adsz egy másik személynek, akkor azt nem az elmédből teszed, hanem kiadod az irányítást és csak tiszta csatornaként fogadod/közvetíted az energiát. Megfigyelheted, ha voltak is gondolataid, hamarosan tovatűnnek. Mennél többet tartózkodsz ebben a tudat állapotban, annál könnyebben tudod fenntartani a kezelés során és később a hétköznapokban is.
 
A korábban említett öt alapelv úgy egészíti ki a fentebb említett technikákat, hogy segít tudatossá válni a gondolataid minőségét illetően. Japánul kiejtve ezeket az életszabályokat, mantraként működnek és segítenek az elme kikapcsolásában.
 
Így, ahogy egy aspiráns egyre többet dolgozik az elméje ürességén, úgy tapasztalja meg a reiki gyakorlás végső célját az Anshin Ritsumei vagy másképp kiejtve Anjin Ryumei (安心立命) állapotot, mely kifejezésben ismét ott találod a „kokoro” kanji írásjelét. Ez az egybecsengés nem véletlen, ugyanis a japán Zen Buddhizmusban a teljes belső békében élést jelenti, melyből semmilyen külső körülmény nem tud kizökkenteni.

A reiki szabadon áramlik - ha szeretnél egy ajándék könyvet a reikiről, akkor kattints ide >> 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2850 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x