Készítsünk Menórát!
Címlap / Ezotéria / Készítsünk Menórát!

Készítsünk Menórát!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Miből tanulhatunk legtöbbet? Saját kezünk munkájából, és társainkkal való játékból. Többet érnek ezek, mint bármilyen kioktatás vagy vásárolt ajándék.December 28-án a Novotel Hotelben ismét összejövetelt tartott a Hanna Klub.  

Miből tanulhatunk legtöbbet? Saját kezünk munkájából, és társainkkal való játékból. Többet érnek ezek, mint bármilyen kioktatás vagy vásárolt ajándék.

December 28-án a Novotel Hotelben ismét összejövetelt tartott a Hanna Klub. Szépen feldíszített teremben tíz asztal mellett tíz-tizenegy vagy még több asszonyka ült. Az előtérben gazdag vacsora várta a játékban megéhezőket.

Fehér terítő középen kilenc ágú gyertyatartó gyertyákkal. Az est közepén ezeket a gyertyákat fogja meggyújtani Hanna (Anna, Hava, Adél, Aranka avagy a női leleményesség adta választás szerint egy hölgy).

Batseva mesélt nekünk Hannáról, akinek fiai az izraeli görög hódoltság idején áldozatul estek a helytartó kegyetlenségének. Az anya jelenlétében szólította be a helytartó a fiúkat, hogy hajoljanak meg az istenszobor előtt. Ők sorban mind tiltakoztak. A legkisebbik gyermeket már a helytartó is megsajnálta, s elgurította a gyűrűjét, vegye fel azt a gyermek, akkor a többiek azt gondolják, meghajolt. A gyermek is inkább a halált választotta. Hanna pedig az Úrhoz fohászkodott: Ábrahám atyánktól csak egyetlen gyermek feláldozását kérted, Uram, tőlem mind a hetet elvetted. Legyen áldott a Neved, s végy magadhoz engem is! – s ezzel leugrott a ház tetejéről.

Aztán vidámabb témával folytatta Batseva: Tudjátok-e miért eszünk fánkot? Mert csak egyszer esszük, de nyolc napig ég tőle a gyomrunk. Inkább csak a gyerekeknek való a sok édesség, a felnőtteknek jobb a hal, a sok zöldség és gyümölcs. (Fánkból is, zöldségből is mindenki annyit ehetett, amennyit akart ezen az estén.)

Aztán egy szegény zsidóról mesélt, akinek az erdőn kellett keresztül mennie, hogy az imaházhoz jusson. A hóban, hidegben már-már eltévedt, amikor egy gyertya fényét látta a távolban célként megjelenni. Az vezette az imaházhoz, ahol már várták. S a többiek elmondták, hogy a rebbe sokáig kinn állt égő lánggal a kezében, mert bizonyára őt várta. S a fény utat mutatott a közeledőnek.

A hetes szám természetes. Ez volt a Menóra gyertyáinak száma. A nyolcadik már spirituális láng: a Hanukia gyertyáinak száma, s a kilencedik gyertya a sámás, a szolgagyertya, mely meggyújtja a többit hanuka estéin. A nyolcadik nap egyben a körülmetélés napja is születés után a kisfiúk számára. A baba még nagyon közel van a Mindenhatóhoz, ő maga is spirituális lény.

Hanuka nem lehet játék nélkül, kipróbálhatjuk egymás figyelmét, ismereteit. Ilyen közös játékunk volt a Tabu. Tabu volt néhány szó, amit nem szabad kiejteni beszéd közben.
Minden asztaltól két-két személy jött középre, s az asztalnál ülők láthatták, hogy társuknak milyen szót kell megfejteni, s a másik milyen szavakat nem használhat a megfejtéshez.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2728 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x