Szívtől szívig, avagy az Oveyssz-i szúfi iskola története...
Címlap / Ezotéria / Szívtől szívig, avagy az Oveyssz-i szúfi iskola története

Szívtől szívig, avagy az Oveyssz-i szúfi iskola története

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

1400 éve történt Jemenben, egy Gharan nevű kis faluban. Élt ott egy férfi, akiről csak annyit tudtak, hogy jámborabb ember nincs a világon. Bár mindenkivel nagyon barátságos volt, mégsem ismerte igazán senki. Azt beszélték róla, hogy minden éjszakát imába merülve tölt...  

1400 éve történt Jemenben, egy Gharan nevű kis faluban. Élt ott egy férfi, akiről csak annyit tudtak, hogy jámborabb ember nincs a világon. Bár mindenkivel nagyon barátságos volt, mégsem ismerte igazán senki. Azt beszélték róla, hogy minden éjszakát imába merülve tölt. Soha sem fogjuk megtudni, hogy mi is történt igazán.

Azt viszont igen, hogy ugyanabban az időben kilométerek százaival odébb mi történt. Egy mekkai kereskedő, aki nem tudta elfogadni, hogy egy sor kérdésére soha ne kapjon választ, szintén éjszakákat töltött meditációval egy barlangban és egyszer csak különös szavakat hallott. Hogy a saját fülével hallja-e, vagy valahogy máshogyan, az akkor neki nem volt lényeges. A vízió hatásától megrészegedve hazatért és egész testében remegve, amennyire csak tisztán képes volt, elmesélte élményét feleségének. A nyílt szívű, a kor szokásaihoz képest ragyogóan művelt asszony egyből megértette: férjével, Mohameddel Isten beszél. Felbátorította férjét a meditáció folytatására.

Ami ez után történt, azt jól ismerjük a történelemből: Isten 600 év óta újra kiválasztott egy emberi testet, hogy ezen a módon szóljon az emberekhez és folytassa a tanítást, amit "egyszülött fia" Jézus megkezdett, melyet ezalatt az idő alatt sikerült szinte a felismerhetetlenségig eltorzítani. Persze ezek az emberek nem értettek az egészből csak annyit, hogy egy iszlám nevű új vallás született, és mindenki "hitetlen", aki erre át nem tér.

De nem mindenki értette ezt így, legalább is a férfi a Gharan nevő jemeni faluban teljes bizonyossággal nem így értette. Mivel ő nem sokat foglalkozott a nép szóbeszédével, nem is sejthette, hogy mi történt Mekkában. De annak a tanításnak a lényegét, melyet 600 évvel korábban már valaki terjesztett, és most Mekkában újra a felszínre tört, megértette. Nem látta, nem hallotta, egyetlen érzékszerve sem játszott benne szerepet. Ha akkoriban lett volna rádió, akkor ahhoz lehetet volna ezt a folyamatot hasonlítani, mint amikor a rádió fogja az adást. Se nem úgy értette meg, mint ahogy mi az iskolában a tanártól szoktuk a tananyagot megérteni. Egyszerűen az övé lett minden kétség, kérdés és válasz nélkül, logikai érvelések, hittételek és minden kényszer nélkül, ahogy a csecsemő az anyatejről tudja, hogy az éhsége csillapítására való.


Lejegyzett tény, hogy Mohammed, aki soha nem találkozott fizikai úton ezzel a férfivel, röviddel a halála előtt Jemen irányába fordulva így szólt: "A Könyörületes lehellete jön felém Jemen irányából. Kövessétek Oveyssz útját." Majd átadta köpönyegét követének és meghagyta neki, hogy vigye el azt a Gharan beli Oveyssznek. Ezzel a szimbolikus gesztussal elismerte annak a tanulási folyamatnak módszerét, melyet úgy is neveznek, hogy "Szívbeli összeköttetés".

Oveyssz nem tartotta meg magának a belso felismerésnek szívbeli módszerét, hanem átadta néhány tanítványának. A köpönyeget a legtehetségesebb kapta meg, miután azt tökéletességgel elsajátította. Ez a tradíció a mai napig fennmaradt. Oveyssz óta negyvenkét bölcs birtokolta a próféta köpönyegét, a negyvenkettedik, Hazrat Szalaheddin Ali Nader Shah Angha 1970 szeptember 4-én kapta meg.

A mesterek többsége a régi Perzsia területén élt és tanított. Negyvenegy szufi mester az évszázadok folyamán többé-kevésbe titokban gyakorolta és adta tovább a módszert. Voltak sötét korszakok, melyekben véres vége lett annak, ha ebből valamennyi kitudódott, mert adogmatikus iszlám képviselői keményen megtorolták. Több tanítványt és néhány mestert megkínoztak és eretnekként kivégeztek.

Ennek a korszaknak a Föld több országában a XX. század elején lett vége: megkezdődött a tudás kora, melyben a tudás és bölcsesség nemhogy tiltott, hanem elismert és tisztelt erény. Megérett az emberiség a tudás befogadására. Ezt egy további tény is jelez: egyre több lélek tudatosan, vagy öntudatlanul, de keresi azt. A legtöbben nem nagyon törődnek vele, de sokakban felébredt egy belső nyugtalan keresés, mely addig nem csillapítható, amíg arra, amit keresnek, teljes bizonyossággal rá nem találnak. Hogy mi is ez, amit ilyen nyugtalanul keresünk, nem is nagyon tudjuk. De ott éget belül a kérdés létünk célja felol. Nem tudjuk elfogadni azt, hogy életünknek csak anyagi megnyilvánulása legyen, tudni szeretnénk, honnan jövünk és hová tartunk. Ettünk a tudás fájáról. Ennek pedig az a "büntetése", hogy addig nem találunk nyugalmat, amíg kérdéseinkre meg nem találjuk a választ.

Mivel ezek lényünkben feszülő kérdések, nem hagyatkozhatunk külső mendemondákra, információkra. Viszont van egy módszer, amihez mindez nem is szükséges:
a szívbéli összeköttetés. 

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4044 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x