Elveket tanulj technikák helyett!
Címlap / Psziché / Elveket tanulj technikák helyett!

Szabad Mihály

Elveket tanulj technikák helyett!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Reneszánszát éljük manapság az önfejlesztő módszerek megjelenésének. Szinte nap, mint nap hallunk egy új technika, vagy rendszer születéséről, ami azt ígéri, hogy megszabadít a problémáidtól, meggazdagodhatsz általa, vagy éppen megtalálod a párod. Vajon mire figyeljünk, hogyan válasszunk az önismereti, vagy önfejlesztő piac hatalmas kínálatából? Mi alapján döntsük el, kinek adjuk bizalmunkat? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Szatmári L. Miklóssal Quantum Balance Motivációs Tanácsadóval.  Jól tudom, hogy az egyetemen a béke és konfliktuskutatás volt a szakterületed? Mit jelent ez, és hogyan lesz valakiből ilyen érdeklődés után motivációs tanácsadó és oktató?

Első ránézésre távolinak tűnhet a két terület, de van egy közös pont. A világban látható fizikai és verbális konfliktusok megértéséhez, valamint önmagunk vagy mások motiválásához egyaránt fel kell fedezni az emberi elme működését. A felfedezés szót azért emelném ki, mert nem meg kell tanulni, amit mások mondanak erről, hanem saját életünkben kell észrevenni az elme sajátos szokásrendszerét, s hatását az életünkre. Ezt nevezem tudatosságnak, s erre épül minden, amit tanítok a tanácsadáson és tréningeken.

Mióta foglalkozol tanácsadással, és miben más a Quantum Balance módszer?

Az elmúlt hat évben több, mint ötszáz emberrel dolgoztam együtt, s sok száz tréninget tartottam. A tanácsadás olyan számomra, mint egy magánóra. Ilyenkor egy embernek tanítom meg azt, amit az új tudomány felfedezett az elme mechanizmusairól. A képzéseken pedig ugyanezt csoportban vizsgáljuk. S a módszer? Az, hogy nincs igazán módszer, csak elvek, s azok mentén az örömteli felfedezése a szokásainknak.

Nem is tudtam, hogy van régi és új tudomány. Ez ugyanaz, mint a „kvantumszemlélet”?

Hasonló…. Azért használom az új tudomány kifejezést, mert bár évtizedek óta létezik egy gyökeresen új nézőpont a tudományban az emberi test, elme és tudat viszonyáról és a világgal kapcsolatos összefüggéseiről, mind a mai napig nincs bevett összefoglaló neve. Nevezik rendszerszemléletnek, holografikus univerzum elméletnek, tudat alapú tudománynak, s még sok egyébnek. Erre utal a kvantum szó, az egyensúly pedig a kiegyensúlyozott létezésre.
Több könyved is megjelent már, és van köztük olyan, amit a tanácsadó munka során használsz.

Mit lehet róluk tudni?

A könyvben, a Kvantum – Tükör pszichológiai játékban és a tréningeimen az elméleti alapot, és a nyelvezetet a fent említett új tudomány adja. Azonban az elme és tudat összefüggéseinek egyén számára elérhető gyakorlatiasságban a nyugat még gyerekcipőben jár a keleti tanításokhoz képest. Ez természetes, mert ott egyszerűen évezredes tapasztalatok gyűltek fel, és jelentek meg különböző gyakorlatias tanítások (zen, jóga, advaita, szufizmus) formájában. Ezekből vettem át bizonyos elemeket a modern korunk sajátosságainak megfelelően, hogy a nyugati racionális világképnek és logikus elmének is befogadható legyen.

Mit szeretsz leginkább a munkádban és kik azok, akik hozzád fordulnak, nálad tanulnak?

A kölcsönös és kreatív tanulási és tanítási folyamat a legszebb. A „tanítva tanulni” elv megvalósulása. Elsősorban azok értékelik a Quantum Balance képzések nyújtotta lehetőséget, akik nem pusztán hinni akarnak egy eszmében és világképben, nem másolni akarnak bizonyos technikákat, hanem felfedezni a saját lehetőségeiket. Ezt nálunk az önfigyelés (éber Figyelem) elsajátításával, és egy probléma megoldásán, vagy egy vágy megvalósításán keresztüli gyakorlással valósul meg a leghatékonyabban.

Képen: Szabad Mihály

Mit tanácsolnál azoknak, akik meg akarják ismerni önmagukat, fejlődni szeretnének, de elvesztik magukat abban a hatalmas kínálatban, amit jelenleg lehet találni a témában?

Azt mondanám, hogy, kétféle önismereti út van. Mindkettő hasznos lehet, ha felismerjük valóban nekünk való –e. Az egyik típusa a tanításoknak, ami egy eszmét, világképet kínál, (ami nem más csak garanciának vett feltételezés) s ahhoz technikákat tanít meg. Ezek jellemzője, hogy erősen kell hinni bennük, (vagy a kitalálójukban). Ebből sokféle van, 80 – 90 %-ban ez dominálja a piacot. Ennek oka, hogy logikus egyszerű megoldásokat kínál másolható módszerek formájában. Általában azt választja ki mindenki, ami tetszik a személyiségnek, és azt érzi, hogy ezzel több lesz (információban, énképben, képességekben, stb.) Megadja, az „én már megtaláltam, és tudom” érzését, ami hatalmas biztonságot ad. Aki ezt érzést keresi, akkor ez tökéletes

A hangodban érzem, hogy neked ez mégsem áll közel a szívedhez. Mi ezzel a gond?

Jól látod, bár nincs vele semmi gond. Ez is nagyon hasznos a tanulási folyamat egy szakaszában. Azonban azért nem kedvelem ezeket, bár kipróbáltam jónéhányat, mert önmagában hordozza a korlátait, s amikor már kinőtted akkor már nehezen ereszt szabadon.. Majdnem függővé válhatsz tőle úgy, hogy nem is tudsz róla. Prekoncepciókat ad, melyekkel megerősödik a személyiség, s az énkép. Hozzáadtál a személyes sztoridhoz valamit, te már tudod, és tartozol valahova.

 
 
És a másik típus?

A valódi fejlődésben viszont éppen elengeded a fix véleményeket, koncepciókat elképzeléseket, s nem önmagad akarod nagyobbá tenni…. Ezt adja a másik típus, és erre az a jellemző, hogy megváltoztat, átalakít, transzformál. Viszont nem tudhatod milyen irányba, s milyen ritmusban. Ebben az a nehéz, hogy kezdetben elbizonytalanít, ami valljuk be nem igazán szeretünk. Azonban ha ezen a kezdeti szakaszon túljutottunk, sokkal szélesebb perspektívák tárulnak fel előttünk, mint valaha is gondoltuk volna. Csak itt jelenhet meg a Tudatosság, Kreativitás, és a valódi Szabadság.

Köszönöm az interjút, s további sok sikert!

Köszönöm, viszont neked és a Harmonet olvasóinak is.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6861 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x