Az önismeret útja
Címlap / Ezotéria / Az önismeret útja

Az önismeret útja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Ismerd meg magad és megismered az egész világot! - oly sokszor halljuk, olvassuk ezt a klasszikus és már-már elcsépelt bölcsességet. De vajon mi áll az üzenete mögött és hogyan tudjuk megvalósítani azt? 

Sokféle tevékenységgel ki tudjuk tölteni az életünket, de vajon melyek a legcélravezetőbbek? Melyekkel érhetjük el a céljainkat? Ezek a kérdések viszont újabbakat vetnek fel: Vajon milyen céljaink vannak? És azok a megfelelő célok? Vagy lehetne jobbakat kreálni helyettük?

Nos, ezekkel a kérdésekkel máris belevetettük magunkat az önmegismerés, önfejlesztés egyik fontos témakörébe, a célok tisztázásának, meghatározásának témájába.

Ha megismerjük a céljainkat és az elavult, lejárt szavatosságú célok helyett újabbakat, inspirálóbbakat tűzünk ki, akkor máris új erőre kap az életünk! Megfigyelhetjük, hogy a hétköznapi belső akarás, erőlködés mellett, a belülről táplálkozó saját céljaink hatalmas energiát adnak a megvalósításukhoz és sokszor nem is kell erőlködnünk, mert minden megy magától! Ez az, amikor egy vágy a szívből táplálkozik és ezért minden út nyitva áll előtte. Az ilyen vágyakból megfogalmazott célok mindig zöld utat kapnak az életben, szemben az egónkból akart célokkal.

A helyes út

Ebből láthatjuk, hogy mennyire fontos a helyes célok felismerése és itt a helyes szónak nem valamifajta erkölcsi, ideológiai jelentése van, hanem szó szerint vehetjük:
Helyes az, ami a helyén van! Akkor van helyén, ha ott és akkor történik meg, amikor történnie kell! Nem előbb, nem később, de pontosan úgy, ahogy annak lennie kell!

Ezt hívhatjuk eleve elrendeltségnek vagy sorsnak is, a lényeg az, hogy aki ettől a meghatározott úttól el akar térni, az a tapasztalat szerint csak igen nagy erőbefektetéssel és csak időlegesen tudja megtenni azt! Mihelyst nem figyel az illető vagy elfárad az erőlködésben, az élet visszatér a maga nyomvonalába és végül mégiscsak minden úgy lesz, ahogy lennie kell! Így tehát a bölcs ember nem harcol, nem küzd az élete által kiszabott út ellen, hanem azon igyekszik, hogy harmóniába legyen az úttal!

Hol van akkor a szabad akarat?
Szabad akaratunk a meghatározott nyomvonalon belül van, hogy azt milyen módon kívánjuk megélni. Lehet szenvedni egy életúttól, lehet menekülni előle, lehet elfordulni és csukott szemmel járni, de aki komolyan veszi az élete adta tanulnivalót, az az ember elkezdi figyelni az események összefüggéseit önmagával és megtalálja a belső utat. 100%-os szabad akaratunk önmagunk lelki fejlődésében van. Nap mint nap eldönthetjük, hogy hajlandóak vagyunk-e szembenézni saját személyiségünkkel, tévedéseinkkel, hazugságainkkal, múltbéli fájdalmainkkal vagy a nem-tudás terhével.

Az önismeret útja
Aki vállalja ezt a szembesülést, az már rálépett az önismeret útjára. Meg van a hajlandósága és elszántsága a változásra, nem fél a megújulástól, mert tudja, ez csak jót és igazat hozhat az életébe. Az őszinteség által folyamatos tisztulás, gyógyulás és rendeződés kíséri az úton járót. Azonban a belső elszántság mellett, még szükség van néhány dologra a töretlen fejlődéshez:

Megfelelő filozófiai háttér
Minden folyamat, tevékenység eredményességét meghatározza az a közeg, amelyben az folyik. Az önmegismerés folyamata bennünk folyik, így a saját elképzelésünk a célról, az útról és az odaérés eszközeiről, meghatározó lehet: elbukhatunk, vagy felemelkedhetünk általuk. Egy jó filozófia, gondolkodás, példázatok tömege segítheti az önmegismerőt, hogy hamarabb átlásson összefüggéseket, könnyebben befogadja a változást.

Míg egy rossz filozófiai környezet, nem segítő kapaszkodót nyújt, hanem bezár, mint egy korlát! Gondoljunk csak bele a dédapáinktól ránk maradt mondásokra: Hamarabb utolérik a hazug…, Amilyen az adjon Isten…, Lassan járj, tovább érsz! – ezeknek a mondásoknak a saját életünkben is megláthatjuk a hasznát, ha a megfelelő helyzetben alkalmazzuk őket!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2061 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x