A nők ellensége, a jojó- effektus
Címlap / A nők ellensége, a jojó- effektus

A nők ellensége, a jojó- effektus

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A jojó- effektust egy nőnek sem kell bemutatni, mindenki tudja, hogy mivel jár. Lemegy pár kiló hatalmas szenvedések árán, aztán ugyanez a pár kiló visszaszalad, és hozza a haverokat, hogy még többet mutasson a mérleg nyelve.  

A fogyókúra egyébként a nyár és az esküvők velejárója. Ez a két alkalom, amikor minden nő topp formában szeretne tündökölni, ami aztán nem nagyon jön össze. Vagy összejön az első strandolásra vagy az esküvő napjára, aztán jön a jojó- effektus és a következő be nem tervezett strandolás, és máris pocakot villantva feszít a képeken, esetleg az esküvő utáni hetekben már kezd minden megereszkedni... ilyenkor jönnek majd a megjegyzések, hogy „hogy elhagyta magát”. Közben nem, csak nem tanult az évezredes hibákból, és úgy gondolta, hogy majd ő megmutatja az ő teste másképp reagál az éhezésre, mint a többi kb. 3 és fél milliárd nőé.

Mert ugye, ha azt írom, hogy éhezés, akkor nagyon nem is lőttem mellé. Valami különös oknál fogva, a hülyeség agyrágó bogara ezt a két szálat összekapcsolta sok ember fejében. Fogyni akarunk, akkor éhezni kell.

Mi történik éhezés esetén? Az emberi agy olyan, mint egy szuperszámítógép. Pillanatok alatt fog döntést hozni és ezek a döntések egy célt szolgálnak a túlélést. Amikor valaki a bevitt kalóriamennyiséget kezdi el csökkenteni az érzékeli, hogy kevesebb tápanyag jut a szervezetbe, ezért aztán gyorsan elkezdi a szelektálást. Megnézi, hogy mi a fontos és mi a nélkülözhető. Maradjunk annyiban, hogy mi esetleg tudjuk, hogy ez az állapot csak ideiglenes, az agy összefüggéseiben erről nem vesz tudomást. Szóval kevesebb kalória jut be, valamit ki kell iktatni. Az izmoknak nagyon sok kalóriára van szüksége alapállapotban is. Ezért aztán mikor szelektálásra kerül a sor, az agy elkezdi leépíteni az izomszöveteket. Teszi mindezt azért, hogy a bevitt kalóriákat a létszükséglethez tudja felhasználni. Az agynak rengeteg kalóriára van szüksége, de ott van még szív, a különböző szervek, amiket mind működtetni kell. A kerek izmos popsi és a formás comb ínséges időkben nem létszükséglet, így annak menni kell. Nincs már izom, ami alapjáraton is rengeteg kalóriát használna fel, maradnak a zsírszövetek, amikhez viszont nem szívesen fog nyúlni a szervezet, mert az egy vésztartalék. Pár kiló valóban lement, de csak izmot sikerült veszíteni.
 


Most járhatunk annál az időszaknál, mikor elegünk van az egészből és újra elkezdünk enni, mert elég volt a koplalásból. Az agy érzékeli, hogy most újra eljött a bőség zavara. Viszont nem tudni, hogy mikor lesz újra kajamentes időszak, ezért első körben még többet próbál raktározni, felkészülve arra, hogy esetleg mi, az őrült elmék újra koplalásba fognánk. Röviden és érthetően ez a lényege a jojó- effektusnak.

Hogyan működhetne ez normálisan? Van ez a sportnak nevezett extrém dolog. Az emberek leizzadnak benne, elfáradnak, izomlázuk lesz... Biztos ezért nem is szeretik olyan sokan. Viszont van egy nagyon pozitív hatása. Izmokat formál. A nők esetében beszélhetünk a már említett kerek popsiról, izmos formás combokról, feszes karról, ami nem lötyög, ha integetnek, lapos feszes, esetleg kockás hasról, erős hátizmokról, amik például terhesség után jól jöhetnek, ha naponta százszor kell lehajolni a picihez. Ezek mind izmok. Az izomnak pedig szüksége van kalóriára. Fehérjékre, szénhidrátokra, bizonyos mennyiségű zsírokra. Igen bármilyen meglepő zsírok is kellenek, mert vannak olyan vitaminok amik zsírban oldódnak. Könnyen megjegyezhető DEKA, D, E, K és A-vitamin.
Ha az alapoknál maradunk, akkor ahhoz, hogy az izmok megmaradjanak szükség van megfelelő mennyiségű fehérjére. Ezért, érdemes ezt a diéta alatt is biztosítani. Ezzel ugyanis sikerül megvédeni az izmokat és így sokkal könnyebb elérni, hogy a szervezet inkább a zsírtól szabaduljon meg.

A „fogyókúrának” egyébként szerintem ez lenne a szerepe, sőt szerintem a nők többsége is ezért csinálja, mert a felesleges zsírtól szeretne szabadulni. Nem az a lényeg, hogy a mérleg nyelve mennyit mutat. Bár tudom, hogy sokan aszerint osztályozzák magukat jó nő vagy nem jó nő kategóriába, hogy most 55 vagy 60 kilósak éppen. Nem ez számít. Ha már mindenképp a külső a fontos, akkor legyen fontos a szép, feszes, izmos test, aminek tónusa van, ami jól mutat strandon buliban és otthon az ágyban gyertyafénynél. Mi pasik nem kilóra válogatunk, nem szaladgálunk mérleggel a hónunk alatt a buliban, hogy lemérjük azt, aki épp tetszik nekünk. Ez csak a nők fejében létező tévképzet, hogy a súly a fontos.

A napi ötszöri étkezésre sokan azt mondják, hogy lehetetlen összehozni. Nem az szervezés kérdése. A sokak által lenézett testépítők és sportolók, nagyon jól képesek összeszervezni az életüket. Személy szerint ismerek sikeres vállalkozókat, cégvezetőket, akik amellett, hogy van családjuk, sikeresek a munkájukban, sikeresek a sportban is. Ha neki arra van szüksége, hogy napi 5-ször egyen kisebb adagokat, akkor szépen előre elkészíti előző este, bedobozolja és másnap viszi magával. Nem lehetetlen, meg lehet csinálni. Csak az emberek inkább szeretnek kifogásokat keresni, hogy nálunk a cégnél ezt nem lehet, meg nem engedik és hasonlók. Kifogásból rengeteg van, beletörődő emberekből pedig még több. Kreatívnak kell lenni és meg kell találni a megoldást.

Bárki lehet sikeres, bárki nézhet ki jól, lehet sportos, vékony, vagy ami épp neki a boldogságához kell. A lényeg, hogy nem olyan programokat kell követni, amibe már emberek százai buktak bele, oka van, hogy senkinek nem jön össze. Egyszer már írtam, a siker titka, hogy nézd meg mit csinál a többi ember és tedd az ellenkezőjét. Ha mindenki koplalással fogyókúrázik, akkor inkább azt a sportnak nevezett hülyeséget kellene kipróbálni, mert hamarabb és tartósabb siker érhető el vele. Nem baj, ha a többiek ezzel nem értenek egyet és nekik van egy „tuti tippjük” ami sokkal könnyebb és gyorsabb. Nem tuti, nem gyorsabb, nem tartósabb, csak egy ideiglenes fájdalomcsillapítás lesz.

www.sasafitness.hu

Kép:
www.sxc.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 861 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x