Adventi vásár a Vörösmarty téren - Angyallesen a HarmoNet...


Adventi vásár a Vörösmarty téren - Angyallesen a HarmoNet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

A magyarok még csak kóstolgatják, a külföldiek azonban lelkesen vásárolják az idei adventi vásár különlegességeit. Munkatársunk körbejárt, hogy megtudja, mi a valóban menő egy kézműves vásárban a válság kellős közepén, Magyarországon.  

Az idei (2009) adventi vásár a budapesti Vörösmarty téren szokatlanul mívesre és igényesre sikerült. Bár kiterjedését, lehetőségeit tekintve nem túl nagy, végre sikerült eltalálni a lacikonyhák és a művészi termékek arányát, s csupán egyetlen „olcsókönyves” és egyetlen kínai giccseket is árusító standot találtunk, ami tényleg szívderítő, hiszen ez a vásár végre valóban a minőségről, az egyediségről és a különlegességről szól.
adventi vásár karácsony
Míg az előző években a halálosan unalmas kétezredik matyópárna és mézpergető volt a jellemző, az idén sikerült több színt és megújuló művészetet vinni az ünnepi készülődésbe. Sikeres, hatásos vásárt vehet szemügyre a vásárló, vagy akár csak a bámészkodó.
betehemes
Ciki a téren
A lacikonyhákban sparhelten fő a főni való, a ruhastandok mellett sülő húsok szaga azonban nem tudom mennyire lesz kiszellőztethető – az ügyes kézművesek füstölőkkel, illat-gyertyákkal próbálnak szembeszállni a gyomorforgató zsírszaggal. Meglehetősen rossz véleménnyel voltam az úgynevezett kézműves játszóházról, ami össz-vissz 3 asztalból áll. Sem a kézművesek, sem az alkotni betérő gyermekek nem tudnak itt leülni – érezzük is a késztetést, menjünk már a fenébe. Kicsi a hely is, rossz az alapkoncepció is. Zavarjuk a néniket, akik a kézművesség bemutatása helyett egymással beszélgetnének inkább. Már ha beengednek – ugyanis az ajtón csak az juthat be, akit beeresztenek, ez pedig esetleges. Szóval ne itt kézműveskedjünk a gyerekkel, s akkor minden jól alakul majd.
Előadások a téren
Menő a téren
Körbesétálva a legnagyobb forgalom –természetesen a lacikonyhákon kívül – a különféle édességeket és aszalmányokat árusító, nagyon-nagyon kedves, hölgy standján van. Meseszépen pakolta ki a portékáját, és akár 4-5 nyelven is kedveskedik a vásárlóknak, vidámsága betölti a teret. Itt elcsábulunk pár szem aszalt eper erejéig. A többi standnál kiegyenlített az árverseny, az árusok többsége megegyezik abban, hogy főleg a külföldiek pénztárcája nyílik előbb, a magyaroknál még nincs igazán „karácsony tudat” – jönnek, mennek, majd visszatérnek. Magyarokat kérdezgetünk, mennyire elégedettek. A többség visszajáró, népművészet-függő. Szinte mindenki egyöntetűen azt vallja, hogy sokkal jobb, szebb, nívósabb, mint a tavalyi.
aszalmányok

Árak a téren

A magyarok húzzák a szájukat – három szegedi diák iszonyúan ki van akadva azon, hogy 450 Ft a perec, a koliban meg 150. Megtudtuk –a standok ára 700 000 Ft-tól indul, ezt ki kell termelni az árusnak. Az eladók óradíja átlag 500 Ft zsebbe - de számos helyen maga az alkotó és családja árusít. Aki tehát nyereséget akar, annak bizony keményen kell fog az árazó tolla idén is. A hazai bámészkodók közt több ötletgyűjtő barkács-guruval futunk össze, akik a kiállított alkotások klónjainak előállítására készülnek, telefonnal fotóznak, sugdolóznak. Vannak valóban iszonyú húzós árban kitett termékek és vannak olyanok is, amik abszolút egyediek, és ahogy pestiesen mondják: „árban vannak”. Egyszerűen külön lehetne válogatni, hogy melyik terméket címezték a külföldi vevőknek, s melyiket a hazai vásárlóknak. A lacikonyhák tele vannak, áraik a hasonló forgatagokéban megszokott, semmi extrém. Idén is van töki pompos. A bécsi divat mindig könnyen begyűrűzött Pestre, ennek megfelelően itt is lehet bögrével együtt forralt bort vásárolni. A bögre jó kis szuvenír akár vidékről, akár másik országból érkezik valaki. Kivételesen, ízléses is.

kékfestő naptár
bögrék karácsonyra
 

Karácsony a téren

Ha ajándékvásárlási szándékkal jövünk, vagy ha csak az ünnep hangulatába akarunk kerülni, igazán jó helyen járunk. Meseszépek a jókora karácsonyfák, díszei mértéktartóak és illeszkednek a térhez és a standokhoz. Ésszerű a vásár elrendezése, s minden standon vannak szezonális tárgyak, melyek tényleg meghozzák azt az emelkedett, angyalváró hangulatot, amire vágyódunk ilyenkor. Érdemes kimenni, átszellemülni, átélni az ünnep hangulatát. Az ünnepváráshoz csodálatos, művészi betlehemek és folyamatos népi hangszeres koncertek sokasága ad hátteret.

forraltbor

Angyalok a téren
Természetesen rákérdeztünk az árusoknál arra is, mi a legmenőbb termék: szinte mindenütt az első-második helyen az angyalkát említették. A meseszép, precízen horgolt angyalkákat a magyar nagymamák mintának, a külföldiek tízesével karácsonyfadísznek vásárolják. (Darabja 500 Ft – ez igazán barátságos ár egy kézműves angyalkáért!) Találtunk plüssangyalt, fa-angyalt, termés angyalt, rézangyalt és cserép angyalt, s ki tudja még miféle angyalkákat … Fotósunkkal karöltve ezért aztán külön angyalkás fotó-kollekciót gyártottunk angyalhitű, na meg a szépet szerető olvasóink számára.
angyalka 1

angyalfa
horgolt angyalok

Művészek a téren


Botta Mónika
– a nemezművesség nagymestere. Standja csodálatos szín kavalkád, minden tárgyhoz öröm hozzáérni, mert puha, színes és ölelős. A magyar és lassan már a külföldi vásárlók is ismerik, és egyre jobban szeretik a nemezből kszült dolgokat. A natúr színek és a historizáló tárgyak helyett azonban sokkal jobban keresik a különleges és szép színeket – Mónika tárgyait magyarok ugyanúgy veszik, mint külföldiek.  Természetesen a cuki puha angyalok legpuhábbika és legcukibbika nemezből készült. Íme:

nemez angyal
nemezes stand

Erdős (S) Anna keramikus művész
bögréin már a következő generáció is megjelenhet, hiszen kislánya kedves, rajzos művészi figurái jelennek meg a tárgyakon.

kerámia bögérk
Ambrus Zsolt – akit azért kérdeztünk, mert szokatlan felfogásban, rézangyalokat hozott a kirakodóvásrra, elmondta, hogy eredetileg ő kertépítő-kerttervező. Szerette a fémet, a keményebb anyagokat, s a réz megmunkálása felé egy barátja őrült hobbija vezette. A haver ugyanis tyúkokat gyűjt, s Zsolt egy tyúklábat alkotott számára drótból és rézből – s egyúttal megszületett új irányzata. A cuki, puha angyalok ellentéte: a rézangyal.
Ambrus Zsolt
rézangyal

Venczelné Danyi Judit népi iparművész
adventi koszorúja, szövött karácsonyfája azért is érdekes, mert Judit nem tanulta a virágkötészetet. Népművészként kiállításokon, s tapasztalati úton autodidaktaként tanulta meg a szakmát. Talán ezért annyira egyediek, manírtól mentesek alkotásai.

adventi koszorú

Török Emőke nemzetközi hírű babakészítő művész
babáiról pedig egyszerűen elegendő annyit elmondani, hogy minden gyermek megáll itt és csodálatos gombszemükbe feledkezik. Ez pedig maga a karácsonyi csoda.

babák
Vissza a HarmoNet adventi oldalára >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12386 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

St Vincent 1970-es bélyegén a Pásztorok imádásának jelenetét láthatjuk.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x