Vezetővé válnék - de hogyan?
Címlap / Karrier / Vezetővé válnék - de hogyan?

Vezetővé válnék - de hogyan?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Legutóbb megkérdeztem egy pályakezdőt - igen ambiciózus - közgazdászt, hogy képzeli el magát 5 éven belül, hová szeretne eljutni. A válasza kissé megdöbbentett: 1 év után előléptetést, a harmadik évben középvezetői pozíciót szeretett volna a magáénak tudni. Túl nagy vágyak, vagy a valóság? 

A túl határozott elképzelés
Nagyon jó dolognak tartom, hogy valaki határozott jövőképpel, karriertervvel rendelkezik, de előfordul, hogy a saját maguk iránt táplált elvárásaink nem egyeznek a valósággal. Főleg a mai fiatalok - köztük én is - mindent akarnak, és egyszerre.

Rengetegen gondolják azt, hogy sosem lennének alkalmasak vezetői pozíció betöltésére, sőt, kizárólag beosztotti, asszisztensi állás betöltésében gondolkodnak, és sokan hiszik azt, hogy született vezetők.
Vezetőnek, pedig senki sem születik. A vezetői kompetenciák elsajátítása rengeteg intelligenciát, érzelmi intelligenciát követel, mindehhez sokévnyi munka-rutinnak kell párosulnia. Meg kell élni számos konfliktust, el kell végezni rengeteg különböző típusú feladatot, jól kell működni csapattagként, először megtanulni teljes felelősséget vállalni saját cselekedeteinkért, döntéseinkért, és még sorolhatnám.

Jó munkaerő, de pocsék vezető?
Van egy ismerősöm, akinek a karrierje szépen épül, tesz is érte eleget, utazik, ha kell, felelősségteljes, ötletes, határozott, szeret emberekkel dolgozni. Előfordult már, hogy projekt team-eket vezetett, főnöke volt kisebb csapatnak, de még sosem volt egyetlen közvetlen beosztottja: asszisztense. Külföldi munkavégzéséhez kapott egy asszisztens lányt. Ismerősöm azt gondolta, csodásan dolgoznak együtt, leültek negyedéves értékelésre, dicsérte asszisztensét vagy fél órán keresztül, mire ő közölte, hogy életében ilyen rossz főnöke nem volt még. Kiderült, hogy munkakapcsolatuk apróságokon bukott, hogy ismerősöm nem egy rém, viszont rengeteg technikai részletet kell még elsajátítania a vezetés terén. Azonnal kérte főnökeit, hogy írassák be egy tréningre, vagy kapjon coach-ot, aki képzi ezen a fronton.

HarmoNet tipp:
Vezetői és beosztotti típusok az asztrológia szerint: Az Uránusz - Teszteld magad! >>

Még feladatokat delegálni is nehéz, nemhogy megosztani a figyelmet, ellenőrizni egy nagy létszámú csapatot, kezességet vállalni minden beosztottért, nem kivételezni senkivel, viszont egyesével követni a dolgozók szakmai, egyéni fejlődését, vagy éppen hatékonyan motiválni…

Gondoljuk csak át, hány jó főnökünk volt! Valószínűleg mindannyian egy kezünkön meg tudjuk számolni. Na ugye? Nem is olyan egyszerű dolog ez.

A személyiség varázsa
A legtöbb emlékünk egy jó főnökről azzal kezdődik, hogy micsoda karizmatikus egyéniség volt. Nem véletlenül. Egy jó vezető nemcsak szakmájában tekintélyes, nem elég a tárgyi tudás és tapasztalat, szükségeltetnek még vezetői készségek. Ezekre indirekt tanulással lehet szert tenni munkavégzés során, adott közösségben, a mindennapi életben, vagyis az évek multával, mégpedig úgy, hogy rutinná válnak.

Meg kell például tanulni egyes szituációkat bölcsen, emberséggel, igazságosan és kultúráltan kezelni. Meg kell tanulni megfelelő módon viselkedni, belátással döntést hozni. Meg kell tanulni figyelni, értékelni helyzeteket, hirtelen meghozni egyes döntéseket, ha kell. Meg kell tanulni, hogyan motiválja csapatát, minden helyzetben ki kell állnia dolgozóiért, még akkor is, ha kiderül, hogy egyértelműen ők a hibásak, stb. Nem is olyan könnyű, ugye?

A tudás tiszteletet vonz
Nem utolsó sorban a jó vezető erénye, hogy automatikusan kivívja az emberek tiszteletét. Tudásával, a sok erőfeszítéssel, amelyet a vállalatért tett, emberségével, kulturális hátterével, magatartásával, stb. Jó főnök az, aki nem terror, vagy információ visszatartás útján birtokolja a hatalmat, hanem akire egységesen rábólintanak mind a beosztottak, mind a menedzsment többi tagja.

HarmoNet tipp: Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen >>

Vezetővé válni olyasmi lehet, mint egy újabb érettségi vizsgát tenni. Nagy feladat, nagy kihívás, sok-sok felelősség, munka és tanulás. Ne akarjon mindenki 2 év alatt azzá válni, adjon időt magának is és a szervezetnek is, amelyben dolgozik, hogy az akár természetes úton őt válassza!

Mesterházy Fruzsina,
Job-Center >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4456 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x