Nem szeretnél meggebedni a munkakereséskor? - A Start kártyacsaládról...
Címlap / Karrier / Nem szeretnél meggebedni a munkakereséskor? - A Start kártyacsaládról

Nem szeretnél meggebedni a munkakereséskor? - A Start kártyacsaládról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Néhány éve került be a köztudatba, azóta rengetegen éltek vele. A Start kártya program 2005 októberében kezdődött, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű munkahelykeresők be-, illetve visszalépését a munkaerőpiacra. Először a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésének ösztönzése volt a cél, majd tavaly nyáron indították a női munkavállalókra, valamint a tartósan munka nélkül lévő álláskeresőkre szabott Plusz, illetve az ötven év felettiekre koncentráló Extra kártyaprogramot. 

Hogy milyen előnyöket kovácsolhat a munkavállaló és a munkaadó?
Nos, a Start program keretében foglalkoztató munkáltatók két évig mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A munkavállalók bruttó keresete után fizetendő közterhek mértéke a fiataloknak szóló, illetve a Plusz programban, az első évben 15%, a másodikban 25 százalék. Az Extrában pedig még ennél is kedvezőbbek a feltételek: az első évben a munkáltatók mentesülnek a közterhek megfizetése alól, míg a másodikban 15 százalékos a kötelezettség.

HarmoNet tipp: Pályázzunk profin! >>

A kártyák közös jellemzője, hogy ha az azokat kiváltani szándékozó ember jogosult rájuk, bármikor kiválthatja azokat. Viszont célszerű már akkor megtenni az igénylést, amikor már biztossá válik az állás megszerzése, hiszen a kártya érvényességi ideje a kiváltással kezdődik és a kártya által biztosított kedvezményeket csak az érvényességi idő alatt, lehet igénybe venni!


Pár nap a csúcs
Az optimális eset az, amikor az igénylő a munkába állás előtt néhány nappal váltja ki a kártyát. A kiváltott kártyát tulajdonosa munkába állása napján átadja a munkáltatójának, aki köteles azt megőrizni. A kártya kiváltásán és a munkaadónak történő átadásán kívül a munkavállalónak nincs is egyéb kötelezettsége.

A tervek szerint jövőre bevezetik a Start-kártyacsalád legújabb tagját, a Start Régió kártyát, amely három évre biztosít járulék- és társaságiadó-mentes foglalkoztatást a munkáltatóknak 47 hátrányos helyzetű kistérségben.

HarmoNet tipp: Vezetői és beosztotti típusok az asztrológia szerint: A Neptunusz - Teszteld magad!  >>

Mennyien használják?
Kíváncsi voltam, mennyire népszerű a Start kártya program, ezért konkrét adatok után kutattam az Interneten. Rábukkantam a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (MKIK GVI) elemzésére. Fókuszcsoportjukat különböző méretű vállalatok alkották. A megkérdezett vállalkozásoknak mindösszesen 23,3 százaléka foglalkoztatott 2007-ben Start kártyával rendelkező fiatalt. A statisztika szerint a nagy cégek alkalmaztak a legnagyobb arányban Start-kártyás munkavállalókat: ötvennyolc százalékuk élt a program nyújtotta lehetőségekkel. Ez az arány a mikro-vállalkozások esetén 5,3 százalék, a tíz-tizenkilenc fős kisvállalkozásoknál 16,6%; a húsz-negyvenkilenc főt foglalkoztatóknál 24,7%, míg az ötven-kétszáznegyvenkilenc fős nagyobb cégeknél 38,9 százalék.


A GVI elemzése arra is rávilágított, hogy gazdasági ágazatok szerint a szállítás, a távközlés és az energiaipar jár az élen a Start-kártyások alkalmazásában. Bár a kis- és középvállalatok ritkábban használják ki a Start kártyák kedvezményit, elemzők az igénylések számának emelkedésére számítanak.

Mesterházy Fruzsina
HR Tanácsadó
mesterhazy-fruzsina@job-center.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2058 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x