Miről árulkodik a kézfogás, a bemutatkozás és a testbeszéd...
Címlap / Karrier / Miről árulkodik a kézfogás, a bemutatkozás és a testbeszéd az állásinterjún?

Miről árulkodik a kézfogás, a bemutatkozás és a testbeszéd az állásinterjún?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-06

Milyen a célravezető kézfogás? Meddig kell a másik fél szemébe nézni? Mire utal a leszegett fej a felvételi beszélgetésen? A bemutatkozás árulkodó jelei. A találkozás első másodpercei döntő fontosságúak. Gyakori kérdések, praktikus válaszok. 

Testbeszéded szinte mindent elmond rólad, még azt is, amit igyekszel eltitkolni. (Leginkább azt, amit igyekszel eltitkolni, sőt kiderül, hogy valami titkolni valód van.) Hogy ne kerülj kínos helyzetbe, akár az állásinterjún, akár tárgyalások során vagy a mindennapi életben érdemes, kicsit olvasgatni és ismerkedni a nem verbális kommunikációterületével. Egy határozott kézfogás, magabiztos és folyamatos szemkontaktus a bólogatás vagy a mosoly növelheti önbizalmad és szimpatikussá tehet a felvételiztető szemében.

Kézfogás
A bemutatkozás egyik mozzanata a testi kontaktus, a kézfogás, a másik pedig a verbális kapcsolat. Ha valaki épphogy megérinti, a kezed vagy csak tartja, hogy fogd meg és alig ér hozzád az a döglött hal effektusú kézfogás. Ennek ellenkezője az erős már-már kellemetlenül szorító, határozott kézfogás, esetleg kézrázás. Állásinterjún és a mindennapokban sem ajánlott egyik sem, és ha ilyennel találkozunk, érezzük, hogy nem kellemes. A helyes az a kettő közötti a határozott, pár másodpercig tartó kézfogás. Mielőtt kezet fogsz az interjúztatóval, győződj meg arról, hogy kezed tiszta, ápolt hatást kelt. Az izzadó tenyér, a nyirkos érintés, a hideg kéz idegességre utalhat, és nem kellemes megérinteni.

Szemkontaktus
Kézfogás és a bemutatkozás vagy köszönés közben nézz a másik szemébe. Ne kapd el túl korán a tekinteted, mert az zavartságra, szétszórtságra utaló jel lehet. Ha viszont túl mereven és hosszan nézel valakinek a szemébe, az tolakodásra való hajlamot mutat. Ahogy a kézfogásnál, úgy itt is a középút a helyes. A bemutatkozás után is tartsd fent a szemkontaktust mikor beszélgettek. Az emberek általában azok felé fordulnak, akit értékelnek és elismernek. Tedd te is ezt, fordulj testeddel a beszélgetőpartner, interjúztató felé.

HarmoNet tipp: Kézfogások >>

Tartsd a szemkontaktust!

A szemkontaktus a kommunikációnál kulcsfontosságú: nincs annál zavarba ejtőbb és kellemetlenebb, mint amikor a beszélgetőtárs beszéd közben meredten nézi a falat vagy a padlót vagy egyszerűen elnéz a fejünk fölött, esetleg mellettünk. Ez a viselkedés érdektelenségre, valamilyen zavarra, bizonytalanságra utalhat és arra, hogy a minél előbb túl akar esni a beszélgetésen. Ugyanilyen rossz lehet, az is, ha a partner mereven bámulja a másikat beszéd közben és le sem veszi róla a szemét, arra késztetve ezzel társát, hogy egy idő után elkapja róla a pillantását. Arra sajnos nincs előírt szabály, hogy meddig kell a másik szemébe nézni. Ha kérdést teszel föl, akkor mindenképp nézz az interjúztató szemébe, vagy amikor válaszolsz is célszerű rá figyelni, így tudatosíthatod benne az érdeklődésed. Ha a beszélgetés során a száját vagy az arcát nézed abból akár arra a következtetésre is juthat, hogy túlzottan érdeklődsz iránta. Ha többen is jelen vannak a felvételi beszélgetésen, akkor váltogasd a tekinteted, hogy mindenki megkapja a neki járó figyelmet. A kommunikáció közben néha kinézhetsz jobbra vagy balra, de arra ügyelj, hogy figyelmed ne kalandozzon, különben az interjúztató nem fogja érezni, hogy valóban figyelsz és érdeklődve jelen vagy a beszélgetés folyamán.

Verbális jelzések és azon túl
A hang is sok mindent elárul jellemedről. Ha remegős és halk valószínűleg izgulsz. Ha túl hangos, harsány, szinte mindenkit letaglózó akkor jelentőségteljes posztra vágysz, és valamit leplezni akarsz. Ne bizonytalanodj el, ne hadarj, artikulálj szépen. Ha ideges is vagy mielőtt megszólalnál, várj pár percet így megfontoltabbnak tűnsz. Próbáld meg kisimítani a ráncokat a homlokodon, lazíts és magabiztosabbnak fogsz tűnni. Várd meg, míg partnered is köszönt. Mindenképp várd meg, míg elmondja a nevét, mert ha egyszerre mutatkoztok be, akkor nem fogod megjegyezni és kellemetlenségeket okozhat a későbbiekben.

HarmoNet tipp: 7+7alapvető álláskeresési hiba, amit ne kövess el >>

Magabiztos testtartás

A pályázó megítélésénél sokat nyom a latban testtartás. Az egyenes, kihúzott hát, a felszegett fej magabiztosságra utal, önbizalomra utal. A görnyedt testtartás, a leszegett fej, az alázatos félénk pillantás, kiszolgáltatottá tesz, alárendelt helyzetet teremt és azt az érzetet kelti, mintha nem lennél a magad ura. A túlzott határozottság sem imponáló, ám, gátlásos jelölt biztos, hogy nem nyeri el a felvételiztető bizalmát. Húzd ki magad, tartásod legyen egyenes így légzésedet is tudod kontrollálni. Tartózkodj azonban a túlzott gesztikulálástól és a kéz vagy a láb túlzott mozgatásától, ezek izgatottságra utalnak, és figyelemelterelő hatásuk van. Kezed ne remegjen és lábaid ne lóbáld. Mielőtt megérkezel, vértezd fel magad pozitív gondolatokkal, olyanokkal, amik régebben történtek veled és jó élményt nyújtottak, erősnek érezted magad tőlük, és így lépj be. A felvételiztető ebben az esetben biztos egyenrangú félként tekint majd rád és sugárzó egyéniséged elvarázsolja.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 18388 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x