Álom meló, új otthon - külföldön. Megéri?
Címlap / Karrier / Álom meló, új otthon - külföldön. Megéri?

Álom meló, új otthon - külföldön. Megéri?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Egyre több magyar fiatal menne külföldre dolgozni, és a véglegesen ottmaradni szándékozók aránya is rendkívül magas. A fő vonzerő a jóval jutányosabb bérezés, a jobb munkakörülmények és a megbecsülés. De vajon megéri-e? 

Saját bőrünkön is tapasztaljuk, és felmérések is alátámasztják, hogy a hazai fiatalok globalizálódó világunk és az Európai Unió lehetőségeit kiaknázva egyre nagyobb számban próbálnak szerencsét külföldön. Előfordul, hogy jól fizető és biztos hazai pozíciókat mondanak vissza egy-egy kecsegtető külhoni ajánlat kedvvért. Ez a tendencia megállíthatatlannak tűnik, hiszen ha csak egy átlagos hazai kis- és középvállalatot veszünk, a bérezés tekintetében esélytelenül száll szembe egy nyugat-európai konkurenssel.

De vajon mik azok a tényezők, amik miatt a fiatalok szívesebben vállalnak külföldön állást? Természetesen, a diplomás szakmákban elérhető jóval magasabb fizetés a legfőbb vonzerő, ezen kívül a fiatal pályakezdők a kellemesebb munkakörülményeket, a nagyobb erkölcsi megbecsülést emelik ki, és az sem utolsó szempont, hogy ilyen módon értékes tapasztalatokra tehetnek szert.Kik is azok, akik könnyen elhelyezkednek Nyugat-Európában?

Nos, a legkeresettebb szakemberek továbbra is az informatikusok, mérnökök közül kerülnek ki, de a képzett egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók – iránti igény sem csökken, és a válság felértékelte a pénzügy és kontrolling területen szerzett diplomákat is. A magyar munkavállalók ezekben a szakmákban a hazai három-négy-ötszörösét is megkereshetik, ám ez ebben a formájában csábítóbbnak tűnhet, mint amilyen valójában, hiszen a kint dolgozók számára a megélhetés költségei is három-négyszeresére nőhetnek.

Nem árt megemlíteni, hogy a külföldi munkavállalás tagadhatatlan pozitívumai mellett bőven vannak árnyoldalai is.
Az idegen országban először is kiszolgáltatottak vagyunk, és könnyedén csőbe húzhatnak. Kaphatunk vonzó ajánlatokat, amikről csak odaérkezéskor derül ki, hogy a munka olyasmi, amit sosem vállalnánk. Dolgoztathatnak feketén is, ami a munkaadónktól való teljes függést vonhatja maga után, hiszen se egészségügyi ellátásra, se a visszaélésekkel szembeni védelemre nem számíthatunk. Ha tisztességes helyet találunk is, a honvágy, a rokonaink, ismerőseink, régi életünk hiánya is kínozhat minket, ami akár a motivációnk, teljesítményünk drasztikus csökkenésével is járhat. Ráadásul, meg kell küzdenünk kelet-európaiként a hátrányos megkülönböztetéssel is, és hogy valószínűleg kevesebbet fogunk keresni, mint külföldi munkatársaink.


A lehetőség tehát adott mindenki számára, ám nem árt végiggondolni, mik is valójában a céljaink az idegen országban tett „kirándulással”.

Készek vagyunk-e a magasabb bérért hátrahagyni a régi életünket? Elég bátrak vagyunk-e, hogy vállaljuk a veszélyeket és belevágjunk az ismeretlenbe? A választás a miénk, és csakis az előnyök és hátrányok gondos számbavételével és mérlegelésével hozhatunk jó döntést.ű

Rozovics Krisztina
Képek: piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4476 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x