Kényes téma a munkahelyen: Vallásos alkalmazottak
Címlap / Karrier / Kényes téma a munkahelyen: Vallásos alkalmazottak

Kényes téma a munkahelyen: Vallásos alkalmazottak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A vallásszabadságról szóló törvény elméletileg minden dolgozót véd. A főnököd nem kérdezheti meg. Te sem terhelheted őt értékítéleteddel, vallási hovatartozásoddal, vagy ítélheted el őt hitéért. Elvileg nem szólhat bele vallásodba, gyakorlatilag viszont beleszólhat a munkakörödbe. Hol tartunk ma? 

Szép dolog e törvény, de a mindennapokban kicsit tarkább a történet. Mi van, ha vallásos a főnök vagy éppen te, az alkalmazott, esetleg a kolléga? Tabuk a munkahelyen.

Mennyit beszélünk róla?

Egyes felmérések szerint kevesebbet, mint a szexről. Bár száz éve még maximálisan tabu volt, ma már nyílt titok a nemi élet, és sokan simán kifecsegik ezt munkahelyükön. A vallási hovatartozás már jóval nehezebb ügy, mivel erről nem szeretünk beszélni. Főként azért, mert valaki más, esetleg másban hisz és nem bántanánk meg. Amíg egy egyházi iskolában tanítunk, vagy alapítványoknál dolgozunk, mindez nem kérdés, más esetben azonban nagyon is kellemetlen szituációkba keveredhetünk.

Beleszólhatnak?

Természetesen nem. A vallásodba és vallásgyakorlásodba senki nem szólhat bele. A hited, a filozófiád a magadé. Ugyanakkor, ha el kell látni egy feladatot, és ezt te vallási okokból kifolyólag nem látod el, értsd nem vagy rá hajlandó, akkor kezdődnek a bonyodalmak. Ez főként akkor lehet igaz, ha a vallásod életmódot is közvetít, ami főként a kisebb egyházak vallásgyakorlatára jellemző itt, Magyarországon. Az ebéd fölött imádkozni a legtöbb keresztény ember is szokott, ha ez csendben, halkan történik, még senkit sem zavar. De egy vegetáriáus, buddhista, vagy hindu, aligha tud majd egy hentespultban dolgozni, Jehova tanúja pedig nem szívesen készülődik ünnepekre a gyerekekkel egy iskolában.

Megkérdezik tőlünk?

Nem, a felvételkor természetesen nem, hacsak nem egyértelműen látszik rajtunk felekezetünk, senki sem fogja megkérdezni milyen felekezethez tartozunk. A napi gyakorlatban azonban, ha vallásunk tettlegességet is kíván, észre fogják venni rajtunk. Ez nem baj!
Ez esetben a munkaadót esetlegesen zavarhatja vallásgyakorlásunk.


Mi köze hozzá? Amíg ellátod a feladatodat nagyjából semmi, mégis egyes vallási irányzatok gyakorlása zavaró lehet a kollégáknak. Mert esetleg ismeretlen, idegen, vagy más értéket közvetít mint a megszokott.

Gyakran már pusztán az is szemet szúr, ha valaki mélyen vallásos, sokat beszél erről munkahelyén, úgymond prédikál. Mivel korunkban az ateizmus és materializmus tökéletesen elfogadott, ezért senkit sem okolhatunk ha elsőre nem képes nézeteinket befogadni.

Mit tehetünk? Legyünk türelmesek és legyünk visszafogottak. A vallásgyakorlás egy munkahelyen nem feltétlenül célszerű dolog, de nem is kell, hogy nagy gondokat okozzon. Végezzük ezt csendben, halkan, láthatatlanul. Ha vallásunk olyan dolgokat kíván meg, ami miatt meg kell szakítani a munkánkat, már jelentkezéskor gondoljuk végig, alkalmasak vagyunk-e. Hiába a déli ima, egy azonnali életmentő műtétet nem lehet abbahagyni…

Meddig mehetek el?
A dolog fordítva is igaz. Ha vallásgyakorlásoddal, hiteddel nem zavarod a közösséget, munkatársaid, akkor senkinek egyetlen rossz szava se lehet rád. Olykor jobb így is hallgatni felekezetünkről, mert nem vallásos személyek negatívan értékelhetnek bennünket emiatt. Hogy furkálódásra ne adjunk okot, jobb nem fűnek fának fecsegni nézeteinkről. Ugyanakkor a vallásgyakorlásunkhoz még a munkaadónknak sincs köze, hogyha feladatainkban ez nem akadályoz. Az, hogy az ebédlőben ki milyen húsfélét vesz magához, és mit nem, senkinek semmi köze. Olykor a dolog fordítva is megesik, esetleg a főnök vallásos, vagy rendelkezik valamilyen hit szerű nézettel, ezt elvárja alkalmazottaitól. Ilyen a vegán főnök, aki például méregnek tudja be, ha dobozos kakaót fogyasztasz munkahelyeden, s ettől téged tohonyának gondol, esetleg ki is rúg. Ilyen esetekben ne hagyjuk magunkat! Szokásaink ellen a főnöknek nem lehet kifogása, munkateljesítményünkért fizet, és ezt hivatott értékelni is. Ha érveit, nézeteit nem tudja bizonyítani, munkánkban nem tudja fellelni a vélt hibát, akkor puszta rágalomról beszélhetünk, amit nem vagyunk kötelesek szó nélkül eltűrni.

Ugyanakkor itt jegyeznénk meg, hogy hosszútávon nincs értelme egy olyan helyen tevékenykedni, ahol a kollégák, vagy a főnökök nem képesek tolerálni egymás nézeteit, eltérő szokásait, mert folyamatos feszültségnek tesszük ki magunkat.

A vallásos személy rossz munkaerő?
Egy vissza-visszatérő sztereotípia, hogy a vallásos személyek kockák, begyepesedettek, és általában rossz munkaerők. Természetesen ez nem igaz. Ugyanakkor sok esetben a vallási hovatartozás konzervatívabbá, szolidabbá, csendesebbé  teszi az embert, így egyes versenyszakmákban esetleg nem képesek megtalálni igazán a helyüket az ilyen személyek. Ellenben egy monotonitást és alázatos mentalitást igénylő munkakörben nyerhet az ilyen személy.
Máris elmondhatjuk, hogy a vallás alapvetően a hétköznapokra is egyfajta erkölcsi értékrendet, általános morált közvetít a hívek felé, így egy vallásos személy jó eséllyel jóval megbízhatóbb, erényesebb, erkölcsösebb. Ha valaki nem vallásos, természetesen, ettől függetlenül még lehet ugyanúgy megbízható, de a hívő valamilyen hitrendszerben menedéket lelő dolgozókra általánosan jellemző, hogy éppen vallásosságukból, a transzcendensnek való megfelelni akarásukból kifolyólag tisztességesen, alaposan és precízen végzik munkájukat. A vallásos munkaerőkkel így egy-egy cég talán úgy gondolja veszít, valójában azonban nagyon sokat nyer.

Ilyen személyeknél ritkábban kell tartanunk attól, hogy egy válási krízis, vagy egy vasárnapi tivornya kivonja őket a forgalomból. Természetesen mindig vannak kivételek és vallások és vallások között is vannak nagyon komoly életmódbeli elvárás-különbségek, mégis általánosságban kijelenthető: ez egy erőteljes, plusz értéket ad hozzá a dolgozó más emberi értékeihez.Ha kérdeznek róla

Ha egy-egy munkahelyen, - vagy mert már korán észrevették, a felvételi procedúránál, vagy mert úgy érezted inkább mielőbb őszintén megemlítenéd - kérdeznek vallásodról, jobb ha őszintén válaszolsz, minden részletre kiterjedően, de nem kell mondandódat sohasem bő-lére eresztened. Tudasd a felvételiztető személyzettel, hogy számodra az állásodban való hibátlan részvétel, szereplés, épp olyan fontos, mint a lelki életed, s röviden fejtsd ki, hogy ez hogyan, miként támogatja elképzelésed szerint a munkádat.
Bár elsőre talán nem sok kapcsolat van egy-egy munkakör és a vallásos gondolkodás között, mégis, hívő személyek gyakran éreznek affinitást az emberekkel való törődésre, szociális munkákban való részvételre, gyermekekről való gondoskodásra. Itt természetesen mindig figyelembe kell venni, hogy babysitterként, vagy pl. idősgondozóként sohasem erőltethetjük vallásunkat ügyfelünkre, vigyázottunkra. Mint alkalmazottak mindig a cég, a foglalkoztató filozófiáját kell valljuk, mert kifelé mi a céget képviseljük, nem csak magunkat, egy gyermek esetében pl. a szülő kéréseinek és utasításainak kell a neveléskor megfelelnünk. Ettől nem szabad eltérni. Ha nem tudjuk egyeztetni a filozófiákat, akkor jobb idővel továbbállni, másik állást keresni. Ha szeretnénk, hogy a saját hitvallásunk és a cég profilja egybeessen, ezt kielégítő foglalkozást kell válasszunk.

Meddig mehet el a vallásgyakorló
Természetesen egy vallásgyakorló maga is köteles segíteni önnön befogadását egy közösségbe. Így például ha új munkahelyre kerülünk, kezdetben óvatosabban beszéljünk, vagy ne beszéljünk vallási hovatartozásunkról. Ha valaki érdeklődik, vagy az életmódunk miatt egyedi sajátosságokra lehet figyelmes környezetünk, magyarázzuk el a miérteket, a tetteink okát. A kérdéseket és bizalmatlanságot igyekezzünk nyíltan fogadni, a legtöbb esetben nem rosszallásról, hanem csak érdeklődésről tanúskodnak a kollégák kérdezősködései.

Vallásgyakorlatunkkal igyekezzünk nem zavarni társainkat. Tartsuk be a munkahelyi előírásokat, a munkaszabályzatot. Nagyobb vállalatoknál, ahol van erre szakember, konzultálhatunk a humánerőforrás managerrel vagy a céges coach-al. Ő segíthet a beilleszkedésben. Végezetül pedig, mindig gondoljunk arra, ahogy nekünk, úgy a másik személynek is vannak nézetei, esetleg ő is egy hasonló vagy akár egészen más vallást gyakorol. Szokásai és hite neki épp olyan fontosak lehetnek, mint nekünk a miénk. Amilyen toleranciára számítunk, olyan megértéssel és elfogadással forduljunk mi is mások felé. 

Fodor Kata
Képek: piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4979 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x