Munkanélküliség: a pozitív változás útja?
Címlap / Karrier / Munkanélküliség: a pozitív változás útja?

Munkanélküliség: a pozitív változás útja?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Igaz, hogy egy állás elvesztése ijesztően hathat. Nemcsak az önbecslés sérülése miatt, hanem azért is, mert napjaink gazdasági helyzetében nem könnyű munkához jutni. Hónapokig, sőt több, mint egy évig is eltarthat, míg találunk megfelelő munkát. A hírek harsognak a munkanélküli ráta emelkedéséről, mely csak olaj a reménytelenség tüzére. Így nem is furcsa, ha a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy a munkanélküliség egy csapás. Viszont kitűnő alkalom lehet egy váratlan pozitív irányú változásra. 

Amire nincs időnk a rohanó hétköznapokban
Milyen gyarkan állnak meg az emberek egy szusszanatra és vizsgálják meg karrierjüket is munka lehetőségeiket? A munkát kereső időszak tökéletes erre: át lehet gondolni, hogy valóban azon a területen ahol dolgoztak, foglalkozhatnak egy kicsit a lelkükkel, és feltöltődhetnek energiával. Ha valaki ilyenkor rájön, hogy mással is tudna és jobban is szeretne foglalkozni, inkább más területen keresgél, mint amit addig csinált.

Nem kétséges, hogy az elbocsátást mindenki negatívan éli meg, viszont meg lehet találni mindenben a pozitív oldalt. Még ha nem is vesszük észre rögtön, biztosak lehetünk abban, hogy minden éremnek két oldala van. Ilyenkor kihasználhatjuk azokat a lehetőségeket, melyekre a dolgos hétköznapokon nem lenne elég időnk, és tudatosan elindulhatunk egy nekünk minden téren megfelelőbb irányba.

Melyik munkát végeznénk boldogan?
Érdemes átgondolni, hogy mi is az a tevékenység, ami valójában örömet okoz. Feltehetjük magunknak azt a kérdést, hogy mihez is fognánk, ha biztosak lennénk abban, hogy sikerülni fog. A válaszok tárháza kimeríthetetlen: könyvet írni, motelt nyitni, tanár lenni, művészként tevékenykedni – bármi is legyen, ha szívvel-lélekkel tesszük, biztos napi szinten elégedettek leszünk.

Vessük papírra!
Mivel ilyen helyzetben van időnk, vegyünk elő papírt és valami írószerszámot, és  írjuk le erősségeinket, gyengébb oldalunkat is. Az is könnyen előfordulhat, hogy a gyakorlat során olyan ötletünk támad, mely korábban eszünkbe se jutott. Ha barátokat vagy a családot is be szeretnénk venni az értékelésbe, csak rajta! Több szem többet lát alapon másnak is lehetnek kiváló ötletei.Új irány – új külső!

Ha úgy döntünk, hogy új területen próbáljuk ki magunkat, apró javításokat végezhetünk önéletrajzunkon, hogy minél jobban megfeleljen a kívánt pozició elvárásainak. Beszerezhetünk néhány új ruhadarabot, melyben interjúra megyünk. Ne feledjük, az első benyomás nagyon fontos. Nem kell méregdrága kosztümöket vásárolni, a használtruha üzletekben is lehet elegáns, egyedi darabokra lelni. Változtathatunk frizuránkon is, mely szemmel láthatóvá teszi, hogy mi magunk is min megyünk keresztül!

Kérjünk segítséget, ha egyedül nem megy!
Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbírkózni a feladattal, forduljunk szakemberhez. Ha váltani szeretnénk, abban tud segítséget adni, hogy megtalálja az új munkahelyet, melyet szeretni is fogunk. Ha csak az önéletrajz megírásában lenne szükségünk egy szakavatott szemre, akkor sem jön rosszul egy profi. Amellett, hogy praktikus kérdések megválaszolásában segít (merre induljunk, mit változtassunk), abban is segít, hogy a múlt kudarcain felülkerekedjünk, ne tudjanak bennünket befolyásolni a régi félelmek, negatív tapasztalatok.

HarmoNet tipp: Képességeink, erősségeink: út a sikerhez! >>

Csak rajtunk múlik, hogy pozitívan lássunk

Hogy minek is tarjuk egy munka elvesztését? Fontos, hogy tudatosan törekedjünk a félelmet keltő gondolatoktól, kitartóak legyünk, csak az ilyen hozzáállás vezet sikerhez. Ha a küzdelemre más nézőponttal tekintünk, ha azt nézzük, mit is köszönhetünk a helyzetnek a kedvezőtlen sorsfordulat ellenére, bizonyosan csökkenti az elkeseredettség érzését és növeli az eredményes végkimenetel esélyét. Legyünk tisztában azzal, hogy jobb napoknak nézünk elébe, a pozitív változás elkerülhetetlen. Az élet meglepetésekkel van tele, melyek lehetnek kellemesek és kellemetlenek. Koncentráljunk az előbbire!

Dékány Márta

Kép:
piqs.de: connor212 - business woman
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4932 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x