Jó ÖTLET: Önkéntességgel a karrierért
Címlap / Karrier / Jó ÖTLET: Önkéntességgel a karrierért

Jó ÖTLET: Önkéntességgel a karrierért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

A program során az önkéntesek napi 6 órában végeznek közérdekű önkéntes tevékenységet, melyért közvetlen anyagi ellenszolgáltatást nem, de mentori segítséget, utazási-, étkezési- és esetenként lakhatási és egyéb költségtérítést is kaphatnak. 

Az ÖTLET Program menedzser szervezete és a program megvalósításában résztvevő koordináló szervezetek állásfoglalást fogalmaznak meg, és ajánlják azt a (szakma)politikai döntéshozók figyelmébe a Program folytatásának és hosszútávú fenntartásának biztosítása érdekében. Az állásfoglalás célja, hogy felhívjuk a figyelmet az ÖTLET Program kiemelt jelentőségére, munkaerőpiaci, valamint társadalmi hasznosságára. 

Az ÖTLET program első ciklusa 2005. októberében kísérleti jelleggel indult, kezdetben fiatalok (18-26, majd a második ciklusban már 18-30 év közötti pályakezdők), később már 45 éven felüli tartósan munkanélküli álláskeresők munkaerőpiaci esélyeinek önkéntes tevékenységen keresztüli növelését célzó országos hatókörű programként. 2010. március végével lezárult a program immáron harmadik ciklusa is, melyet eddig az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) támogatott, kísérleti jelleggel.

A program országos megvalósulásáért jelenleg 8 koordináló- (7 regionális és további egy budapesti) és egy országos menedzser szervezet hálózata felel.


Az Önkéntes Központ Alapítvány a menedzser szervezet szerepét tölti be, ellátja a szakmai koordinációs feladatokat, valamint az eredményesség  érdekében a koordináló szervezetek együttműködését támogatja. A koordináló szervezetek lokálisan a fogadószervezetek, illetve az önkéntesek együttműködésének kialakítását, segítését végzik annak érdekében, hogy a munka világába be-, valamint visszailleszkedni kívánók motiváló, végzettségüknek és képességeiknek megfelelő feladatokat kapjanak, illetve az őket fogadó szervezetek is felkészült önkéntesekkel gazdagodjanak.

A fogadószervezetek között találkozhatunk ifjúsági munkával, szociális ellátással, környezetvédelemmel foglalkozó szervezetekkel csakúgy, mint érdekképviseletet ellátó vagy éppen kulturális területen tevékenykedő szervezetekkel, intézményekkel egyaránt. Az önkénteseknek lehetőségük van a 6-10 hónapos önkéntes szolgálat ideje alatt számtalan különféle terület munkájába belelátni, önmagukat különféle helyzetekben kipróbálni, ez által fejleszteni készségeiket, képességeiket és nem utolsó sorban önismeretüket. 

A program további célkitűzése, hogy segítse a fiataloknak önkéntes tevékenységet biztosító non-profit- vagy egyházi szervezeteket, illetve önkormányzati, állami fenntartású intézményeket abban, hogy képessé váljanak hosszú távon önkéntesekkel együttműködni.

A program során az önkéntesek napi 6 órában végeznek közérdekű önkéntes tevékenységet, melyért közvetlen anyagi ellenszolgáltatást nem, de mentori segítséget, utazási-, étkezési- és esetenként lakhatási és egyéb költségtérítést is kaphatnak, ennek forrását a program mindenkori finanszírozó intézménye biztosítja (eddig az OFA). A program során nyújtott támogatással lehetőségük van a fiataloknak képzésekben, továbbképzésekben is részt venni.

Az ÖTLET program hatékonyságának mutatói a program végén elhelyezkedett vagy felsőoktatásban továbbtanuló önkéntesek száma, a közép- és felsőfokú képzéseken, tanfolyamokon résztvevő önkéntesek száma, illetve a későbbiekben is önkéntes tevékenységet végzők száma, melyek egyaránt igazolják a program, mint munkaerőpiaci eszköz létjogosultságát, illetve az önkéntesség foglalkoztatáspolitikai jelentőségét. A 2005 és 2010 között megvalósult három programciklusban, országos lefedettséggel 585 önkéntes és 403 fogadószervezet került be az ÖTLET résztvevők közé. Az önkéntesek közül eddig 303-an helyezkedtek el (a 3. programciklus zárása folyamatban van, a mutatók még változhatnak), amellett, hogy számos esetben, a projektben a koordináló szervezetekhez munkatársként bekapcsolódók munkaviszonya a program vége után is megmaradt. 


A három ciklus tapasztalatai azt is egyértelművé tették, hogy a hosszú távú fenntarthatóság érdekében a programnak stabil állami támogatásra van szüksége, mely elhárítja a pályázati pénzek beérkezésének egyenetlenségéből származó likviditási, kapacitási problémákat. Az Önkéntes Központ Alapítvány, valamint a koordináló szervezetek közös célja, hogy az ÖTLET program egy folyamatos támogatást élvező, a pályakezdők és tartósan munkanélküli álláskeresők különböző célcsoportjai számára hosszútávon is elérhető, állandó keretek közé kerülő programmá váljon Magyarországon, védett munkatapasztalati és szocializációs közeget biztosítva a számukra. A program folytatását támogatja az a tény is, hogy a Magyarországon egyedülálló program a környező országokban is az egyetlen hosszú távú önkéntes program, így a jó gyakorlatok és tapasztalatok nemzetközi terjesztésében is fontos szerephez juthatunk. Az önkéntesség eszméje a 2011-es Önkéntesség Európai Éve, és az ezzel párhuzamos magyar Európai Uniós elnökség kapcsán kiemelt jelentőséggel bír.

Képek:
piqs.de: daniel sandoval - perfect stranger
piqs.de: Psychoente - "Boy in Dreams"
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2454 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x