7 intő jel, hogy a karriered veszélyben van
Címlap / Karrier / 7 intő jel, hogy a karriered veszélyben van

7 intő jel, hogy a karriered veszélyben van

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Lelkiállapot, életcél, szerelem? Néhány fontos dolog, melyekre mind-mind kihat a karrierünk alakulása. 7 intő jel, amire érdemes odafigyelned, mielőtt bajba kerülsz!  

1. Gyakran megsértődsz


Megsértődsz, mert nem kaptál fizetésemelést. Megsértődsz, mert valamivel kapcsolatban nem kérték ki a véleményedet. Megsértődsz, mert valakitől nem kapod meg a szükséges támogatást az elképzelésedhez.

A sértődés az alacsony önbecsülésű ember reakciója a külvilág egyes történéseire. Azt jelzi, hogy nem vállalsz 100%-os felelősséget mindazért, ami benned zajlik. 100%-os felelősség vállalása nélkül nem sok jóra számíthatsz a karrieredet illetően.

Egy sikeres vállalkozó hölgy mondta egyszer: „megtanultam, hogy az üzleti életben nincs sértődés.” Igaza van. És továbbmennék: az élet bármely más területén se legyen.

Javaslat: hagyd abba a sértődést egyszer és mindenkorra. Legyen egy jövőképed, és rendületlenül haladj abba az irányba. Amikor valami nem úgy történik, ahogy szeretnéd, tedd fel magadban a kérdést, hogy mit tudnál tenni azért, hogy valami, amit szeretnél, megtörténjen. De ne sértődj meg. Táplálj magadban pozitív érzelmeket, mindig.

2. Nincsenek kristálytiszta, írásba foglalt életcéljaid


Ami csak homályosan van megfogalmazva, azzal kapcsolatban nem valószínű, hogy határozottan tudnál cselekedni. Ami kristálytiszta, az egyértelmű, biztos, és minden kétséget kizáróan el van döntve. Akarod, és kész. A részletek elégséges szinten ki vannak már dolgozva ahhoz, hogy határozott lépéseket tegyél az adott irányba. Sajnos Magyarországon ezeket a célkitűzéseket még mindig valami lila, szabópéteri köd lengi körül, pedig ezek nélkül sokkal nehezebb (ha nem lehetetlen) célokat elérni. A célokhoz vezető utat részcélokra, teendőkre lehet bontani, és újra is lehet tervezni egy-egy részsélt, anélkül, hogy a végcél módosulna. 

Ha írásban van, az egyrészt jobban tudatosult, amikor leírtad, másrészt újból és újból elő tudod venni, újra tudod olvasni, és szükség szerint módosítani tudod. Így a követésük sokkal inkább biztosítva van, mint azon célok esetében, amelyek csak gondolatban léteznek. (Fontos, hogy ezek nem pénzügyi célok, hanem karriercélok, tudásban, tehetségben elért célok - ne keverjük össze a kettőt, bár mindegyikre szükség van és össze is függnek!)  Kristálytiszta, írásba foglalt életcélok nélkül a karriered állítom, hogy veszélyben van.
3. Legalább 6 éve ugyanabban a munkakörben ugyanazt a munkát végzed


A továbblépés, az anyagiak bővülése nem az állandóságban, hanem a változásban rejlik. Karriertanácsadók szerint 5-6 évnél tovább egy munkakörben nem érdemes maradni. Amikor egy munkakör már nem nyújt további fejlődési lehetőséget, akkor váltani kell.

Ha lehet, házon belül, ha nem, akkor házon kívül. Fáj, macerás, kényelmetlen – de gondolj csak bele: ha a jelen helyzetben a továbblépésnek esélye sincs, akkor mi értelme ott maradnod? A fájdalom így is, úgy is ott lesz: a kérdés, hogy milyen hosszan, milyen tendenciával (csökkenő vagy növekvő) és milyen esélye lesz elmúlni? Ha teszel érte – váltás! - , akkor maximális. Ha pedig azzal nyugtatod magad, hogy elérted a teljes karriercélodat, akkor mi húz téged tovább? A céltalan hajósnak nem kedveznek a szelek, szóval akkor is érdemes lassan egy új célt kitűznöd, ha már eleget örültél annak, hogy elérted, amit akartál. 


4. Egyedülálló vagy


Szomorúan veszem tudomásul, hogy hány és hány hírlevél olvasóm írja, hogy „gyermekemet egyedül nevelem”. Főleg hölgyek.

Nem vagyok párkapcsolati szakértő – ha csak nem a saját párkapcsolatomé. De állítom, hogy egyikünk – feleségem és én - sem lenne ott, ahol van, a másik nélkül. Néha szívás, néha nagyon kényelmetlen. De segítjük egymást a haladásban.

Javaslatom: ne ringasd magad abba az illúzióba, hogy egyedül könnyebb. Egy fenét! Minden csapatmunka! A könyvem megírása is az volt, gyerekeink nevelése, feleségem karrierje ugyanúgy, mint a vállalkozásom fejlődése. Hol így, hol úgy, jól, rosszul – semmi sem tökéletes! – de haladunk. Együtt.

Legyen egy támogató társad. Egy stabil, támogató párkapcsolat kincset ér. Ez nem azt jelenti, hogy friss, még gyógyuló lelki sebekkel állj be a húspiacra, hanem azt, hogy ha már lelkileg ott tartasz, akkor érdemes új párkapcsolatban gondolkodni, a meglévő sebeket pedig nyalogatás helyett, önismereti módszerekkel lehetőleg gyógyítani. Lehet, hogy a hegek nem múlnak el, de begyógyulnak. 


5. Semmi jelzést nem kaptál a főnöködtől, hogy hosszú távon is számít rád. És rég nem kaptál előléptetést


Amennyiben közvetlen főnököd sokra tart, és számít rád hosszabb távon is, azt valamilyen módon jelezné feléd. Vagy fizetésemelés, vagy előléptetés, vagy dicséret, vagy valamilyen jelzés formájában. Mert tudja, hogy ha ambíciózus vagy, és jól teljesítesz, akkor sokba kerülne, ha elmennél.

Ha semmilyen jelzést nem kaptál tőle már legalább 2 éve, és közvetlen, a jövőddel kapcsolatos beszélgetés sem zajlott le köztetek, azon érdemes nagyon elgondolkodnod.
6. Fejvadászoktól, állásközvetítő cégektől rég nem kaptál megkereséseket


Élsz még? És a Linkedin profilod hogy van? Feltöltöttél rá bármit is az utóbbi 6 hónapban? Ha még nem akkor itt az ideje! Ugyanis ha nem keresnek, annak is lehet tünete, hogy elmulasztottad jelezni feléjük, hogy létezel (mikor küldtél szét utoljára aktualizált önéletrajzot, mikor vetted fel a kapcsolatot a közvetítőkkel?), és nyitott vagy a megkeresésekre, és annak is, hogy amit elküldtél nekik az önéletrajzodban, az nem elég meggyőző a számukra, vagy éppen nem frissített. 

Kevés olyan meggyőző tünete van a karrier-képességednek mint  hogy fejvadászok, vagy állásközvetítő cégek a náluk lévő önéletrajzod alapján időnként megkeresnek, mert Rád gondoltak egy megbízásuk kapcsán.

Teendő: ha már rég nem tetted, akkor aktualizáld az önéletrajzodat, és küldd szét állásközvetítőkhöz, fejvadászokhoz, hogy tudjanak rólad. Jelezd nekik, hogy vagy, hogy létezel, és nyitott vagy a továbblépésre.

7. Nem érzed jól magad a jelenlegi munkahelyeden


No comment. Ha nem érzed jól magad, az azt jelenti, hogy nem teljesülnek a vágyaid, és még csak reménye sincs annak, hogy teljesüljenek. Így valószínű, hogy a teljesítményed sem túl jó.

Teendő: nézz mélyen önmagadba, mert annak, hogy nem érzed jól magad a munkahelyeden, egyetlen oka van: saját magad. Tegyél meg bármit, hogy ebből a helyzetből kikerülj, hogy elkezdhesd sokkal nagyobb felelősség-szinttel építeni a karrieredet – és vele együtt az anyagi, lelki párkapcsolati gyarapodásodat is.

******************************************************
A szerző Boér Tamás - motivációs előadó, professional coach a Sikertervezés című , két kötetből álló könyv írója. 
www.sikertervezes.com


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4580 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x