Újító kezdeményezés a roma fiatalok támogatásában
Címlap / Karrier / Újító kezdeményezés a roma fiatalok támogatásában

Újító kezdeményezés a roma fiatalok támogatásában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

A tanulás kulcs a beilleszkedéshez. A Romaster program keretében a Vodafone négy tehetséges roma származású fiatalt karol fel, akik anyagi támogatás mellett szakmai tapasztalatokat is szerezhetnek a vállalatnál. 

A programban résztvevő fiatalok pályafutását a középiskolai évektől egészen a diploma megszerzéséig követik. A program három fő pillérre épül: az első az anyagi támogatás, amelyet kizárólag tanulmányi célra fordíthatnak a diákok. A második elem: tanulónként egy mentor a Vodafone részéről, akihez bizalommal fordulhatnak, és aki emberi-szakmai támogatást nyújt nekik. A harmadik pillér pedig maga a gyakornoki munka, a lehetőségek függvényében.


A Vodafone olyan diákokat keresett, akik a középiskolás éveik vége felé járnak, tehetségesek, ambiciózusak és kitartóak, emellett pedig felvállalják roma származásukat. Komoly gátja a romák felemelkedésének, hogy körükben rendkívül alacsony a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma, tehát ezeknek a fiataloknak nagyköveti szerepük is van a saját közösségükben, hogy megmutassák, érdemes tanulni.A legjobb 12 pályázatból a cég humán erőforrás csapata személyes találkozókon választotta ki a 4 nyertest.
A fiatalok az interjúk során őszintén  beszéltek mindennapi nehézségeikről, azonban a jövőt illetően felnőtteket meghazudtoló módon letisztult elképzeléseknek adtak hangot.
"Nagyon motivált fiatalok jelentkeztek nálunk, akik sok esetben megdöbbentően nehéz körülmények között élnek és tanulnak." mondta Gotthárdi Ibolya, a vállalat HR vezérigazgató-helyettese.


A kiválasztottak közül egy bélavári fiú a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumból, egy magyaregresi diák a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium és Szakközépiskolából került a kiválasztottak közé. A nyertes lányok egyike Kaposváron él és a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanul, míg másikuk tiszabezdédi születésű és a Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanulója.A Romaster programról:

A ROMASTER tehetséggondozó programot 2007 februárjában közösen hívta életre a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) és az IBM Magyarország. A program célja, hogy a roma társadalomban tovább bővüljön a megfelelő nyelvtudással és felsőfokú végzettséggel rendelkező közösség, amelynek tagjai versenyképes tudással, egyenlő esélyekkel lépnek a munkaerőpiacra, vagy saját vállalkozásukon keresztül lesznek aktív résztvevői a versenypiaci környezetnek. A program lényeges elemei a vállalati mentorálás, illetve, hogy csak azokat a középiskolás diákokat támogatja, akik gazdasági, műszaki, jogi vagy egészségügyi irányban tervezik a továbbtanulást és a diploma megszerzését. A programhoz csatlakozó vállalatok személyenként évi 300 000 Ft-tal támogatják a diákok tanuláshoz kapcsolódó kiadásait (nyelvórák, különórák, tankönyvek, iskolába történő utazás) a diploma megszerzéséig, és mentort állítanak melléjük munkatársaik bevonásával.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4696 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x