Mennyivel keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?
Címlap / Karrier / Mennyivel keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?

Mennyivel keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?

Forrás: HR Portál
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Van néhány olyan terület, ahol meglepő módon a nők keresnek többet, nem a férfiak. De ez csak a kivétel - a női fizetések a legtöbb szektorban még mindig komolyan alulmúlják a férfiak bérezését. A Workania által működtetett Fizetések.hu internetes bérfelmérés kutatói kapcsolódtak a nemzetközi nőnaphoz és legutóbbi felmérésükben a nők és férfiak fizetéseit hasonlították össze. A felmérésben résztvevő több mint 80 ezer munkavállaló fizetésének figyelembe vételével számított adatok szerint azt mondhatjuk, hogy a férfiak jövedelme átlagosan 25 százalékkal magasabb, mint a nőké: a férfiak átlagjövedelme bruttó 256 ezer forint, míg a nők fizetési átlaga 192 ezer forint. 

Nem számít a végzettség
Az iskolai végzettség szerinti összevetés azt mutatja, hogy az OKJ végzettség kivételével - ahol 12 százalék volt a különbség a nemek átlagbére között - bármilyen végzettséggel is rendelkeznek, a nők legalább 25 százalékkal alacsonyabb fizetésért dolgoznak átlagosan, mint férfitársaik. A legnagyobb, 31 százalékos különbség az egyetemi végzettségű alkalmazottak között mutatkozik: míg a diplomás nők átlag 272 ezer forintot keresnek, ugyanilyen végzettséggű férfi kollégáik átlagosan 392 ezer forintot kapnak.

Középiskolai végzettséggel 24 százalékra nyílik az olló, a nők 145 ezer forintos átlagával szemben a férfiak átlagjövedelme 190 ezer forint. Főiskolai diplomával rendelkező nők átlagosan 232 ezer forintot, a férfiak 328 ezer forintot keresnek, ami 29 százalékkal magasabb.


Pozíció szerint

A pozíciószintek szerinti összehasonlítás szerint az olló a képzeletbeli hierarchia csúcsa felé egyre inkább nyílik: segédmunkát végzők esetén mindössze 7 százalékkal alacsonyabb a nők átlagos fizetése, a szakképzett munkaerők esetén a különbség már 23 százalék, az adminisztratív alkalmazottak között "csupán" 13 százalék. A női középvezetők átlagjövedelme 298 ezer forint, ami 24 százalékkal alacsonyabb, mint férfitársaiké, felsővezetőként pedig a nők átlagosan 29 százalékkal kevesebb fizetésért végzik munkájukat: egy női felsővezető átlagosan 504 ezer forintot, egy férfi 705 ezer forintot keres.

A munkaévek száma
A szakmai évek szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a pályakezdők esetében éri legkevesebb hátrány a nőket a fizetések tekintetében. Itt még csak 16 százalékkal kevesebb az ő átlagjövedelmük: 169 ezer forint, míg férfi pályakezdő társaiké 203 ezer forint. Maximum két év tapasztalattal a nők átlagkeresete még mindig nem éri el a 200 ezres határt, míg a férfiak átlagfizetése 252 ezer forint.

A nők a legmagasabb bért, havi 221 ezer forintot, 3 és 5 év közötti munkatapasztalattal érik el, ugyanekkora munkatapasztalattal a férfiak viszont 26 százalékkal többet keresnek. A férfiak a legtöbbre 6-10 éves szakmai tapasztalattal számíthatnak, a fizetésük ez esetben eléri a 312 ezer forintot. Ennyi év után nyílik a legnagyobbra a bérolló a két nem között: a nők 31 százalékkal keresnek kevesebbet 6-10 év után.

Szakmák szerint akad kivétel
A Workania kutatói szerint a munkaadó működési területe szerinti összehasonlításából is érdemes kiemelni néhányat: vannak olyan területek, ahol a felmérésben részt vevők között a nők átlagjövedelme magasabb volt, mint a férfiaké: ilyen a postai szolgáltatások területe, ahol a nők átlagbére 9 százalékkal magasabb. A kultúra, sport, wellness területén szinte a nemek egyenlőségéről beszélhetünk, ugyanis az átlagfizetések között mindössze 2 százalék a különbség, ezúttal is a nők javára.


A vendéglátásban dolgozó nők viszont átlagosan 12 százalékkal kevesebb pénzért dolgoznak, havi bruttó 139 ezer forint az átlagfizetésük, míg férfi munkatársaiké 158 ezer forint.
A Fizetesek.hu felmérésében részt vevő "médiamunkások" esetén szintén a férfiaké a magasabb átlag: ők 290 ezer forintot, munkatársnőik átlagosan 242 ezer forintot visznek haza, a különbség 16 százalék. A reklám, marketing, pr területeken dolgozó férfiak átlagbére 297 ezer forint, a nőké ennél 22 százalékkal alacsonyabb.

Több szektorban egyharmad, vagy ennél nagyobb mértékű a különbség a nemek között az átlagfizetések vonatkozásában: a biztosítási cégek és a pénzügyi tanácsadás területén egyaránt 35-35 százalék, a telekommunikációban átlagosan 36 százalék: itt a férfiak, 452 ezer forintot, a nőké pedig 291 ezer forintot keresnek. A szeszes italok, dohányáruk előállítása területén 38 százalék a különbség a nemek átlagbére között: a nők 214 ezer, a férfiak bruttó 347 ezer forint nettó részét tudhatják számlájukon hó végén. A legmagasabb, 40 százalékos különbséget a lízing területén mérték a kutatók: az ott dolgozó nők átlagfizetése 289 ezer forint, a férfiaké 481 ezer forint.

Forrás: HR Portal

Képek:
piqs.de: Zach Klein - DSC_0217
piqs.de: Coniaric - Vermessen
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3740 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x