Szuperérzékeny dolgozók a munkahelyen
Címlap / Karrier / Szuperérzékeny dolgozók a munkahelyen

Szuperérzékeny dolgozók a munkahelyen

Forrás: HR Portál
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A környezetükre sokkal érzékenyebb módon reagáló embereket a mai nyugati társadalom gyengének, esendőnek tartja, pedig számtalan tulajdonságuk segítheti a vállalatok működését. Ezek az "indikátor-emberek" szinte előre jelzik a rossz üzleti döntéseket, a munkahelyi teljesítmény romlását, harmónia megbillenését. Mit tehetnek a cégvezetők és hr-esek azért, hogy a szuperérzékeny kollégák jól érezzék magukat és hatékony csapattagként működjenek együtt a többiekkel? Mely területeken veszik legnagyobb hasznát a szuperérzékenyeknek, hol érvényesülnek a legjobban? 2. rész. 

A cikk első részéért kattints ide >>

Harmóniát érzékelők speciális antennákkal
A társas közösségek sokszor nem a - Györgyi László szavaival - "középpontjukban" működnek. Erre a harmónia-deficitre éreznek rá ezek az "indikátor emberek". Ha például egy közösségi működés során rossz energiák kerülnek többségbe, azt a szuperérzékeny emberek jelzik. Az üzleti képesség fejlesztőnek az a tapasztalata, hogy például egy üzleti megoldást a vezetőség "átnyom" a dolgozókra, amit ők nem szeretnek, nem teszik a magukévá, de fogcsikorgatva megfelelnek az elvárásoknak. Működni fog az új rendszer, de a harmónia hiányozni fog belőle. A szuperérzékenyek ezt érzik, és azt élik meg, hogy a munkavégzésre alkalmatlanná vált az adott környezet. Sokszor annyira jók az előrejelzéseik, hogy rövid idő múltán a munkavállalók többsége is fogja ezt érezni, és ezáltal sérül az üzleti eredményesség is.

A szuperérzékeny sokszor még a problémák megjelenése előtt jelzi a változtatás szükségességét. A vezetőn múlik, hogy felbátorítja-e szuperérzékeny munkavállalóját a jelzés megadására, vagy elfojtatja benne ezt az igényt. Györgyi László elmondása szerint a probléma az, hogy a nyugati világ érvrendszerével, a "haszon-érvekkel" nem alátámaszthatóak a szuperérzékenyek megérzései. Más dimenzióban folyik a párhuzamossá váló kommunikáció. Például, ha egy gyártó cég új terméket akar a piacra dobni, és az egyik fejlesztő - a meggyőző forecast ellenére - azt mondja, hogy ez nem lesz kedvező termék, akkor félrelökik a nem-racionális érveit. Ha azonban a vezetője leül ezzel a tervezővel, és stressz-mentesen elbeszélget vele, akkor a szuperérzékeny munkavállaló át tudja adni az információit.Besűrűsödő és "szuperérzékeny-mentes" foglalkozások

A szuperérzékeny emberek társadalmi jelenléte Aron könyve szerint állandó, 20 százalék körüli, azonban vannak olyan területek, ahol "besűrűsödik", megnő ez a részarány. A művészeti foglalkozásokban, a design területén sok szuperérzékenyt találunk, de - Ambró Judit szerint - meglepően sok műszaki szakember, tervező, fejlesztő is ebbe az érzékelési csoportba tartozik. Sok orvos, tanár, alternatív gyógyászati terápiával foglalkozó ember is túlfejlett percepcióval rendelkezik.

Általában elmondható, hogy azokon a területeken, ahol a megérzések, intuíció, az elmélyült, alapos szakértelem fontos, ott több a szuperérzékenyen észlelő dolgozó. A megfigyelések szerint a legjellemzőbb rájuk, hogy nem versengenek, és bár az ember alapvetően versenyző típus, abban bíznak, hogy becsületes, kemény munkájuk miatt fognak rájuk felfigyelni. Vezető szerepbe - főleg manapság, amikor küzdeni kell a pozíciókért - csak ritkán kerülnek, akkor azonban nagyon jól megállják a helyüket. Ambró Judit úgy látja, hogy ha egy szuperérzékeny embert a szakmai tudása alapján felkérnek vezetői pozícióra, és ő úgy dönt, hogy azt betölti, akkor hosszú távon kezd el építkezni. Szuperérzékeny vezető esetén gyakrabban jelennek meg a stratégiai tervezés elemei, például közép- és hosszú távú célok kerülnek kitűzésre, és küldetése, értékei, víziója lesz a vállalatnak. Ezek az emberek hitelesek, lelkiismeretesek, általában nem céljuk, hogy magukat tolják előtérbe.

A teljesítményük azonban csak akkor lesz maximalizálva, ha meg tudják teremteni a működésükhöz szükséges kereteket. Igénylik a nyugodt munkakörnyezetet, ahol lehetőség nyílik a befelé fordulásra is (a manapság oly népszerű nyitott terű irodák nem kedveznek nekik), az átlagosnál több pihenésre van szükségük és ritkábban élnek társasági életet munkaidő alatt és után.

Feltehetően alulreprezentáltak a fegyveres testületek soraiban, mivel ott a szabályok nagyon merevek, és nem kifejezetten "emberséges" maga a főtevékenység. A túl sok fény, zaj, tömeg a plázák és a hipermarketek világában gyorsan elfárasztja a szuperérzékenyeket, ezért nem valószínű, hogy ilyen helyeken dolgozzanak - ellentétben a kisboltok kevésbé harsány világával. Ha a saját szolgáltatását, szakértőként adja el a szuperérzékeny ember, akkor nagyon hatékonyan értékesít, de a szó klasszikus értelmében, target alapján számonkérhető, nyomás alatt tartott sales-est keveset találni köztük.

Call centerekben harmadik-negyedik kapcsolási szinten, vagy otthonában dolgozó távmunkásként remekül működnek a szuperérzékeny ügyfélszolgálatosok, mert a beszélgetések során szinte "ráéreznek" az ügyfél problémáira, de tűzvonalba, percenként 15-20 hívás első fogadására szerencsésebb nem őket beültetni.Kiválasztani és megtartani: a HR kihívása a szuperérzékeny munkavállalók kapcsán

Az emberi erőforrás-menedzsment területén dolgozók nem aszerint kapnak megbízást, hogy milyen érzékelésű munkavállalót kell kiválasztani. Általános elvárás a rugalmas, terhelhető dolgozó megtalálása, de ha a munkakörülmények alakíthatóak, akkor akár a leglojálisabb munkavállalót pont egy szuperérzékeny dolgozóban fogja a toborzó megtalálni.

Györgyi László szerint a HR felelőssége, hogy megismerje ezt a működésmódot, a szervezeten belül fölismerje a szuperérzékenyeket, és segítsen a vezetőiknek abban, hogy megteremtsék a számukra optimális munkakörnyezetet, valamint kifejlesszék azokat az antennákat, amelyek segítségével az ő irányjelzéseik vehetővé és a cég érdekében hasznosítható információkká transzformálhatóvá válnak.

Nem csodabogarak, vagy különcök ezek az emberek, hanem a jövőt, a harmonikustól eltérő működést észlelő, lelkiismeretes munkavállalók, akikre közös jövőnk szempontjából nagy szükség van - összegzi Györgyi László a szuperérzékenyekkel kapcsolatos tapasztalatait.

Az info@szupererzekenyek.hu email címen kérhető a teszt, amelynek kitöltése megmutatja, vajon mi is ebbe az ötödbe tartozunk-e.


Filius Ágnes
HR Portál

Képek: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4047 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x