Hogyan kezeld a versengő kollégákat?
Címlap / Karrier / Hogyan kezeld a versengő kollégákat?

Hogyan kezeld a versengő kollégákat?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

A versenyszellem jó, ha jelen van egy munkahelyen. Ösztönöz, hogy a legjobb formánkat hozzuk munkánkban, ezzel is segítve munkahelyünk megtartását és az esetleges előmenetelünket, továbbá erősíti munkaadónk helyzetét is. Néhányan azonban túl komolyan veszik a versenyt és a kollégákra elkezdenek leküzdendő akadályként tekinteni. Olyan akadályként, ami az ő személyes előrelépésük útjában áll. Amikor egy munkatárs kész bárkin áttaposni céljai elérése érdekében, a munkahelyi versenyszellem károssá válik. 

Nem sokat tehetünk egy ilyen kolléga hozzáállásának megváltoztatása érdekében, viszont néhány lépéssel semlegesíthetjük őt és megvédhetjük saját pozíciónkat.1.    Ne lankadjon a koncentrációnk!

Ne engedjük, hogy a versengő kolléga elterelje figyelmünket munkánkról. Koncentráljunk arra, hogy mindig jó munkát végezzünk és folyamatosan fejlesszük magunkat. Ne próbáljunk egy adott kollégát állandóam túlszárnyalni. Múltbéli teljesítményünk segíthet a jövőbeni célok kitűzésében. Törekedjünk ezen célok elérésére. Nagyobb esély van arra, hogy sikeresek leszünk, ha pozitív célként törekszünk saját magunk folyamatos fejlesztésére, mint negatív célként csak arra hajtunk, hogy egy kollégát legyőzzünk.

2.    Ápoljuk a kapcsolatokat!
Törekedjünk erős és professzionális munkakapcsolatok kiépítésére kollégáinkkal. Továbbra se a túlságosan versengő kollégával törődjünk. Energiáinkat inkább fordítsuk arra, hogy kivívjuk kollégáink megbecsülését és hasznos, produktív csapattagokká váljunk. Viseljük jól a konstruktív kritikát, ismerjük el mások teljesítményét, törekedjünk arra, hogy mások könnyen tudjanak velünk együtt dolgozni. Legyen jelenlétünk pozitív hatással a munkahelyi légkörre.

3.    Formáljuk át!
Próbáljunk meg a versengő kolléga szemében partnerként feltűnni, törekedjünk arra, hogy ne a riválist lássa bennünk. Ha az adott munkatárs valamit jól csinál, alkalmanként ismerjük el munkáját egy pozitív megjegyzéssel. Kérjünk segítséget tőle a projekttel kapcsolatban, amin dolgozunk és ha valóban hasznos tanáccsal tud szolgálni, köszönjük meg. Ha ezek a taktikák mégsem járnak eredménnyel, akkor hagyjuk az egészet. Ne próbálkozzunk tovább. Valószínűleg ez a kolléga már csak a saját maga ajnározásával van elfoglalva.4.    Védjük meg magunkat!

Sajnos néha a fent említett lépések sem elegek ahhoz, hogy átformáljunk egy ilyen munkatársat. Lépéseket kell tennünk, hogy megállítsuk az ellenünk irányuló alantas támadásokat. Nem engedhetjük, hogy esetleg ellopja ötleteinket és a sajátjaként arassa le értük a babérokat. Azonban a főnökünkhöz csak akkor forduljunk, ha a probléma tényleg olyan méreteket öltött, amivel már nem tudunk megbirkózni. Azt sem szeretnénk, ha mások azt látnák, hogy minden apró-cseprő dologgal szaladunk a főnökhöz. Ha sor kerül erre a beszélgetésre, tartózkodjunk mindenfajta személyeskedéstől. Ragaszkodjunk a tényekhez, ne panaszkodjunk, inkább részletesen írjuk le a fennálló helyzetet.5.    Elemezzük környezetünket!

Ha körülnézünk munkahelyünkön, hány olyan kollégát találunk, aki túl nagy hangsúlyt fordít a versengésre. Ha ez a szám magas, akkor vagy felsőbb szintekről is támogatják ezt a fajta légkört, vagy sajnos nem törődnek vele. Ha ezzel a helyzettel nem vagyunk kibékülve, lehet hogy itt az ideje új munkahely után néznünk, ahol a légkör talán közelebb áll majd hozzánk.


Bertus Barna
HR tanácsadó
www.jobcenter.hu

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3185 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x