7 dolog, amit ne tegyünk az önéletrajzunkba
Címlap / Karrier / 7 dolog, amit ne tegyünk az önéletrajzunkba

7 dolog, amit ne tegyünk az önéletrajzunkba

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-19

Az álláskeresés egyik legkritikusabb része rögtön az első lépés, egy igazán jó és figyelemfelkeltő önéletrajz megírása. Vannak azonban olyan dolgok, amiket semmiképpen se tegyünk bele önéletrajzunka bármilyen állásra is pályázunk. 


Rendezvénynaptár
Az álláskeresés egyik legkritikusabb része rögtön az első lépés, egy igazán jó és figyelemfelkeltő önéletrajz megírása. Kezdésként tekintsünk vissza az eddigi állásainkra és tapasztalatainkra, majd találjuk ki, hogy ezt hogyan sűrítsük bele egy oldalba. Ezután ügyeljünk arra, hogy minden egyes állásjelentkezéshez alakítsuk át úgy önéletrajzunkat, hogy az a lehető legjobban passzoljon a kiírt feltételeknek. Ez jelentheti azt, hogy a tapasztalatok helyett a képzettségünket helyezzük előtérbe, mert adott esetben ez fontosabb, de akár az előző munkahelyeink közül helyezhetjük azt legfelülre, melyben a megszerzett szakmai tapasztalataink szükségesek leginkább a megpályázott pozícióhoz.

Nincs két egyforma önéletrajz, ahogyan két egyforma jelentkező sem létezik. Vannak azonban olyan dolgok, amiket semmiképpen se tegyünk bele önéletrajzunka bármilyen állásra is pályázunk. Hogy kicsit megkönnyítsük a helyzetet, összeszedtünk 7 olyan dolgot, amit mindenképp hagyjunk ki jelentkezésünkből. A munkáltatók hálásak lesznek, reméljük azzal, hogy minket választanak, ha nem raboljuk az idejüket haszontalan, vagy valótlan információkkal.1. Fénykép

Sokan úgy gondolják, ha beleteszik fényképüket az önéletrajzukba, szimpatikusabbak lesznek a kiválasztást végző szakember szemében. Pedig ez nem igaz. A fénykép alapvetően nem szempont a kiválasztásnál. Nem is lehet szempont, viszont sajnos vannak olyan munkaadók, akik adott esetben ennek alapján diszkriminálhatnak egy jelentkezőt. Ezzel akár magunktól vesszük el az esélyt, hogy behívjanak minket az interjúra, ahol bebizonyíthatjuk, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a pozícióra. Természetes, hogy egy fénykép láttán már valamilyen szubjektív kép alakul ki a jelentkezőről a kiválasztást végző személyben. Inkább hagyjuk ki a fényképet, ha kifejezetten nem kérik tőlünk, hogy legyen benne az önéletrajzunkban.

2. Érdeklődési kör, hobbi

Ha mindenképpen meg akarjuk mutatni, hogy a hobbink hogyan válik majd javára munkánknak, tegyük ezt meg a motivációs levelünkben. Itt akár még jól is jöhet, ha egy házimozi tartozékokat értékesítő boltba jelentkezünk és leírjuk a kísérőlevélben, hogy szenvedélyünk az elektronika. Viszont az, hogy mennyire szeretünk síelni, vagy autót vezetni, teljesen irreleváns.

3. Nyelvtani hibák, elírások
A legtöbb munkáltató úgy gondolja, ha olyan önéletrajzot mellékelünk jelentkezésünkhöz, amely tele van nyelvtani és helyesírási hibákkal, akkor valószínűleg munkánkra is annyi figyelmet fordítunk majd, mint amennyit önéletrajzunk megírására. Habár a számítógépes helyesírás-ellenőrző a legtöbb hibát kiszúrja, ne hagyatkozzunk csak erre, mert lehet, hogy átsiklik valamin, ami igen rossz fényt fog vetni ránk.

4. Személyes dolgok
Hasonlóan a fényképhez, magasságunk, súlyunk, korunk, faji- és vallási hovatartozásunk szintén lényegtelen információk jelentkezésünk szempontjából.  Ezek alapján szintén tilos egy jelentkezőt diszkriminálni, de sajnos mindig lesznek olyan munkaadók, akik mégis megteszik. Hagyatkozzunk csak azokra az információkra, melyek a megpályázott pozíció szempontjából fontosak és minden rendben lesz.5. Referenciák

Sokan gondolják úgy, hogy jelentkezésükhöz jó, ha automatikusan csatolják előző munkáltatóiktól kért referenciáikat is. A munkaadóknak általában konkrét elképzelésük van, hogy kivel szeretnének beszélni, ha arra kerül a sor, hogy referenciát kérjenek. Várjuk meg, amíg jelzik, hogy pontosan kitől is szeretnének referenciát kérni.

6. Apró részletek
A kiválasztást végző szakemberek nem kíváncsiak minden apró részletre az összes előző munkahelyen betöltött pozíciónkat illetően. Nem kell leírni, hogy miből állt egy napunk és nem kell listát készítenünk minden egyes feladatról, amit valaha ránk bíztak. Általában a leírtak fele lényegtelen. Csak azokat a feladatokat írjuk le, melyek az újonnan megpályázott pozíció szempontjából szolgálhatnak fontos információval.

7. Valótlanságok
Tartózkodjunk attól, hogy önéletrajzunkban valótlan információkat tüntetünk fel. Legyen az akár képzettségünkkel, tanulmányainkkal, vagy szakmai tapasztalatunkkal kapcsolatos, előbb-utóbb fény derül a hazugságra és ez nem csak a megpályázott pozíció szempontjából lehet veszélyes. Ha kitudódik rólunk, hogy amit az önéletrajzunkban írtunk, annak a fele sem igaz, akkor ez visszaüthet jövőbeni álláspályázatainknál is. Tartsuk szem előtt, hogy minden, amit leírunk, leellenőrizhető.


Bertus Barna
HR tanácsadó
www.jobcenter.hu

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4716 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x