Itthon vagy külföldön szerezzünk diplomát?
Címlap / Karrier / Itthon vagy külföldön szerezzünk diplomát?

Itthon vagy külföldön szerezzünk diplomát?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Naponta változik a helyzet felsőoktatás ügyében, mióta a kormány december elején bejelentette az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentését, a tandíjak bevezetését és a végzett diákok röghözkötését. Az egyetemisták országos szintű tüntetésbe kezdtek, 5+1 pontba foglalt követeléseikkel, melynek hatására a kormány hétvégén visszavonta eredeti elképzeléseinek nagy részét. A lavina azonban már elindult, az egész oktatási szakma összefogott és a diákokkal együtt követelik a köz- és felsőoktatás teljes átfogó reformját, hogy kikerülhessen az ágazat a súlyos válságából. 

A legfontosabb dologban azonban egyetértenek az érintettek és a kormány: színvonalas képzést kell biztosítani a hazai egyetemeken és főiskolákon, hogy az itthon szerzett diploma versenyképes legyen a nagyvilágban is.

A korszerű, tudást adó képzés sok pénzt igényel, amit az állam előbb vagy utóbb nem tud, vagy nem akar majd előteremteni. Épp ezért már most felkészülhetünk arra, hogy pár éven belül, vagy öt-tíz év múlva jelentős összegbe fog kerülni a felsőoktatás. Ha pedig itthon is fizetni kell a diplomáért,  akkor érdemes mérlegelni, hogy belevágjunk-e egy külföldi képzésbe, vagy válasszunk inkább egy magyarországi egyetemet?

Tanuljunk külföldön?

A világ kinyílt a magyarok előtt az elmúlt 10-15 évben. Ma már nem is annyira elérhetetlen vágy a  külföldi tanulmányok folytatása, mindössze alapos utánajárást és a szükséges pénzösszeg előteremtését igényli. Angol nyelvterületen lehet fizetős és ingyenes képzéseket egyaránt találni. Az amerikai és angliai egyetemeken a hazainál jóval magasabb, milliós nagyságrendű a féléves/ éves tandíj. Ugyanakkor Írországban és Skóciában nem kell fizetni. Igaz más címen – pl. hallgatói hozzájárulásként kérhetnek hasonló mértékű összeget.


Az USA-ban 4000 felsőoktatási intézmény közül választhatunk. A felvételi menete is viszonylag egyszerű, SAT (School Assessment Test) vizsgát kell tenni és rendelkezni kell érvényes TOEFL nyelvvizsgával. A két bizonyítvány beszerzése után el kell juttatni jelentkezési anyagunkat a kiválasztott iskolákba. A beküldött anyag fontos része a jól összeállított személyes bemutatkozás. Gyakran ezen múlik a sikeres felvétel.

Az Egyesült Királyság területén minden egyetem maga határozza meg a felvételi követelményeket. Ezek általában az intézmények honlapján megtalálhatók Entry Profile címszó alatt.

Németországban jelenleg két tartomány (Bajorország, Alsó-Szászország) kivételével az alapszintű képzés tandíjmentes a felsőoktatási intézményekben. Ugyanakkor (15-70 ezer forintos) szemeszter-hozzájárulást kell fizetni minden diáknak. Az egyetemek ebből a pénzből finanszírozzák kedvezményes szolgáltatásaikat, mint pl. menza, kollégium, utazási bérletek. A legtöbb német egyetemen nincs külön felvételi eljárás. A férőhelyek legnagyobb részét a pályázók érettségi eredménye alapján ítélik oda. Bizonyos esetekben előfordulhat a felvételi elbeszélgetés. Külföldi jelentkezőknek meghatározott nyelvvizsga bizonyítvánnyal is kell rendelkeznie. (Deutsches Sprachdiplom II, DSH, TestDaF, Goethe Intézet ZOP, KDS nyelvvizsgái). Ausztriában hasonlóan működik a rendszer.

A kedvelt szakokra persze nem könnyű bejutni, jó eredmények és magas szintű nyelvtudás szükséges és versenyezni kell az anyanyelvi diákokkal. Ha nincs is tandíj, akkor is érdemes számolni az egyéb díjakkal és a hazainál magasabb megélhetési költségekkel.

A diploma megszerzése külföldön és itthon is pénzbe kerül

Minden szülő azt szeretné, hogy fiának vagy lányának jó állása, biztos megélhetést nyújtó hivatása legyen. A tanulás azonban akár külföldön, akár itthon rengeteg pénzbe kerül. A diplomaszerzés azonban nem csak a gazdagok kiváltsága lehet, hanem jól átgondolt tervezés eredménye is. Előrelátóan, alaposan fel kell készülni a gyereknek és a családnak is. Mindehhez rendelkezésre áll szakértői segítség és gondoskodás.Hámori Tamás
, a TGR SmartChild Gyermektaníttatási és Karrierközpont szakértője szerint tudatos tervezéssel és előregondolkodással egy szerényebb körülmények között élő család is képes előteremteni a továbbtanulás tetemes költségeit. Ma már léteznek olyan előtakarékossági konstrukciók, taníttatási számlák, amelyek segítségével 10-20 éves futamidő alatt akkora összeg gyűlhet össze, amivel finanszírozható a felsőoktatási képzés. Az egyetemi évek oktatási és megélhetési költségeinek előteremtésére kidolgozott előtakarékossági konstrukciók közül kiemelkedik a TGR SmartChild programja. Ez például arra is vállal garanciát, hogy ha tragédia történik a családfenntartóval, a taníttatáshoz szükséges összeget a család rendelkezésére bocsátja a biztosító.

Tanulság lehet számunkra, hogy amennyiben jóval – akár 10-20 évvel –a felsőoktatási tanulmányok megkezdése előtt belekezdünk valamilyen előtakarékoskodási programba, akkor kedvünkre válogathatunk a világ egyetemeinek oktatási programjai közül, hiszen elegendő megtakarított összeg áll rendelkezésünkre. A kínálat széles, a diplomaszerzés költségei viszont tetemesek. Nincsenek könnyű helyzetben sem a szülők, sem a diákok.


TGR SmartChild Gyermektaníttatási és Karrier Központ

Képek:
bplanet - FreeDigitalPhotos.net
ambro - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3510 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x