Diplomával negyvenen túl
Címlap / Karrier / Diplomával negyvenen túl

Diplomával negyvenen túl

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Biztos vagyok benne, hogy a mai cikkem témája sokakat érzékenyen érint majd. A 40-45 év feletti korosztály mind demográfiai, mint pedig munkaerő piaci szempontból nézve nehéz helyzetben van. Cikkem aktualitását leginkább az adja, hogy az a diplomás, 40 év feletti réteg, aki tovább szeretné képezni magát különböző szakterületeken, sokszor nehézségekbe ütközik. 

A válság nem használt
A 2008-ban indult, és azóta több hullámban lezajlott gazdasági válság sajnos nem csak a cégek, vállalkozások életére hatott ki, hanem a lakosságra is.
Sokan kényszerülnek pályakorrekcióra különböző okok miatt, azonban közülük rengetegen küzdenek a tanulást gátló tényezőkkel.
Sokszor pontosan egy sikeres pályakorrekcióra lenne szükség ahhoz, hogy az érintettek új munkahelyet találhassanak, vagy akár külföldön történő munkavállalásban gondolkodjanak.

A munkaerőpiaci és a demográfiai probléma
A 45 év felettiek munkaerőpiaci  szempontból különösen veszélyeztetettek, hiszen korábban megszerzett tanulmányaik mára már részben „elavultak”, Elég, ha csak a számítógépes tudásukra gondolunk.  Míg gyermekeik már számítógépes játékokon, Facebookon nőnek fel, addig ők maguk sokkal nehezebben boldogulnak a számítógépen.
Még a 40-45 év feletti, képzettebb felnőttek esetében is elmondható, hogy „az ő idejükben” még nem volt kötelező középiskolában, vagy akár az egyetemeken, főiskolákon az informatika-oktatás. Ugyanakkor a megváltozott piaci viszonyokkal párhuzamosan a felnőtt korú lakosság irányában a munkaerő piaci elvárások is megváltoztak, és nagy általánosságban megjegyzem, hogy ma már szinte minden szakmához szükség van legalább felhasználói szintű számítógépes tudásra.
Természetesen szakirányú képzésekkel ezek a generációs különbségek áthidalhatók, a hiányzó tudás pedig pótolható.


Pontosan ezen réteg számára lenne rendkívül fontos, hogy az elhelyezkedéshez, vagy sikeres pályakorrekcióhoz szükséges tudást például az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatásban, egy szakirányú tanfolyamon szerezze meg.

Sajnos a továbbtanulás gátjai közül a tartós munkanélküliséget egyértelműen ki kell emelnem, hiszen azok a 40 év feletti felnőttek, aki évek óra regisztrált álláskeresők, igen alulmotiváltak a továbbtanulás tekintetében, és anyagi nehézségeik miatt egyébként is erősen korlátozottak a lehetőségeik.
Azok viszont, akik rászánják magukat a tanulásra, rendkívül kitartóan végzik a képzéseket, és nagy részük sikeres vizsgát is tesz a választott képzés végén.

Bezárul a kör…vagy mégsem?
A 90-es évektől a tömeges munkanélküliség megjelenésére reagálva sokan tanulhattak állami támogatással, elsősorban az álláskeresők. Sokan „hozzászoktak” az ingyenes tanfolyamokhoz, és ezért nehezen élik meg a mai képzési piacot, aminek kapcsán hozzá kell szoknunk ahhoz,  hogy a tudást bizony megfizettetik az emberrel.

Manapság az állam próbálja egyre inkább lecsökkenteni a képző intézményeknek nyújtott állami forrásokat, ami sajnos törvényszerűen azt a következményt vonja maga után,  hogy egyre kevesebb lehetőségünk van ún. „tandíjmentes” képzések keretei között tanulni.
Fontosnak tartom ugyanakkor megemlíteni a kormány legújabb kezdeményezését, a „Tudásod a jövőd” programot, melynek keretében a kormány 95-98%-os támogatást kíván nyújtani informatikai és idegen nyelvi képzésekre többek közt az idősebb korosztály számára is.
Én mindenkinek azt javaslom, hogy ha teheti, használja ki ezt a lehetőséget, és vegyen részt a programban!

Ennél korábbi időszakról érdemes kiemelnem a kormány 2011-ben elindult programját, melynek keretében a kormány döntött a 2011-2015 közötti, megközelítőleg 70 ezer hátrányos helyzetű álláskereső foglalkoztatásának javítását célzó, TÁMOP program (TÁMOP 1.1.2. és TÁMOP 1.1.4) indításáról.
Dr. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a program kapcsán rámutatott arra, hogy az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, a probléma tehát valós, és megoldások kidolgozását kívánja.
Ugyanakkor a kormány korábbi intézkedési – mint pl. a START-kártya program elindítása- elsősorban a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését segítette (ezt később kibővítették, felismerve a problémát).Kellenek-e valakinek?

A válasz egyértelmű IGEN.  Bár a munkáltatók egy része a tapasztalt, ugyanakkor fiatal, diplomás felnőtteket részesíti előnyben, a közép-és felsővezetői beosztásokra vannak cégek, amelyek szeretnek kifejezetten idősebb kollégákat alkalmazni. Ennek egyik oka, hogy sokszor nagyobb élettapasztalattal és felelősségtudattal rendelkeznek, mint a fiatalok. Továbbá, ha az idősebb kolléga előtte már eltöltött 10-20 évet az adott cégnél, tudását tekintve is alkalmasabb lehet vezetői feladatok ellátására, mint a fiatalabbak.

Mi lehet a megoldás?
Az egyik oldalon megfigyelhetjük, hogy sok a túlképzett felnőtt a munkaerőpiacon, akik nehezen helyezkednek el, ugyanakkor az ún. hiányszakmákban a cégek egyik legnagyobb problémája, hogy nehezen találnak megfelelő munkaerőt, holott nagy az igény az adott szakmákban a célirányosan képzett szakemberekre.

A megoldást mindenképpen a 40 év feletti felnőttek továbbképzésében, átképzésében látom, természetesen a munkaerőpiaci igények folyamatos monitorozásával összhangban.


Weinzierl Anett
www.vallalkozoi-tanfolyamok.net

Képek:
Ambro - FreeDigitalPhotos.net
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8055 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x