Kisgyermekes anyukák: vissza a munkaerőpiacra, de hogyan?
Címlap / Karrier / Kisgyermekes anyukák: vissza a munkaerőpiacra, de hogyan?

Kisgyermekes anyukák: vissza a munkaerőpiacra, de hogyan?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Nagyon régóta terveztem már megírni ezt a cikket. Akik rendszeresen olvassák cikkeimet, publikációimat, azok tudják, hogy szeretek olyan létező problémákat fókuszba helyezni, amelyek megoldásért kiáltanak. Sajnos a kisgyermekes anyukák helyzete a munkaerőpiacon pontosan ezek közé tartozik. 

Aki igazán dolgozni akar, az tud is?
Én mindig azt vallottam, hogy aki dolgozni akar, az megtalálja előbb-utóbb az utat a munkavállaláshoz, vagy a vállalkozói léthez.
Amikor azonban azt látom, hogy többdiplomás emberek átlag 1-1,5 év alatt találnak munkát (jó esetben), akkor azt hiszem, jogosan állítom, hogy a kitartás  és a folyamatos tanulás mindennél fontosabb!
A mai piaci viszonyok között hatalmas erőpróbát és kitartást igényel az alkalmas munkahely megtalálása éppúgy, mint egy sikeres vállalkozás felépítése.

Korábbi cikkeimben számtalanszor rámutattam arra, hogy az oktatási rendszer a kitartást és a jövőre való orientáltságot preferálja, és arra is, hogy a folyamatos tanulással és önképzéssel  növeljük esélyeinket, és szélesítjük látókörünket, állandó jelleggel.Munkára fel! De hol?

Kiemelten nehéznek  érzékelem azoknak a kisgyermekes anyukáknak a helyzetét, akik  vissza szeretnének térni a munkaerőpiacra.
Fontos tudnunk, hogy külön kell választanunk ezt a csoportot, ami egyáltalán nem homogén. Amennyiben a  legegyszerűbb kategorizálást választom, akkor az alábbi felosztás mellett döntök:
  • Anyukák, akik már a szülés előtt is dolgoztak.
  • Anyukák, akiknek a szülés előtt nem volt munkahelyük, illetve már előtte is tartós munkanélküliek voltak. (A továbbiakban  álláskeresőknek fogom őket nevezni, a hivatalosabb formát követve.)

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy vannak, akik nagyon szeretnének visszakerülni a munkaerőpiacra, és vannak olyanok is, akik nem vágynak erre, vagy nem eléggé vágynak rá, és inkább „főállású” anyaként szeretnének tevékenykedni. Nincsen ezzel semmi probléma, és nagyra becsülöm azokat az édesanyákat, akik 2-3-4, vagy akár több gyermek mellett érthetően  az utóbbi verziót preferálják.
Cikkem további részében szeretnék azokra az édesanyákra koncentrálni, akik ismét szeretnék megtalálni az utat a munka világába, és aktívan keresik a lehetőségeket.

Elpárolgott cégek

A 2008-ban indult, és azóta több hullámban lezajlott válság sajnos megtizedelte a cégeket, és ezzel együtt a piac által megteremtett munkahelyeket is. Nem véletlen a „piac által megteremtett munkahelyek”  fontossága, hiszen ezeket egy működő gazdaság „szüli”, ami az állam által mesterségesen létrehozott munkahelyekről, munkalehetőségről sajnos nem mondható el.
Sok, a munkába visszaállni szándékozó anyuka azzal szembesült az utóbbi években, hogy korábbi munkahelyére már nem tud visszatérni, mert sok esetben nem csak maga a pozíció, hanem a teljes cég a válság martalékává vált. Nekik azt ajánlom, hogy amennyiben egy alapvetően használható, és eladható szakmával rendelkeznek, képezzék tovább magukat, ha pedig úgy gondolják, hogy jelenlegi szakmájukkal nem boldogulnak a munka világában, akkor döntsenek a pályakorrekció, pályamódosítás mellett.
Ez utóbbihoz nagy segítséget nyújt, ha végigböngészik a hiányszakmák listáját, valamint a legismertebb álláskereső portálok aktuális álláskínálatát. Korábbi cikkeimben már rámutattam arra, hogy kis idő-és energia ráfordítással viszonylag hamar képet kaphatnak arról, hogy mely szakterületeken van rengeteg állásajánlat.Tanulás nélkül nem megy…

Nem nehéz belátni az a bizonyított tényt, hogy sajnos valaki minél hosszabb időt tölt távol a munka világától, annál nehezebben és annál kisebb eséllyel tér majd oda vissza.
Ebben a jelenségben több minden szerepet játszik, amelyekre most nem térnék ki, viszont a probléma valós, és  úgy gondolom, aktívan, konkrét intézkedésekkel kell segíteni az újra dolgozni akaró anyukákat mind a tanulásban, mind pedig a munkaerőpiacra történő visszatérésben vagy belépésben.
Fontos meglátni, hogy az éremnek itt is két oldala van! Hiába áll készen a kisgyermekes anyuka pár év távollét után arra, hogy visszatérjen a munka világába, és hiába támogatjuk őt kormányzati szinten is, ha „parlagon” hagyjuk a másik oldalt, vagyis nem motiváljuk a munkáltatói oldalt arra, hogy foglalkoztassák őket.

Mire számíthatunk?

Cikkem következő részében megkísérlem feltérképezni, hogy milyen kormányzati szintű intézkedések, tervek születtek az egyik, illetve a másik oldal segítésére, és kitekintünk a jövőbeni várható változásokra is. Természetesen a saját megoldási javaslatommal sem maradok majd adós.


Weinzierl Anett
felnőttképzési szakértő, doktorandusz
www.facebook.com/weinzierlani
www.vallalkozoi-tanfolyamok.net

Képek:
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x