Modern idők interjúja - a Skype interjú
Címlap / Karrier / Modern idők interjúja - a Skype interjú

Modern idők interjúja - a Skype interjú

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-21

A mai rohanó világban az előszűrő első körös személyes interjúkat egyre inkább felváltják a Skype-interjúk. Ezzel az interjú fajtával ugyanis időt és költséget takarítanak meg, nemcsak a vállalat, hanem a jelöltek számára is, illetve könnyedén áthidalják a földrajzi korlátokat. A Skype-interjú egy kényelmesebb, gyorsabb megoldás, mely sokkal könnyebben összeegyeztethető a napi rutinnal. Miben is különbözik a hagyományos interjútól? Mire kell odafigyelni, milyen buktatói lehetnek? 

Először is nem szabad a véletlenre bízni, hogy működik-e majd az interjú alkalmával a Skype vagy sem. Már jóval a megbeszélt időpont előtt ajánlott letölteni a programot, beszerezni webkamerát, mikrofont. Tesztelni kell, hogy rendben működik-e a program a webkamerával és mikrofonnal együtt. A kamerát lehetőleg zajmentes helyre kell állítani, semleges háttér elé, stabil internet kapcsolattal, jó fényviszonyokkal, hogy jól látható és érthető legyen egymás számára a két fél. Nem jó, ha az interjúalanyról bármi is eltereli a figyelmet. A jelölt legyen a középpontban, ne a körülmények. Egy barát segítségével a próbát könnyedén végre lehet hajtani, majd az interjú napján ajánlatos még egyszer ellenőrizni a rendszert. Kiábrándító, ha az interjú kezdetekor azzal megy el 20 perc, hogy helyre kell hozni a kapcsolatot.

Cifratollpamacs, rituscicus, black.kathy...
A Skype azonosító is legalább annyit elárul a jelöltről, mint az e-mail. Profi azonosítót ajánlott létrehozni, elsősorban a névből kialakítva, nem angolosítva. Nem jó túl bonyolult vagy tucatnevet kitalálni, jobb, ha könnyen megtalálhatóak vagyunk, és ezzel is egyszerűbbé tesszük a partnerfelvételt.

A webkamera és mikrofon helyes beállítása
A kamerát és a mikrofont úgy kell elhelyezni, hogy a két fél egyenesen egymás szemébe tudjon nézni. Nem ajánlott féloldalasan ülni, hogy aztán a szemkontaktus fenntartása érdekében tekeregni kelljen. Fontos ügyelni arra, hogy a kamera felé forduljon a tekintet, ne lógjon a fej, és senki se saját magát nézze a videó képén keresztül. A legjobb módja ezek kivédésére a nem forgós, hanem stabil szék használata. A lényeg, hogy ugyanúgy kell viselkedni, ugyanúgy figyelni a mimikára, gesztikulációra, beszédstílusra, mint egy személyes interjún, csupán ez esetben az ember egy webkamerával néz farkasszemet.Számít a külcsín?

Fontos az elegánsan öltözék, senki se egy pólóban üljön le az interjúra. Úgy kell felöltözni, mint egy személyes találkozón. Ajánlott figyelni a sminkre, a hajra, hiszen a mostani webkamerák felbontása már nagyon jó, így sok apró részlet is láthatóvá válik a Skype-on keresztül. Sokat számít az igényesség, kerülni kell viszont a nagyon élénk, rikító színű ruhákat, ehelyett érdemes inkább pasztellszínű árnyalatokat választani. Magától értetődő, hogy főleg a felső öltözékre kell koncentrálni.

Lehet kérdezni?
Természetesen ugyanúgy lehetőség nyílik kérdezni egy Skype-interjú végén, mint egy személyes interjú esetében. Lehet bátran jegyzetelni, és felírni a menet közben felmerülő kérdéseket.

Nem szabad "becsapódni": az otthoni körülmények hajlamossá tehetik a jelölteket arra, hogy komolytalanabbul álljanak az interjúhoz. Természetesen a Skype-interjú nem helyettesíti a személyes találkozást, de első körös forduló esetén jól alkalmazható. Ez alatt a beszélgetés alatt a vállalat és a jelölt számára is kiderülnek olyan alapvető információk, melyek birtokában már meg lehet határozni a további lépéseket a személyes találkozó irányába. Az udvariasságon és a felkészültségen sok múlik.


Aurum Recruitment
Forrás: HR Portál

Kép: franky242 - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2397 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x