Álmaid munkája karnyújtásnyira
Címlap / Karrier / Álmaid munkája karnyújtásnyira

Álmaid munkája karnyújtásnyira

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Sokszor gondoljuk azt, hogy a recesszió az oka, hogy képtelenek vagyunk egy igazán jó állás szerezni. Pedig legtöbbször mi magunk vagyunk az akadály. Balogh Orsolya munkavállalási és munkavezetési tanácsadóval beszélgettünk munkáról, önmagunkról és lehetőségeinkről. 

-    Mit jelent ma fejvadásznak lenni? Hogyan határozhatnánk meg a profilodat?

-    Nem szeretem a fejvadász kifejezést, mivel úgy gondolom ma Magyarországon talán ha féltucatnyi ember foglalkozik a klasszikus fejvadászattal. Munkavállalási és munkavezetési tanácsadó vagyok. Ez annyit jelent, hogy segítek megtalálni a megfelelő állás azoknak, akik hozzám fordulnak. Ez a folyamat három lépésből áll össze: elsőnek meghatározzuk azt, hogy milyen munkakörben lehetne a legsikeresebb az ügyfelem pénzügyi és személyes szempontjai alapján és ehhez készítünk egy remek önéletrajzot. Ezt követően felkészítem az állásinterjúra a cég sajátos adottságaihoz mérten, majd a sikeres felvétel után támogatom abban, hogy megtartsa a megszerzett állást.


Munkavezetési tanácsadóként pedig vállalkozások vezetőinek segítek abban, hogy hogyan tegyenek még nagyobb bevételre szert még több marketing és egyéb kiadás nélkül. A közös munkánknak az a lényege, hogy a meglévő munkatársakkal közösen, egy vezető hogy tud még jobb eredményeket elérni azáltal, hogy feltérképezi, motiválja, célkitűzéseket állít és helyesen-egyértelműen irányítja a munkatársait. Ez is több összetett lépésből áll, aminek a végeredménye a tartós és hosszútávú bevételnövekedés egy pár héten belül!

-    Hogy alakult ki, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?


-    Azt mindig is tudtam, hogy nagyon sokat számít az, hogy hogyan adjuk elő magunkat. Nagyon érdekelt, hogy hogyan lehetne ezt az ismerőseim javára fordítani.  A munkánk, a karrierünk talán az egyik legfontosabb alappillére az életünknek ezért fontos, hogy milyen minőségben és mennyi pénzért végezzük. A tanácsadás nagyon összetett folyamat, mert ismerni kell az egyén értékeit, lehetőségeit és a piaci kínálatát és kívánságait is! Örömmel tölt el, amikor egy ügyfél hálálkodva hív fel, hogy sínen van újra az élete, mert megkapta a munkát, amiben jól érzi magát! Ilyenkor mindig azt érzem, hogy megérte az a sok évnyi egyetemi tanulmány és a folyamatos önképzés, mert ezzel olyan emberek hasznára lehetek, akik sikeresek és jól fizetettek akarnak lenni!


-    Mit mondanál a mostani pályakezdő érettségizetteknek? Diplomásoknak?

-    Szerintem nagyon fontos, hogy tudatosan tervezzék meg a karrierjüket, ne pedig ide-oda fújja őket a szél egyik területről a másikra. Ha valaki újságíró akar lenni, akkor tudni kell, hogy az a cél, amit előtte sok lépés előz meg, ami valószínűleg pénzben is kisebb összeget jelent majd, azonban a kitartás mindig meghozza a gyümölcsét. Az iskolában segítenek abban, hogy merjünk álmodni, de nagyon fontos hogy lássuk azt is, hogy hogyan érjük el azokat az álmokat! Ha tudatosan terveznek, akkor 3-4 év múltán sokkal jobb feltételekkel dolgozhatnak majd. Ezalatt az időszak alatt pedig szívjanak magukba minden tudást, amit aztán majd egy jobb pozícióban vagy a saját cégükben kamatoztathatnak!A tapasztalat felbecsülhetetlen érték!


-    A korodat előnyként vagy hátrányként kezeled?

-    Szerintem mindenből lehet előnyt kovácsolni, így abból is, ha valaki fiatal! Hamarabb voltam főnök, mint beosztott, ami azért elég abszurd helyzet! Pont ezért is volt bennem egy hatalmas megfelelési vágy, hogy bizonyítsak nőként, és fiatal főnökként, miközben volt olyan alkalmazottam, akinek a lánya lehettem volna! Mindig elmondom az ügyfeleimnek, hogy legyenek tisztában a három legjobb tulajdonságukkal, mert erre tudunk építeni! Nekem az egyik az, hogy könnyen tudok különböző korosztályhoz alkalmazkodni, így engem az idősebb beosztottaim is támogattak a szakértelmükkel, tapasztalataikkal. Ennek ellenére persze folyamatosan hibáztam és hibázok a mai napig, de szerintem ez fejleszt, ez visz előre! Ezért is segítek a munkavezetőknek, hogy ők ezt a tudást már úgy szerezhessék meg, hogy nem keletkeznek közben sem anyagi sem pszichológia károk a vállalkozásukban!


-    Felmerül a kérdés - egy magadfajta jó szakember miért nem inkább egy nagy multicég HR-eseként dolgozik?

-    A pénz csak egyetlen egy motiváció, mellette van még másik ötszáz dolog ami szempont lehet egy embernek. Nekem például ilyen az, hogy széleskörű rálátásom legyen a szakmámra, így tökéletes tanácsot tudjak adni. Ha elfogadtam volna a multi ajánlatát, akkor csak a multi szemszögéből nézném az embereket. Most viszont, egyszer munkát segítek találni és karriert tervezni, máskor pedig megkeresem a megfelelő munkavállalót, így mindig aktuálisan tudom, hogy mit akar a másik fél! Pont ettől ilyen hatékonyak a tanácsadásaim! Ezáltal lesz teljes az összkép, nem pedig egy beszűkült „multis látásmódom” lesz.

-    Milyennek látod a magyarországi munkaerőpiac helyzetét? mit mondanál azoknak akik most szeretnének váltani?


-    Szerintem azok a cégek és azok a munkavállalók az igazán sikeresek akik szeretnek újítani és nem félnek a változástól, mernek kockázatot vállalni! Egy cég szempontjából például ilyen az, hogy nem kötött munkaidőt követelnek meg, hanem feladat-orientáltá válnak. Ez azt jelenti, hogy egy hétre vagy napra egy bizonyos mennyiségű feladatot kell elvégezni, de a munkavállaló osztja be az idejét és nem a reggel nyolcórási dugóban izgul, hogy beérjen időben. A legtöbb munkáltató ezt abszolút butaságnak tartja, viszont én órákat tudnék mesélni a pozitív hatásairól, ilyen rendszerben dolgoznak például a google alkalmazottjai is! Ha pedig valaki munkát szeretne találni vagy éppen váltani, akkor a körítésre hívnám fel a figyelmét. Nagyon sok munkavállaló iszonyat nagy terhelés alatt is jól teljesít, de egyszerűen nem tudja eladni magát. Az „öneladás” ott kezdődik, hogy egy igényes önéltrajzot készít, vagy készített velem és felkészülten érkezik az állásinterjúra. Magyarországon szerintem nagyon jól képzett munkavállalók találhatóak, de ezt be is kell tudni mutatni, bizonyítani. Én abban segítek, hogy hogyan tudod abszolút hazugságok nélkül, de az előnyeidet hangsúlyozva megtalálni a megfelelő munkát, ahol jól érzed magad!

www.varamunkad.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3962 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x