Álmok, célok, utak
Címlap / Karrier / Álmok, célok, utak

Kurtán Klára

Álmok, célok, utak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Néha teljesen eltévedünk az életünkben. Megyünk, megyünk, rohanunk, és már fogalmunk sincs merre tartunk. Nem merünk megállni, gondolkozni, álmodozni, mert félünk, hogy elszalad előlünk a világ. Aztán egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy már nem találjuk a helyünket, és nem tudjuk hol is lenne jó nekünk.  

Majdnem minden ember életében eljön az a pillanat, fiatalon vagy idősebben, amikor már nem látja, miért is rohan, hova vezet az út.

Még az is lehet, hogy nem csak egyszer, hanem az életünkben többször is eljön ez a pillanat.
Ideje egy kicsit megállni, végignézni magunkon, a vágyainkon, a lehetőségeinken. Soha sincs későn. Megállni jó.

Kicsit hátrébb lépni, új szemüveget felvenni.


 

4 fontos lépés, hogy tisztábban lássunk

1. Önismeret

Sokat beszélnek mostanában önismeretről, de én most egy fő összetevőjére szeretném felhívni a figyelmet.

Ez pedig az erősségeink. Életünk során rengeteget foglalkozunk azzal, hogy mik a hibáink. Mit rontottunk el. Miben kéne jobbnak lennünk.

A magyar oktatási rendszer is arról szól, hogy javítsuk ki a hibákat. Ezerszer halljuk, hogy öndicséret büdös. Sajnos nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy a jót lássuk meg magunkban.

Most jött el az ideje. Mindenkinek rengeteg jó tulajdonsága van. Rengeteg erőssége, amit nem mindig vesz észre. Sőt, legtöbbször azt gondoljuk, hogy amit jól csinálunk, az természetes. „Az ember így csinálja”. Az ember tud jól számolni, vagy az ember precíz, vagy az ember meg tud szólalni nehéz helyzetekben.

Elárulom. Nem az ember, hanem te. Nem az ember végzi jól a dolgát, hanem te.

Végiggondoltad valaha, hogy miben vagy jó? Miért dicsértek meg?

Az utóbbi években, mint tanácsadó a legtöbbet azzal foglalkoztam, hogy kihozzam az emberekből az erősségeiket.

Talán érdemes lenne azzal foglalkozni, ahol a tehetségünket tudjuk használni.

2. Álmodozás

Bár a legtöbb ember haszontalannak érzi az álmodozást, nekem meggyőződésem, hogy álmodozni jó, álmodozni szabad, sőt kötelező.

Az igazán sikeres emberek mertek álmodozni. Lehet, hogy lehetetlennek érzed az álmodat, vagy irreálisnak. De kinek ártasz az álmokkal? Ha mersz álmodni, könnyebben megtalálod a céljaidat is. Gondold végig, mi lehet az, ami megvalósítható az álmaidból. Mi az a kis szelet, ami nem lehetetlen.
3. Célkitűzés

Ahhoz, hogy megtaláld a reális célt, érdemes rászánnod időt, hogy felkutasd erősségeidet.
Gondold végig az életedet? Mit szerettél csinálni? Miben voltál sikeres? Ezek alapján megtalálod, hogy mi az, amiben jobb vagy mint az átlag. Kérdezz meg másokat, mit látnak rólad. Írd le, fogalmazd meg, mi segít téged a sikerben.

Az álmok és az erősségek segítenek neked pontosan célozni.

Milyen a jó, okos cél?

Speciális, – Egyedi, ránk jellemző. Olyan célt keress, ami boldoggá, elégedetté tesz.
Olyan cél legyen, ami különbözik a mindennapi vágyaidtól.

Mérhető: tudjuk mikor érjük el. Sokféle mérőszám lehetséges. Akár méretet (mekkora vállalatnál szeretnék dolgozni, mekkora lakásban szeretnék lakni, mennyi pénzzel lennék elégedett. Mennyi és milyen visszajelzést vársz, hogy sikeresnek érezd magad.

Attraktív – Kihívást jelentő: Olyan cél legyen, ami még nincs meg, nem könnyen megszerezhető.

Reális: elérhető legyen a kitűzött cél. Ne akarj agysebész, vagy oroszlán vadász lenni, hacsak nem orvos, vagy vadász vagy. Olyan célt érdemes kitűzni, amire legalább egy kis befolyásunk van. A világbéke szép cél, de valljuk be, viszonylag kicsi hatásunk van rá.

Timing: Tervezhető, ütemezhető: Végül, de nem utolsósorban, mikor akarok odaérni. Azt javaslom, hogy 1-5 évre tervezzünk. Adjunk határidőket magunknak, nem csak a cél eléréséhez, hanem azokhoz a pontokhoz is, amikor láthatjuk, hogy a cél felé tartunk.

4. Utak

Most hogy tisztábban látjuk az álmainak, céljainkat, ideje megtervezni az utat.
Minden út egy lépéssel kezdődik. Lehet, hogy ez nem egy nagy lépés, de sok kis lépéssel messze juthatsz.

Rajzold le az utadat. Vedd számba, milyen erősségek segítenek. Sok segítséget kaphatsz az úton, barátok, ismerősök, tapasztalatok. Már ma elkezdhetsz dolgozni a terveiden. Pl. kereshetsz információt, tanfolyamot akár ingyen is. Elkezdhetsz létrehozni egy weblapot. Javíthatsz az önéletrajzodon. Ellenőrizheted, mi látszódik belőled a szakmai oldalakon. Körülnézhetsz, milyen önkéntes lehetőségek vannak, ahol tapasztalatot szerezhetsz.

 
 
Álmok, célok, utak.

Ha ezt a folyamatot végigjárod, hogy pár év múlva ott lehetsz, amiről álmodtál.
Keress társakat, közösen könnyebb és sikeresebb a tervezés. A múlt havi tréningünkön, gyönyörű képekkel, tervekkel mentek haza a résztvevők

Legyél része te is egy olyan csoportnak, akik együtt álmodoznak, terveznek. Képzeld el, mennyi segítséget kaphatsz tapasztalt szakemberektől, és hasonló cipőben járó emberektől.

Hihetetlen megnyugvással tértem haza, miután felvázoltunk egy kézzelfogható tervet ahhoz, hogy elérjem a céljaimat. Elmúlt a türelmetlenség, és az a néha felbukkanó kétség azzal kapcsolatban, hogy meg tudom e valósítani az álmaimat. Most már tudom, hogy a mostani életem egy a lépések között, és most teljes erővel tudok arra koncentrálni, amit most csinálok és a legközelebbi lépésre, amihez az vezet.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 14468 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x