Telítődik a coaching piac, érkeznek a specializációk
Címlap / Karrier / Telítődik a coaching piac, érkeznek a specializációk

Telítődik a coaching piac, érkeznek a specializációk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Ma már mindenki coach! - hangzik az általános vélekedés az új sikerszakmáról. A nemzetközi és hazai trendek pedig megerősítik ezt az állítást és a képzett coachok számának folyamatos növekedését mutatják. Ez pedig a szakemberek specializált tudásának és módszertanának szükségességét hozza magával, hiszen csak így lehet már kitűnni a tömegből.  

Hazánkban a business és a life coaching területén is feltűntek az egyedi, speciális irányzatok. Elég csak megemlíteni a kispapa coachingot férfiaknak, az elvonulós detox coachingot az erdő szélén, vagy akár a jótékony kezdeményezésen alapuló civil szférára szabott coaching rapid randit.
 

Telítődik a coaching piac 

Az International Coach Federation tavalyi felmérése alapján már 53 300 professzionális coach dolgozik a világon és ezen felül számos vezető és tréner, aki coaching módszereket alkalmaz. A többség (35%) Nyugat-Európában tevékenykedik, amelyet szorosan követ Észak-Amerika (33%). A nemzetközi trendeket követve Magyarországon is jelentősen megnövekedett a coaching szakma képviselőinek száma. A Business Coach Kft. felmérése szerint az itthon dolgozó coachok legtöbbje közgazdász, kereskedelmi, banki és HR területen szerzett korábbi szakmai tapasztalatot, 86 százalékuk jelenleg Budapesten dolgozik, átlagéletkoruk 46 év. A dinamikusan bővülő piacon a megkülönböztethetőség egyre fontosabb jelenség lesz. 
 

„Szakmánk folyamatos változáson megy keresztül az elmúlt években. A megszerzett nagyon alapos tudás és a fokozatosan bővülő tapasztalat sokszor már nem elég. A növekvő kínálati oldal elkezdte keresni az egyedi megoldásokat, szakembereket, így a képzésünk során mindig tudatosítjuk és elősegítjük tanítványainkban ezek fontosságát.” – mondta Komócsin Laura, az International Coach Federation magyar tagozatának alapító-elnöke.
 

Speciális élethelyzetre, speciális válaszok

A hazai piacon megjelent specializált coaching irányzatok és tréningek, fokozatosan szorítják ki az általános minden élethelyzetre és munkahelyi probléma megoldást nyújtó szolgáltatásokat. Ezek vagy egy bizonyos problémára szakosodnak például a munkahelyi burn out, vagy egy szűkebb célcsoportot szólítanak, mint a life coaching vonalon a kifejezetten fiatal apukáknak szóló tréning, vagy az általános módszertanon változtatnak az eredményesebb és hatékonyabb eredmény elérése érdekében, így például különleges helyszíneken és időbeosztással végzik a coachingot.


Az utóbb módszertani specializációt alkalmazza Csatlós Csilla executive coach, aki saját felsővezetői munkatapasztalata során is sokszor találkozott a fejlődésre, tanulásra fordított idő hiányának problematikájával. A vállalatvezetőkkel foglalkozó executive coachok gyakorlatában ugyanis a leggyakoribb gond, hogy ügyfeleik a tanácsadási folyamatra nehezen találnak időt ráadásul az adott időintervallumban sem tudnak 100%-osan a fejlődésre, tanulásra koncentrálni, ha ez egy munkával teli, sűrű nap közepére ékelődik be.

Ennek a problémának az áthidalására jött létre a Detox coaching módszer, amely egy egész napos elvonulást és egy tömbösített vezetett tanácsadási konzultációt jelent a természet „fogságában”. „A módszer lényege egy napra kiszakadni rohanó életünkből és órákat csak magunkkal és a megoldandó élet vagy karrierhelyzetünkkel foglalkozni. Otthagyni a megszokott életet lelkileg és fizikailag. Sokan mondják fárasztó, de hiszem, hogy a végeredményhez ez is kell.” – mondja Csatlós Csilla, a módszer fejlesztője. „A siker néha még engem is meglepett. Elismert, ismert emberek a reggeli munkára."

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2142 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x