Időgazdálkodási iskola elfoglalt nőknek
Címlap / Karrier / Időgazdálkodási iskola elfoglalt nőknek

Időgazdálkodási iskola elfoglalt nőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Szánjon ránk 5 napon át 5 percet most, hogy minden nap egy órával több ideje legyen! Ha Ön is versenyt fut az idővel, ha úgy érzi, hogy nincs egy szabad perce, hogy folyton a tegnapelőtti munkát kell elvégeznie, kövesse szakértőnk, Kárpáti Tímea tréner tanácsait! Ígérjük a jövő héttől napi egy órával több ideje jut szeretteire, ha betartja tanácsainkat! Az első részben a produktív órákról lesz szó.  

Reggel keljen fel!
A lustálkodás nagyon kellemes tevékenység, de tegye el a hét végére! A lustálkodás legyen jól megérdemelt ajándék, amit lelkiismeret-furdalás nélkül kiélvezhet hetente egyszer, mégpedig a szabadnapján. A többi napokon pedig keljen fel, ahogy korábban szokott, és ne töltse az időt az ágyban. Az agykutatók szerint az ébredésre ugyan időt kell szánni, de a reggeli lustálkodás már ne pihentető, inkább veszélyes stresszor, ami a lelkiismeretünket bántja egész nap.

Egyen reggelit!
Üljön le, és lustálkodás helyett egyen reggelit, mégpedig olyasmit amit szeret, hogy jól induljon a napja. A gyomor munkája reggelenként igen aktív, így az ekkor felvett táplálék kitartó energiát ad a produktív órákra. A reggelizés közben ne hallgasson rádiót, ne olvasson újságot, hanem inkább mosolyogjon szeretteire, akikkel együtt eszik, és fejében készüljön fel a munkanapjára, óráról órára.

Készüljön fel fejben a munkanapjára!
Például így: Autóba ülök, lehet, hogy dugó lesz, akkor otthagyom a kocsit a parkolóházban, ha mégsem, akkor bemegyek a cégig. Út közben ellátom a gyerekeket (óvoda-iskola) Bemegyek a munkahelyemre ahol ma X; Y; W; feladatok várnak rám, ezt szeretem/ nem szeretem/ ki nem állhatom, tehát nehéz/könnyű/átlagos napom lesz. Este moziba megyünk a férjemmel, a gyerekeket a nagyi hozza el. Magammal kell vinnem a következőket: - (felsorolás). Ha a fejben felkészül, akkor sokkal hatékonyabban küzd meg az akadályokkal.

Alkotó gondolkodás – produktív idő hidegzuhannyal
Ha fejben felkészült, már nem lehet akadály, ha beért a munkahelyére. A késő délelőtti és a kora délutáni – ebéd előtti – órákat tudja a leghatékonyabb munkavégzésre kihasználni, ilyenkor fog a legjobban az agyunk. A produktív munkaidő megnövelhető, ha reggel hideg vízzel zuhanyozik le, ugyanis a testhőmérséklet egy napon belül is változó az embernél, és minél hűvösebb – a komfortzónán belül – a testhőnk, annál produktívabbak vagyunk.

Nyelj le egy békát!
Egy spanyol mondás szerint minden reggel le kell nyelnünk egy békát. Na nem egy szegény kétéltűt kell gyomorsav általi halálra ítélnünk, hanem a legkínosabb feladattól kell már a nap legelején megszabadulnunk. Mindig ezzel a feladattal kezdjük a napot, mert így a nehezén túl foglalatoskodhatunk az összes többi munkánkkal!

Ne csábuljon el! Kísértő csokik helyett alma a fiókból!
Ha úgy érzi, lanyhul a figyelme, könnyen csábítást érezhet egy csokira, vagy egy kávéra. A kávé ugyan gyógynövény, de napi egynél többet fogyasztani egészségtelen dolog, inkább fokozza teljesítőképességét egy nagy pohár gyümölcslével, vagy egy almával, banánnal, esetleg más idény gyümölccsel. Mivel a kávézás és a hozzá kapcsolódó rituálé a legjobb melegágya a kis munkahelyi pletykáknak, így ezt hagyja inkább későbbre, és inkább azokat a feladatokat végezze el, melyek a legkellemetlenebbnek ígérkeznek a napból, illetve amik a legnagyobb agymunkával járnak. A többi feladatra, rutin műveletre később is lesz még ideje.

Alkalmazkodjon szellemi állapotához
A produktív időt, amikor jól fog az agyunk, használjuk ki munkára. A maradék időben tehetünk bármi egyebet. A megbeszélésekre, könnyed programokra szájuk inkább a 2-3 óra utáni időszakot. Egyéni bioritmusunk eltérő, így fontos, hogy mától megfigyelje saját magát. Vezessen naplót saját aktivitási állapotáról!

Feladat: Osszon be egy lapot ébredéstől elalvásig félóránként, és a tanulás 5 napja alatt jelölje be rajta grafikon-szerűen saját éberségi szintjét. Egyetlen mérce van csak, ahogy ön érzi magát. A hét végére kitűnően látni fogja, hogy milyen a saját produktív időgörbéje! Használhat színeket. A félóránkénti önkontroll segíti a koncentrációs készség fejlődését is.

Emlékeztető:
  • Ébredni azonnal, lustálkodás nélkül
  • Hideg zuhany
  • Reggeli bőségesen – újság és rádió nélkül
  • Fejben tervezni a napot
  • A legrosszabbal kezdeni, hogy jó felé haladjon a nap
  • Produktív idő-grafikon
  • Kávézni csak a produktív időnk után! – inkább egy alma!


Segítség: Ha úgy érzi, hogy szabadideje aztán végképp nincsen, és alig jut idő magánéleti dolgaira, érdemes egy időpontot kérnie, hogy személyes időtervét együtt dolgozzuk ki!
Az időtervezés megtanulása igen fontos dolog, hogy egészségünket megőrizhessük és szeretteinkkel is tudjunk minőségi időt tölteni.


Kárpáti Tímea - Coach

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6245 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x