HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-16
Címlap / Kihunyt csillagok / 65 éve halt meg Ma Rainey bluesénekesnő

65 éve halt meg Ma Rainey bluesénekesnő

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-16

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1939. december 22-én szívroham zárta le Ma Gertrude Rainey amerikai bluesénekesnő életét, aki a huszadik század elejének eredeti egyénisége volt a fekete műfajban.  

 

A georgiai Ma Rainey - eredeti nevén Gertrude Pridgett - családi hagyományokat folytatott, amikor az 1900-as évek legelején színpadra állt. Szülei vándortársulattal járták az Egyesült Államok déli területeit. Ő maga eleinte a családi társulatban énekelt és táncolt cirkuszokban és különböző zenés műsorokban, de már tinédzser korától "saját jogán" is ismert előadó volt. Bluest 1902-től énekelt, de repertoárja eleinte jórészt popdalokból állt. Alt hangja volt és erőteljes, kemény énekstílusa. A szerelem mellett énekelt a mindennapok nyomoráról.

Az első lemezfelvételeit 1923-ban készítette, de akkor már húszéves előadói múlt, tapasztalat ált mögötte, s a Blues anyjaként emlegették őt. Az első felvételei a nyolcvan évvel ezelőtt megjelent Night Time Blues című lemezén hallhatóak. Leghíresebb dalai a See, See Rider, a Bo Weavil Blues később más előadókkal is méltán lettek népszerűek. Az egyik eredeti saját dalának címe Ma Rainey's Black Bottom. Éppen száz éve ment feleségül Wiliam "Pa" Raineyhez, férje szintén énekes volt - az ő nevét vette fel, együtt vándoroltak. Társulatukat "Rainey and Rainey, Assassinators of the Blues"-nak nevezték. Nagy felfedezettjük volt a blues egyik legnagyobb énekesnője, Bessie Smith, aki természetesen Ma Raineyt tekintette példaképének. Ma Rainey rajta kívül sok más bluesénekesre és előadóra is hatott.

A Dél Énekesmadarának is becézett Ma Rainey karrierje a harmincas évek elejéig tartott, utána népszerűsége csökkent, és az énekesnő hamarosan visszavonult. Több mint két tucat lemeze jelent meg az ötvenes évektől napjainkig. Közülük gyakran emlegetik a Mother of The Blues, az The Imortal Ma Rainey és az Oh My Baby Blues című összeállításait. A rock and roll halhatatlanjai közé is beválasztották a műfajra gyakorolt jelentős hatásának elismeréseként.

Kovács Miklós


 
 
[635]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
Ha érdekel a természetes életmód, a környezetvédelem és az esszenciális olajok világa, vegyél részt Te is egy illatpartyn! /img/hirdetes/2019/okotrend.gif
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x