Dave Peverettre, a kiváló blues-rock gitárosra emlékezünk...
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Dave Peverettre, a kiváló blues-rock gitárosra emlékezünk

Dave Peverettre, a kiváló blues-rock gitárosra emlékezünk

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Tíz évvel ezelőtt rákbetegségben hunyt el Lonesome Dave Peverett, aki a 60-as években a Savoy Brown, majd később a Foghat zenekar gitáros-énekese volt. 

 

Rendezvénynaptár
Zenei pályafutását - rövid bemelegítés után, amelyet a Les Questions nevű svájci bluesbandával egy turné erejéig töltött - a brit blues második hullámának kitűnő zenekarában a Savoy Brown-ban kezdte 1967-ben, amikor Martin Stone helyére lépett ritmusgitárosként, de énekesként is remekül helytállt. 1968 és 1971 között öt nagylemezt dobtak piacra a csapattól, melyek ma a gyűjtők féltett kincsei közé tartoznak.

1971-ben a Savoy Brown feloszlott, de hárman együtt maradtak: Dave Peverett, a basszusgitáros Tony Stevens és a dobos Roger Earl társaságában új bandát alakított Foghat néven Rod Price gitáros belépésével. Már a Savoy Brown-nal is szinte többet koncerteztek Amerikában, mint otthon, így kézenfekvő volt, hogy a Foghat is átteszi zenei működését az óceánon túlra.

1972-ben jelent meg első albumuk, címéül a zenekar nevét választották a fiúk. A legenda szerint Peverett gyerekként a fivérével Scrabble-játék közben alkotta meg ezt a szót, ami tulajdonképpen nincs is az angolban (magyarra meg bizonyára nem gondolt). Arról nincs hírem, hogy elfogadta-e ezt a kirakott szót az ellenfél! A zenésztársainak viszont annyira megtetszett, hogy a második korongot is Foghat címmel dobták piacra. Ebből az időszakból legnagyobb slágerük egy Willie Dixon feldolgozás, az I Just Want to Make Love to You volt.

1974 és 1978 között hat albumot jelentettek meg és ezek mindegyike aranylemez lett. A 70-es években a legnagyobb slágerük a Slow Ride volt, mely a 20. helyig jutott a slágerlistán. Az albumok között a Foghat Live-ból, több mint kétmillió darabot adtak el, mellyel 1977 őszén, az amerikai slágerlistán a 11. helyig sikerült előrejutniuk.


A csapatban több személyi változás is történt, míg végül 1983-ban feloszlottak. Peverett a családi élet nyugalmát választotta Angliában. Ez azonban nem tartott sokáig, ugyanis időközben a 70-es évek rockzenéjét egyre többször idézték fel a mozikban és televíziókban beindult nosztalgiahullámokkal, így egyre többet játszották hősünk dalait is. Rick Rubin producer támogatásával és rábeszélésére a 80-as évek végén ismét összeállt a Foghat, elkezdtek dalokat írni, majd koncertezni is. A turnék mellett Dave-nek arra is volt ideje, hogy más projectekben is dolgozzon.

Peverettnél az orvosok 1997-ben diagnosztizálták a rákbetegséget, mely végül 2000. február 7-én elvitte. Az 57. születésnapját már nem érhette meg. Gyermekei: Jason, Lucy és Leila Floridában élnek és sokat tesznek azért, hogy édesapjuk emlékét megőrizzék, és zenéjét továbbadják a muzsikája iránt érdeklődő újabb generációknak. 
 
[ 1235 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x