Július 3-án Brian Jones-ra és Jim Morrisonra emlékezünk...
Címlap / Kihunyt csillagok / Július 3-án Brian Jones-ra és Jim Morrisonra emlékezünk

Július 3-án Brian Jones-ra és Jim Morrisonra emlékezünk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Először 1969. július 3-án döbbent meg a rockvilág: 27 éves korában meghalt Brian Jones, a Rolling Stones alapítója, a sokoldalú muzsikus, a rock egyik legkülönlegesebb egyénisége, aki három hónappal korábban vált ki a Kövekből. Két évvel később ugyanezen a napon tűnt el a világ elől Jim Morrison, a rock-költészet halhatatlan alakja. 

A szőke Brian volt a Stones-ban a legfelkészültebb muzsikus, aki többet akart, mint az egyszerű rhythm and blues és rock and roll. Hamar kiderült azonban, hogy ő túlságosan nyugtalan és magába zárkózó ahhoz, hogy valódi vezéregyéniség legyen. Jellemző rá, hogy szabadidejében gyakrabban tűnt fel a Beatles-tagok társaságában, mint saját csapatával.


Mick Jagger hamar átvette tőle a dirigálást, és nemcsak a koncerteken, a zeneszerzésben szorult Brian háttérbe, hanem még a nőknél is. Jagger és Keith Richards, két kedvesét, Anita Pallenberget és Marianne Faithfullt is lecsapta a kezéről.

Jones olyan örökbecsű dalokhoz adta tudását, mint a Lady Jane, a Ruby Tuesday, az Under My Thumb, az ő ötletei valósultak meg a Their Satanic Majesties Request című albumon. A zenei-emberi szakadék azonban egyre nőtt: 1968. december 12-én lépett fel utoljára a Stones-szal a Rock and roll Circus című tv-show-ban.


A keleti zene vonzotta, elsősorban az arab hangulatok érdekelték, lemezt is készített Joujouka címen marokkói muzsikusokkal. A kábítószer azonban már teljesen tönkretette életét, súlyos depresszióban is szenvedett. 1969. július 3-án holtan találták villájának medencéjében. Halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. Azt sem tartották sokáig kizártnak, hogy az inasával való verekedés következményeibe halt bele. Két nappal később a volt társak minden idők egyik legnagyobb szabadtéri ingyenes koncertjén, negyedmillió néző előtt emlékeztek meg róla a Hyde Park-ban.

"Óda Los Angeles városához" - ezzel a címmel írt verset a hozzá hasonlóan zaklatott életű alkotótárs, Jim Morrison, és a művet a Doors mexikóvárosi koncertjén szét is osztotta a közönség között. A költő-énekes, aki ekkor már kezdett "bőrnadrágos görög félisten", "Sárkánygyík-király" imázsa foglya lenni, már a korai Doors-időkben is azt szerette volna, ha elsősorban poétaként ismerik el őt. És ennek a törekvésének a még oly sikeres zenekar is egyre inkább akadályává vált.


Még abban az évben megjelent - természetesen kis példányszámban - első kötete, az Urak, majd 1970-ben a folytatás az Új Teremtmények. De ez sem volt számára elég. 1970. december 12-én - pontosan két évvel Brian utolsó Stones-fellépése után - utoljára énekelt a Doors-szal. 1971 elején még befejezte az L.A. Woman felvételeit, majd elutazott kedvesével Párizsba, ahonnan soha nem tért vissza. 1971. július 3-án tűnt el a világ szeme elől.

Hitelt érdemlően senki nem tudta bebizonyítani, hogy meghalt, lehet, hogy csupán egyik kedvenc szerepét, Rimbaud-t játszotta el: szakított addigi életével, bevette magát az afrikai dzsungelekbe, de az is elképzelhető, ahogyan egy nagyon is hihetőnek tűnő francia könyv írja, hogy ott maradt Párizsban, James Douglas néven, leszokott az alkoholról, a versnek és a filozófiának él, talán a mai napig.


Feltételezett sírját azonban máig látogatják a rajongók, akik nem gyászolni, hanem inni, barátkozni, szeretkezni járnak a Pére-La-Chaise temető nevezetes parcellájába. Jim Morrison legendája így teljes. Akár megérte, akár nem, végül mégiscsak elismerték költőként, ma már számos nyelvre lefordították írásait (magyarul is legalább 5-6 fordító munkája forog közkézen, köztük Hobo kötetei), és utat mutat szenvedélyes életével a mai rock-költőknek.

A Morrison-kultusz érdekes eseménye Patricia Keanally nevéhez fűződik: a Wicca-boszorkánynő - ma elismert sci-fi írónő - akinek önálló web-lapja van Jimről és kettejük szerelméről, nyilvánosságra hozott egy 1971. februári verset, amit Morrison neki írt. Patricia, aki hallani sem akar olyan verzióról, hogy Jim "túlélte" Párizst, bejelentette, hogy 2021. július 3-án publikálja mindazokat a verseket, dalszövegeket, rajzokat, amelyet Jim együttlétük során neki ajándékozott. A mű címe Tűzszív (Fireheart) lesz. Ezzel is próbálja bizonyítani, hogy - ellentétben azokkal, akik mindig Pamela Coursont tartották a nagy kozmikus szerelemnek - ő volt az igazi múzsája a költőnek.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4141 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x