Elvis előtt semmi nem volt
Címlap / Kihunyt csillagok / Elvis előtt semmi nem volt

Elvis előtt semmi nem volt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Ezt maga John Lennon jelentette ki egykor a Rock and roll Királyáról, akinek 75. születésnapjára Viva ELVIS címmel november 8-án egy nem mindennapi albummal emlékeznek. 

A Legacy Recordings, az Elvis Presley Enterprises Inc. és a Cirque du Soleil Viva Elvis életének és zenei pályafutásának állít egyedülálló, 21. századi emléket. Az albumon a Király hangja teljesen új kontextusba helyezve hallható. Presley vitathatatlanul egyike a populáris kultúra legnagyobb hatású művészeinek.

Elvis után pedig a világ már egészen máshogy festett. Jellegzetes csípőmozgásával és karakteres hangjával addig megingathatatlannak vélt korlátokat döntött le, forradalmasította a zene, a film és a divat világát, hatására még az emberek közötti kapcsolatok is változáson mentek keresztül.


A kiváló posztmodern stúdióalbum amellett, hogy jelen korunkból idézi fel Elvis szellemét, megőrzi az eredeti Elvis-hangzás jellegzetességeit. A lemez széles zenei spektrumot ölel át, blues, rockabilly, gospel, folk és pop egyaránt fellelhető rajta, emellett a garázs rock , a punk és hip-hop műfajokból is merítkezik, így hűen érzékelteti Elvis sokoldalúságát.

“A Viva ELVIS nem mindennapi zenei élményt nyújt - mondja Adam Block a Legacy Record elnöke - egy rendkívül  kreatív, kortárs mű, mely könnyedén helyezi Elvist napjainkba úgy, hogy az a különböző ízlésű és eltérő korosztályokba tartozó hallgatók számára egyaránt vonzó legyen.  A dalok üdesége és előremutató hangzása figyelemre méltó kifejezése Elvis örökérvényűségének.”


“Vajon hogy hangzanának Elvis dalai, ha ma írná őket? –ebből a kérdésből indult ki az album producere Erich van Tourneaua, a Cirque du Soleil Viva ELVIS produkciójának zenei igazgatója és rendezője. Elvis szellemének felidézése volt a célunk, a lemez elkészítésével egyfajta hidat építettünk a Király zenéje és jövőbeli rajongói közé.”- mondja van Tourneau.

Van Tourneau és asszisztense, Hugo Bombardier több mint 3000 órát töltött el számtalan Elvis album, film, koncert és interjú áttekintésével, miközben a Viva ELVIS zenéjén dolgozott. A produkcióhoz több, mint 17 000 hangminta készült Elvis felvételeiből, s egy-egy dalból - néhol csak az ütem változtatásával - rengeteg verzió lett. A Viva ELVIS lemez elkészítésekor van Tourneau a dalok érzelmi töltését szerette volna kihangsúlyozni és felfokozni, úgy burkolva őket reggae, punk vagy akár hip-hop köntösbe, hogy az eredeti felvételek mondanivalója maximálisan megmaradjon.


Elvis zenei zsenialitásának minden egyes korszakát ünnepelendő, a Viva ELVIS lemez egyaránt tartalmaz 50-es évekbeli dalokat a Király híressé válásának kezdeteitől, emellett filmzenéiből, győzedelmes színpadi visszatérésének idejéből (68 Special) és feledhetetlen Las Vegas-beli fellépéseinek korszakából is ízelítőt kapunk. A “Burning Love”, a "Suspicious Minds," a "Blue Suede Shoes" és az "It’s Now or Never" egyike azoknak a daloknak, amelyek újraértelmezve kerültek fel az albumra.

Először a Memphis-ben tartandó Elvis héten, az augusztus 14-én megrendezésre kerülő “Conversations on Elvis” program keretén belül  nyílik lehetőség arra, hogy az érdeklődők belehallgassanak ebbe az egyedülálló albumba.


A Cirque du Soleil  Viva ELVIS produkciója a tánc, akrobatika és élő zene harmonikus fúziója, mely először ez évben került bemutatásra egy különleges kialakítású, 1800 férőhelyes színházban a Las Vegas-i ARIA Resort & Casino-ban. Az Elvis életének és kivételes zenei pályafutásának emléket állító Viva ELVIS show fókuszában Elvis, a rock első és legnagyobb szupersztárjává vált ember áll, kinek neve örökre egybefonódott Las Vegas történetével. A színpadon életének jelentős mozzanatai láthatóak örökérvényű dalaival kísérve, melyek napjainkban is annyira időszerűek, mint mikor előszőr kerültek a listák élére.

Az 1984-es kezdetkor még 20 fővel működő Cirque du Soleil társaság, napjainkra a művészi szórakoztatóipar jelentős, minőségi szolgáltatást nyújtó nemzetközi szervezetévé nőtte ki magát. Alapítása óta több, mint 100 millió látogatója volt öt kontines közel 300 városában.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2791 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x