Brian Jones, a magányos rockdandy 69 éves lenne
Címlap / Kihunyt csillagok / Brian Jones, a magányos rockdandy 69 éves lenne

Brian Jones, a magányos rockdandy 69 éves lenne

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Rolling Stones alapítója volt, sokoldalú, kísérletező kedvű muzsikus, aki azonban elveszettnek érezte magát a rock-életformában. A szőke, visszahúzódó fiatalember, teljes nevén Levin Brian Hopkins-Jones jómódú, középosztálybeli családból származott. 

A dél-angliai Cheltenhamben született 1942. február 28-án, a gitár mellett zongorázni és fuvolázni tanult, később a szitárral és más különleges húros hangszerekkel is megismerkedett.


Kezdetben őt is a blues vonzotta, játszott Alexis Korner zenekarában, ott találkozott Mick Jaggerrel és Charlie Watts-szal, a későbbi Kövekkel. Hiába volt azonban zeneileg felkészültebb társainál, Jagger mellett nem lehetett vezéregyéniség. Egy idő után ő jelentette a Rolling Stones-ban a különlegességet, a hagyományos rock and rolltól és rhythm and bluestól eltérő hangzásokat. Az ő törekvéseit tükrözte teljes egészében az 1967-ben megjelent His Satanic Majesty’s Request című pszichedelikus-elektronikus album, de megőrizték finom hangszereléseit, szólóit olyan híres dalok, mint az As Tears Go By, a Lady Jane, a Paint It Black és főleg a Ruby Tuesday.


A 60-as évek vége felé azonban Brian egyre inkább magára maradt, a zenekar kábítószerbotránya őt viselte meg a legjobban. Előfordult, hogy hangszerszólóit a többiektől külön, a stúdióban egyedül vette fel. Magánélete is csődöt mondott, éppen zenekartársai, Jagger és Keith Richard szerették el barátnőit, Marianne Faithfullt, majd Anita Pallenberget. Az 1968. decemberi balul sikerült tv-felvétel, a Rolling Stones Rock and Roll Circus volt az utolsó szereplése a Stonesszal. Kilépett, helyét Mick Taylor vette át.


Jones új életet akart kezdeni. A keleti zenék izgatták, Marokkóba ment, készített is egy lemezt a helyi Joujouka együttessel. 1969. július 3-ra virradón azonban holtan találták London melletti villájának úszómedencéjében egy kerti mulatság után.


Halála körülményei máig tisztázatlanok, az egyik változat szerint összeszólalkozott egy pincérrel, aki belökte a vízbe az erősen drogos muzsikust. Két nappal később a Stones a Hyde Parkban negyedmillió néző előtt ingyenes koncerten emlékezett meg róla.  Július 10-én Cheltenhamben temették el, kétévesen meghalt húga, Pamela mellé. "Ne ítélj túl keményen" - írták sírjára.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5035 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x