Freddie Mercuryra emlékezünk a rock-galaxisból
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Freddie Mercuryra emlékezünk a rock-galaxisból

Freddie Mercuryra emlékezünk a rock-galaxisból

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A Queen felejthetetlen énekese, Freddie Mercury 1991. november 24-e óta csak a mennyek világsztárokból álló rockcsapatát erősíti. Azóta tucatnyi könyv próbálja megfejteni ennek az óriási hatású rockbandának a titkát, amelynek vezéregyénisége kétségtelenül Freddie volt. 


Rendezvénynaptár
Ezúttal sem mondom fel a közismert leckét, mert a Queen karrierje óriási publicitást kapott/kap nálunk is, nem beszélve arról, hogy budapesti koncertjüket megelőzően, majd azt követően szinte mindent megírtak már róluk. Talán mégis néhány érdekességet felidéznék - ami nem annyira közismert, meg azután gondolok az újszülöttekre is, akiknek minden infó jól jön - Freddie Mercuryról és zenekaráról.


Frederick Bulsara néven született Zanzibarban 1946. szeptember 5-én, Bombay-ben járt iskolába, és csak 11 éves korában költözött a családjával Angliába. London Feltham negyedében éltek, szinte kőhajításnyira Brian May-ék lakásától, de a két fiú sosem találkozott. Freddie gátlásos, félszeg tinédzser volt, aki saját bőrén érezte a "bevándorlók" életének hátrányait.


Érdekes, hogy mindkét fiút Jimi Hendrix angliai fellépése őrjítette meg, de mindkettőjüket más módon. Brian May-t, Hendrix gitárjátéka fertőzte meg egy életre, míg Freddie-re Jimi egyéniségének külsőségekben megnyilvánuló varázsa hatott. A valaha félénk, visszahúzódó Bulsara fiúból a 60-as évek második felére, egy magabiztos, extravagánsan öltözködő fickó lett, akit a londoni Kensington negyedben, már a kis Merkúr bolygóról felvett művésznevén, Freddie Mercuryként ismertek. Máig emlegetik ebből az időből származó híressé vált mondását, ami valahogy így hangzott: Én nem sztár leszek. Nem is akarok az lenni. Én legenda leszek! (Akkor nem sokan hitték, hogy a próféta szólt belőle.)


Bryan May és Roger Taylor bandája a Smile lassan kimúlt a 60-as évek végére - de sokat cikizte játékukat a zenekar környezetéhez tartozó "nagyszájú" Freddie - így új csapatot szerveztek, amelynek énekese Mercury lett. Bryan May valószínűleg úgy gondolta, ne csak dumáljon ez az önjelölt énekes, lássuk, mit tud kezdeni a mikrofon mögött. Nevük nem volt - pedig több száz lehetőség is felmerült - végül persze Freddie ötlete lett a nyerő, a többértelmű Queen zenekarnév mellett döntöttek.


Nehogy azt higgye valaki, hogy azonnal ölükbe hullott a siker! 1971 februárjában John Deacon - hirdetés útján szerzett basszusgitárosuk - beléptével alakult ki a végleges csapat, és csak próbáltak, próbáltak, meg házaltak a demofelvételeikkel - úgy nézett ki, hogy a "kutyának sem kellenek". 1973. júliusában jelent csak meg első kislemezük, a Keep Yourself Alive, majd egy héttel később az album.

Zenéjük fogadtatása némi bizakodásra adhatott okot, de ki gondolta volna akkor, hogy 1986 nyarán a Knebworth-i fesztiválon, 120 ezer ember előtt ezekkel a szavakkal fogják a zenekart bejelenteni: "Hölgyeim és uraim, most a 80-as évek első számú zenekara következik. Eladtak eddig 80 millió albumot, több mint 6 millió ember előtt léptek fel és 16 daluk kúszott fel a slágerlistára. Hölgyeim és uraim, a 80-as évek első számú zenekara: a Queen!"


Ezt követően még öt évig tartott tündökletes pályafutásuk. 1991 nyarán a svájci Montreux-ben dolgoztak utoljára együtt, akkor már Freddie halálos beteg volt. "Tegyetek elém bármilyen anyagot, eléneklem. Ki akarom hozni magamból a maximumot" - mondta. Szinte az egész nagylemezt élőben játszották fel, olyan volt az egész, mint egy halálos kimenetelű jam-session, de erről a világ csak négy évvel később értesült, amikor 1995-ben kiadták a hátborzongató, mégis megható szépségű Made In Heaven című albumot - Freddie üzenetét a túlvilágról.

 
 
[ 2546 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x