Hubert Sumlin, a fekete bluesgitárosok legendája itt hagyott...
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Hubert Sumlin, a fekete bluesgitárosok legendája itt hagyott bennünket

Hubert Sumlin, a fekete bluesgitárosok legendája itt hagyott bennünket

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

Hubert Sumlin gitáros-énekes és szerző, aki hosszú évtizedeket töltött a pályán a legjobbak között, néhány héttel 80. születésnapja után a hét végén csatlakozott az égiek örök bandájához.  


Rendezvénynaptár
Az utolsó percig színpadon volt, bár egészsége alaposan megroppant: csaknem tíz évvel ezelőtt tüdőrákot állapítottak meg nála, s tüdejét is eltávolították. Szívelégtelenség következtében halt meg kórházban. A 2010-es chicagói Crossroads fesztiválon oxigénpalackkal kellett játszania.

 
Egyike a chicagói blues legjelesebbjeinek: a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb gitárosának (legfrissebb) listáján a 43. helyre sorolta. Jimmy Page a szaklapnak igen melegen méltatta, hangsúlyozva: jó időben, jó dolgokat csinált. Évtizedeken át zenélt Howlin’ Wolf, a műfaj óriásának zenekarában, s pengetett többek között a Muddy Waters Bandben. A Blues Music Awards – korábban W.C Handy díj többszörös kitüntetettje, a Blues Hall of Fame „lakója”. A legelementárisabb blueszenét játszó muzsikusok közé sorolták.

 
Greenwoodban (Mississippi állam) született 1931. november 16-án. Nagyon magába szívta a műfaj legnagyobbjai, köztük Charlie Patton, Blind Lemon Jefferson, Son House, Muddy Waters, Blind Willie McTell, Robert Johnson és mások muzsikáját.

Kölyökkorában beszökött különböző bulikra, élvezettel „szürcsölte” Howlin’ Wolf zenéjét. Első hangszere a dob, amelyet hamar gitárra váltott. Még csak tizenkét éves volt, amikor elhagyta szülővárosát. Arkansasban már zenekar-alapítási terveket fontolgatott.

 
Húszéves kora táján James Cotton szájharmonikással játszott, (jó barátok voltak), 1953-ban érkezett Chicagóba, s attól az évtől kezdve (egyesek szerint 1954-től) Howlin’ Wolf zenekarának tagja lett, s kitartott a fizikai értelemben is óriási zenész mellett annak 1976-ban bekövetkezett haláláig. Zenészként és emberként egyaránt szoros volt kapcsolatuk, amolyan apa-fiú viszonynak mondható. Egymásra találásukat Elvis Presley és gitárosa, Scotty Moore zenészkapcsolatára hasonlították.


Európában is koncerteztek együtt, felléptek Kelet-Berlinben az amerikai folk és bluesfesztiválokon. Az „üvöltő farkas” leghíresebb számai közül gitározott többek között a Smokestack Lightning, a Wang Dang Doodle, a Built for Comfort, a Spoonful, a Killing Floor, a Louise című nótákon.


Miközben Wolffal játszott, már gondja volt saját játékstílusának kialakítására is.  Howlin’ Wolf halála után egy ideig kereste a helyét a bluesmezőnyben, ha nem is tűnt el teljesen, de csak a kilencvenes évek közepén került ismét reflektorfénybe. A Blues Anytime, a Chicago Blues Session, az I Know You című albumok jól tükrözték képességeit. Nagylemezzel emlékezett másik „harcostársára” Muddy Watersre, a 2004-es About Them Shoes albumon  James Cotton, Clapton és Keith  Richards voltak a társai.


Hubert Sumlint mindig szeretettel emlegette Jimi Hendrix, de sokan mások is a szakmából, s a közönség is szerette. Hosszasan lehetne sorolni ki mindenkivel játszott: Eric Clapton többször meghívta Crossroads fesztiváljára, játszott Kenny Wayne Shepherd Live in Chicago című kitűnő, Grammy-díjra jelölt lemezén. (több alkalommal jelölték a díjra, bár nem kapta meg.) Nagy rajongója volt Stevie Ray Vaughan, aki egy legendás Rickenbauer gitárt ajándékozott neki, amit az öreg mindig féltve őrzött.

 
A példaképekről és követőkről már esett szó, de semmiképpen ne hagyjuk ki az utóbbiak közül Keith Richardst. Johnny Wintert, Roy Buchanant, Mike Bloomfieldet, Otis Rusht, Frank Zappát és Chris Reát. (A sor itt nem ér véget.)
         
Hubert Sumlin hosszú pályafutásához képest kevés lemezzel rukkolt elő, de ez nem szokatlan a nagy öregeknél. Mindössze 15 sorlemezét említik a források, válogatás-listája sem túl hosszú.

 
 
[ 2665 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x