Freddie King, a halhatatlan texasi ágyúgolyó
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Freddie King, a halhatatlan texasi ágyúgolyó

Freddie King, a halhatatlan texasi ágyúgolyó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A Rock and Roll Hall Of Fame tagjai közé immár 25 éve kerülnek a jazz és a blues művészei is, akik ténykedésükkel jelentősen befolyásolták, vagy befolyásolják a rockzene fejlődését. Ezúttal a texasi Freddie King került teljesen megérdemelten a kiválasztottak közé. 


Rendezvénynaptár
Jó társaságba került, korábban Robert Johnson, T-Bone Walker, Les Paul, Louis Armstrong, Woody Guthrie, Howlin Wolf, Willie Dixon és Elmore James lett a Hírességek Csarnokának illusztris tagja.


Freddie Kinget többek között Eric Clapton, Jeff Beck, Mike Bloomfield és Carlos Santana is mesterének tekintette. A mindössze 42 évet megélt Freddie Kinget kerekded formája miatt Texas Cannonball vagyis texasi ágyúgolyó néven emlegették.


A hatvanas években ajándékozott meg bennünket a Have You Ever Loved A Woman, a Hide Away, vagy a The Stumble és más kincsekkel. Immár 35 éve halott emberünk Texas szülötte. Másokkal ellentétben nem a család férfiágától kapott zenei ihletet, hanem anyjától, Ella Mae-től, aki hatéves korában kezdte tanítgatni gyermekét. Besegített egy nagybácsi is, a fő érdem mégis anyukáé.


Amikor 16 éves lett, családjával Chicagóban telepedett le, éppen a legjobb időben ahhoz, hogy Muddy Waterstől, Little Waltertől, T-Bone Walkertől, és Jimmy Rogerstől ellesse a szakmai titkokat. Klubokban kezdte a zenészéletet, megfordult Robert Lockwood Jr., Hound Dog Taylor és mások bandájában. A hatvanas évek elejére kialakította egyéni stílusát, első saját bandáját az ötvenes évek közepén alakította, 1961-re már hat nótája került a R&B lista legjobb 30 száma közé.


Leghíresebb darabjai közül a Hideaway az éppen John Mayallnál időző ifjú Clapton tolmácsolásában, a The Stumble és a Someday, After Awhile Peter Greennel vált naggyá, míg a Have You Ever Loved A Woman blues örökzöld lett, nemcsak Claptontól szeretjük, szinte mindenki játszotta-játssza, akárcsak az I’m Tore Down nótáját.

 
A hatvanas évek közepétől fehér zenészekkel is összefogott, köztük Stan Webbel (Chicken Shack), Leon Russell-lel és persze Claptonnal. Az évtized végétől Freddie fesztiválhős lett. A hetvenes években is keményen tekerte a hangszerét, szíve azonban 1976-ban (éppen most 35 éve) felmondta a szolgálatot. Életében 1975-ben jelent meg az utolsó, albuma, de hagyatékát utána is rendszeresen közkinccsé tették. Nagyon sok kiadóval dolgozott szerencsére, így az újrakiadások mindig sínen voltak.  


Olyan későbbi legendákat is „megfertőzött” mint Stevie Ray és Jimmie Vaughan, de sok más húrtépőt lehetne sorolni akár a nyolcvanas-kilencvenes évekből.

A Freddie King Sings the Blues című korongját tartják máig is a legsikerültebb lemezének. Tudjuk, a blues, az ötvenes évek zenéje alapvetően „kislemezes műfaj” volt. Mégis albumai közül az előbb említett lemezen kívül kiemlítést érdemel a Let’s Hideaway and Dance Away With Freddie King (idén ismét megjelentették), a Hideaway, a Burglar. A posztumusz albumokkal összesen 35 sorlemeze jelent meg.

 
Soha nem akart mindenáron sztár lenni, csillogni, kellő alázattal dolgozott a zenésztársaival. A modern elektronikus blues egyik legnagyobb egyéniségét tisztelhetjük benne.

 
 
[ 2643 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x