Elment Bugs Henderson, a legendás texasi gitáros
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Elment Bugs Henderson, a legendás texasi gitáros

Elment Bugs Henderson, a legendás texasi gitáros

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Március 8-án, négy hónapig tartó küzdelem után májrákban elhunyt Bugs Henderson, akit B.B. King és Eric Clapton is a legnagyobb gitárosok között tartott számon. 69 évet élt. 

 

Rendezvénynaptár
Amikor a texasi zenész szakma megtudta a betegségét azonnal összefogott és decemberben nagyszabású koncertet rendeztek a megsegítésére, amelyben olyan muzsikusok vettek részt, mint Danny Sanchez, Jay Boy Adams és Buddy Whittington.

Nem egyszeri alkalom volt ez, mert március 4-én újra megismételték. 11 órán keresztül játszottak a zenészek, voltak vagy harmincan a dallasi Palladium Ballroom színpadán. Köztük volt – hogy csak néhányukat említsem – David Grissom, Paul Reed Smith, Andy Timmons, Van Wilks és Lance Lopez (képünkön) is, az utóbbi kettő zenei munkásságáról olvashattatok a Rockhálóban is.


Bár Henderson többször koncertezett Európában és olyan óriások társaságában is gitározott, mint B.B. King, Freddie King, Ted Nugent, Johnny Winter, Roy Buchanam és Eric Clapton, mégis viszonylag ismeretlennek számított, különösen nálunk. Igaz, olvastam róla valahol, hogy a bécsi közönség szeretete nagyon meglepte, amikor a szomszédunkban lépett fel. Bízom benne, hogy voltak ott magyarok is! A Guitar Player Magazine azt írta róla, hogy Bugs Henderson nemzeti kincs. Ilyesmit nem túl gyakran jelentenek ki valakiről.


1943-ban született a kaliforniai Palm Springs-ben, de a texasi Tylerben nőtt fel. Mindössze hatéves volt, amikor szerelemre lobbant a gitár iránt és ez kitartott haláláig. Egy lemezboltban vállalt munkát, hogy közel lehessen a muzsikához, az apja annyira nem lelkesedett ezért a szenvedélyéért, így a fiú inkább megpattant otthonról.


Hamarosan saját bandát alakított Sensors néven, majd barátja Ronnie Weiss zenekarához, a Mouse and the Traps-be társult, de még csak 16 éves volt! Itt kapta Buddy helyett a Bugs nevet. Mindössze egy listás dal maradt utánuk a Public Execution. Ezt követően Henderson egyre kapósabb lett és az évtized végére számos muzsikus lemezén játszott a Robin Hood stúdióban.


A blues iránt egyre növekvő vonzalmat kezdett érezni a 70-es években, ebben bizonyára az is közrejátszott, hogy Tylerből Dallasba költözött, ahol a Cellar mulató vagy bár szinte állandó szereplője lett. Henderson emlékei szerint a nagy fekete terem vörös fényben úszott, amelyben más fényt csak akkor látot, ha a rendőrök lámpái pásztáztak a nézőtéren. A lányok bugyiban és melltartóban szolgáltak fel és állandóan élő zene szólt, három-négy banda nyomta úgy reggel négyig. Jó iskola volt, sokat tanult – mesélte.


Hihetetlen, hogy mennyire nem ismert korlátokat a muzsikában, Bugs egyformán otthonosan mozgott a jazz, a swing, a funk és a rockzenében, akkor is, ha sokan bluesgitárosnak tartották.


Nagy változás volt az életében, amikor a kis blues klubokat felváltották a nagyobb arénák, ahol az Allman Brothers Band, B.B. King és Leon Russell társaságában muzsikálhatott. A barátja Freddie King addig abajgatta, amíg összehozott egy saját csapatot, amellyel kiadta az At Last című albumát. Ezután aztán annyira belelendült a lemezkészítésbe, hogy az idők során több mint 14 korongot letett velük.


Ami a magánéletét illeti, Bugs Henderson a Texas keleti részén lévő Jeffersonban élt, felesége Patty és a lánya Zoey jelentette a családi hátteret a munkamániás zenésznek. Nála a család, a zene és a karrier volt mindig a sorrend. Azt, hogy a gitárja milyen sokat jelentett számára jól jellemzi egyik nyilatkozata, amelyben azt mondta, hogy gyerekként sosem labdázott, mert felesleges dolognak tartotta ilyesmivel múlatni az időt gitározás helyett. A zenében sosem ismert tréfát, magával és másokkal szemben is roppant igényes volt. Gitárja a dallasi Hard Rock Cafe féltett ereklyéje.


 
 
[ 3124 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x