Szívroham végzett a Vasemberrel
Címlap / Kihunyt csillagok / Szívroham végzett a Vasemberrel

Szívroham végzett a Vasemberrel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

Michael "Iron Man" Burks, a kiváló arkansasi blues-rock gitáros európai turnéjáról tért haza, amikor május 6-án az atlantai repülőtéren szívrohamot kapott és a gyors orvosi segítség ellenére meghalt. 54 éves volt. 

Az előző este még a belgiumi Zingemben adott nagy sikerű koncertet. A chicagói alapítású Alligator Records művésze volt, így Bruce Iglauer a cég főnöke azonnal közleményt adott ki. Ebben leírja, hogy a gitárost a repülőtérről azonnal kórházba szállították, de már nem tudták újraéleszteni. „Michael kedves, jólelkű ember volt és óriási tehetség. Büszke vagyok, hogy a barátja lehettem” – vall a kapcsolatukról Iglauer.


Pályafutásáról most csak röviden annyit – terveim szerint majd bővebben is foglalkozom a munkáival – hogy képességei alapján a világ gitáros élmezőnyében lett volna a helye, mégis viszonylag kevesen ismerték. (Szerepelhetett és valószínűleg sorra is került volna az „Ismeretlen”, zseniális gitárosok című sorozatomban!) 


1957-ben született Milwaukee-ben egy olyan családban, ahol már a nagypapa is gitáros volt az Arkansas állambeli Camdenben. Ő még akusztikus gitáron játszott a szabadidejében, mert amúgy szinte ezermester volt, borbélykánt, ácsként és repülőgép-szerelőként is dolgozott. Michael apja, Frederic pedig esténként basszusgitárosként szerzett ismertséget, még Sonny Boy Williams II, a legendás herflis mögött is játszott, de a családja eltartásáért nappal kemény fizikai munkát végzett acélgyári munkásként. Tehát zene vette körül otthon a kisfiút, szinte előbb tanult meg pengetni a gitáron, mint járni, hiszen már kétévesen elkezdett ismerkedni a hangszerrel. Ötévesen az apjától alkalmanként célprémiumot (egy dollárt) kapott, ha estére megtanul egy dalt a gitáron. Mire kihúzta a lábát a fater otthonról, Michael már túl volt a napi penzumon. Frederic hamar rájött, hogy a fia nem mindennapi tehetség, - le is állította az egyoldalú üzletet – hiszen a kölyök hatévesen már koncerten mutathatta be a tudományát.


Kicsit ugorva az időben, a 70-es évek elejére, az édesapját súlyos baleset érte, nem tudta használni a balkezét, így zenei karrierjének vége szakadt. A család Camdenbe költözött, ahol az apja egy 300 fő befogadására alkalmas szórakozóhelyet nyitott Bradley Ferry Country Club néven. Michael Burks természetesen a házi zenekarban gitározott négy este egy héten. Remek iskola volt, hiszen játszottak mindent, rhythm and bluest, funkyt, soult és természetesen bluest.


Sajnos a hely a 80-as évek közepén bezárt, Michaelnek is valami „prózai” foglalkozás után kellett néznie, mert a zenéből nem tudott megélni. Elment mechanikai műszerésznek a Lockheed-Martin céghez. Eltelt vagy 11 év (!), míg újra kísérletet tett arra, hogy visszatérjen a zenei világba. Elmondása szerint a hálószobájában vette fel azt a 12 dalt, amelyből a From The Inside Out című sajátkészítésű CD született 1997-ben. A szakmában és a közönségnél is óriási siker lett. A Living Blues az év egyik legjobb blueslemezének nevezte. 2000-ben pedig a Blues Music Award a legjobb új művészek között jelölte. Ezt követően meghívást kapott a műfaj legjelentősebb fesztiváljaira.


A hírneves Alligator kiadó is felfigyelt rá és leszerződtette, 2001-ben piacra dobták tőle a Make It Rain című albumot, amelyen bemutatta káprázatos gitártechnikáját, azt a szenvedélyes gitár soundot, amely azóta is jellemzi. És akkor még nem is szóltam az énekhangjáról, amely nagyon dögös, érzékeny, igazán lélekből soul! A GuitarOne  magazin szerint ez az album náluk benn van minden idők top 200 gitárlemeze között.


Mindössze két évet kellett várni és már a boltokban volt az I Smell Smoke című CD-je, amellyel újabb Blues Music Award jelöléseket gyűjtött be. 2006-ban a Delta Cultural Center egy nagy presztízst jelentő kitüntetést adományozott neki. Legutóbbi munkája a 2008-as Iron Man, amely a becenevét is jelenti, hiszen hihetetlen munkabírású muzsikus. Már a 90-es években többször koncertezett Nyugat-Európában, de Angliában csak 2001-ben lépett először színpadra. Amerikát többször keresztül-kasul bejárta a koncertjeivel, amelyekből évente több mint 200-at lenyomott. Ráadásul a mikrobuszát is ő vezette.

Július végére tervezték az Alligatornál, hogy megjelentetik a náluk készült negyedik lemezét. Sajnos ezt nem érhette meg, mint ahogy a blues május 10-i nagy ünnepét sem, a 33. Blues Music Award gáláját, ahol Michael Burks is jelölt – Derek Trucks, Duke Robillard, Kirk Fletcher, Lurrie Bell társaságában - a Gibson Guitar Awardra. A zenészkollégák bizonyára méltó módon emlékeznek majd rá.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2557 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x