Elhunyt Donald "Duck" Dunn, a legendás basszusgitáros
Címlap / Kihunyt csillagok / Elhunyt Donald "Duck" Dunn, a legendás basszusgitáros

Elhunyt Donald "Duck" Dunn, a legendás basszusgitáros

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

Előző este még két koncertet adott Tokióban a Blues Night Clubban, majd május 13-ára virradóra álmában elhunyt az egykori Booker T. and the M.G.’s kiváló basszusgitárosa Donald "Duck" Dunn - 70 évet élt.  

Zenei életműve hihetetlenül gazdag, hiszen százával játszotta a dalokat a soul és a rockzene klasszikusainak a lemezein, mint házi session zenész is a Stax kiadónál. Íme néhány dal, amelyen hallhattuk őt: Respect, Dock Of The Bay és I’ve Been Loving You Too Long (Otis Redding), In The Midnight Hour (Wilson Pickett) és Hold On I’m Coming (Sam and Dave). Ezen kívül olyan nagyágyúkkal is dolgozott, mint Neil Young, Eric Clapton és Jerry Lee Lewis, de a névsor még hosszan folytatható. Természetesen nem lehet kihagyni a felsorolásból alakítását a kultikus filmnek tartott Blues Brothers filmből sem.


A Booker T. and the M.G.’s zenészeként 1992-ben lett tagja a Rock and Roll Hall of Fame halhatatlan társulatának. 2007-ben pedig Grammy-életműdíjjal jutalmazták.

„Ma elvesztettem a legjobb barátomat, a világ pedig elveszítette a legjobb fickót és basszusgitárost, aki valaha élt”- írta Facebook oldalán Steve Cropper zenésztársa, akit Amerika egyik legjobb gitárosának tartanak ma is a szakmában.

Dunn 1941. november 24-én született Memphisben és viszonylag későn, 16 évesen kezdett basszusgitáron játszani. Elmondása szerint a gitáron a hat húrt túl soknak találta, ezért döntött a négy húros basszusgitár mellett. Ráadásul együtt nőtt fel Steve Cropperrel, aki mint tudjuk sosem küzdött akkordváltási gondokkal, vele nehéz lett volna megküzdenie. Meg aztán oly sok kiváló gitáros volt a pályán – mint mondja - nem volt szükség még egyre, így maradt a basszusnál és az önképzésnél.


A Duck becenevet édesapjától kapta, akivel gyakran nézték együtt a tv-ben Donald kacsa kalandjait, persze erre a névre vevők voltak az iskolai barátai sőt, még a tanárai is. Végül a szakmában is elkísérte ez a név egész életében.

A zenei muníciót nem a családjától kapta, hiszen nem volt muzsikus a felmenői között. Az apja féltette is a zenei biznisztől, ahol szerinte sokan kábítószereznek és bele is halnak. Az első zenekarát még az iskolában alakította Cropperrel és a The Royal Spades nevet adták neki, ami a pókerből jött. Jerry Lee Lewis, Little Richard, Chuck Berry és Bo Diddley dalaival próbálkoztak. Memphisben ők voltak az első fehér fiúk, akik ryhythm and bluest játszottak – nem kis feltűnést keltve ezzel. A gázsijuk öt dollár volt és néhány üveg sör.


Az iskola befejezése után először Cropper majd Dunn is a Stax kiadóhoz került, ahol a Booker T’s M.G.’s házi zenekar tagjai lettek. Bár ő szeretett volna többet turnézni, de a cég inkább a stúdióba „kényszerítette” a szárnyalni vágyó „kacsát”. Elmondása szerint csak akkor döbbent rá, hogy milyen népszerű az a muzsika, amit játszik, amikor 1967-ben elkísérte Otis Reddinget az angliai turnéjára. Nem beszélve arról, hogy akkortájt sokan azt hitték, hogy Donald „Duck” Dunn fekete muzsikus!

1971. végén feloszlott a Booker T. and the M.G.’s, majd MGs néven is játszottak egy darabig, majd 1977-ben Booker T. Jones, Dunn és Cropper ismét egymásra talált és néhány albumot is megjelentettek a következő két évtizedben. 1995-ben a Rhythm & Blues Pioneer Awards életműdíjjal jutalmazta őket.


Cropperel való ezeréves kapcsolatáról Dunn ezt mondta:”Steve és én olyanok vagyunk, mint egy házaspár. Ránézek, és tudom, hogy mit rendel ebédre.” Donald „Duck” Dunn a színpadi munkájáról így vallott: „Szeretem a spontán dolgokat. Akkor is, ha minden este ugyanazokat a dalokat játsszuk, változtatni kell egy kicsit, bele kell vinni valami kreativitást, mert így a zenekar is jobban érzi magát. Szeretem, ha mosolyog a zenekar, mert azt a közönség is így fogadja.”


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3407 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x