Lou Martinra, Rory Gallagher billentyűsére emlékezünk
Címlap / Kihunyt csillagok / Lou Martinra, Rory Gallagher billentyűsére emlékezünk

Lou Martinra, Rory Gallagher billentyűsére emlékezünk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Öt nappal 63. születésnapja előtt, az angliai Bournemouth-ban augusztus 17-én rákbetegségben elhunyt a nagyszerű billentyűs, aki Rory minden fontos lemezén játszott az 1970-es években sőt, visszatérve hozzá még az 1990-es Fresh Evidence című albumon is. 

Nem csak a fekete-fehér billentyűk világában mozgott otthonosan, hanem gitározott is, dalszerzőként sem vallott szégyent és producerként is dolgozott.


Komolyzene kedvelő családban látta meg a napvilágot Louis „Lou” Martin 1949. augusztus 12-én az észak-írországi Belfastban. Otthon gyakran szólt a muzsika, hiszen az apja operaáriákat énekelt édesanyja zongorakísérete mellett. Lou hatévesen kezdett ismerkedni a zongorával, természetesen a klasszikus mesterek művein keresztül. Az iskolában azért már egy zenekart is összehozott - amelyről azt mondta egy interjúban, hogy nem volt komoly - mindenfélét játszottak, rock’n’rollt és Shadows-számokat, Muddy Waters- és Chuck Berry-szerzeményeket, néhány Animals dalt és más akkor divatos slágert.

Arra a kérdésre, hogy kik a kedvenc zongoristái, egy 1989-es interjúban ezeket a művészeket nevezte meg: Jerry Lee Lewis, Memphis Slim, Otis Spann, Fats Domino, Little Richard, Pete Johnson, Fats Waller, Dave Brubeck, Horace Silver, Ray Charles és Ramsey Lewis James.


Emlékei szerint 1968. áprilisában vagy májusában látott egy hirdetést a Melody Maker lapban, amelyre jelentkezett, így került a londoni Killing Floor bandába, de csak alkalmanként játszott velük. Az első Blueprint című lemezükön csak a Race the Breeze című dalban hallhatjuk a ritmusgitár-játékát. 


Miután Gallagher bandájában a 70-es évek elején változások voltak, Rod de’Ath, a Killing Floor dobosa is bekerült a csapatba, Rory hamarosan őt is hívta, amelyre Lou azonnal igent mondott. Sosem bánta meg, hiszen olyan lemezeken játszhatott minden idők egyik legjobb blues gitárosával, akit nagyon tisztelt, mint a Blueprint, az Irish Tour ’74, a Tattoo, az Against the Grain, a Calling Card és a Fresh Evidence. Nem beszélve az óriási sikerű turnékról, amelyek között kiemelt helye van nála is annak a bizonyos 74-es írországinak, amelyről a kiadott album a műfaj örök értéke. Sosem felejti el azt az 1975-ös fellépésüket sem Montreux-ben, ahol Louisiana Red, Harvey Brooks és mások társaságában muzsikált együtt Roryval, vagy két évvel korábban, amikor Chicagóban Otis Rush bandájával játszhatott.


1978-ban lépett ki Rod de’Ath társaságában Rory-tól, megalakítva a rövid életű Ramroad formációt. Martin keresett muzsikus volt abban az időben, angliai turnéjához beajánlották Chuck Berry-nek és Albert Collinsnak, de játszott a Dowliners Sect-ben és Screaming Lord Sutch kíséretében is. Hősünk a 80-as években gyakran feltűnik a Nickey Barclay Band-ben is a londoni klubokban. De volt olyan időszaka is, amikor csak a londoni virágboltjával foglalatoskodott, esténként pedig a londoni Leicester Square környékén lévő francia étteremben bárzongoristaként „múlatta az időt”.

2004-ben a Killing Floor ismét hallatott magáról és kiadta a Zero Tolerance című albumát, amelynek elkészítésében Lou Martin is részt vett. Egészségi állapota az elmúlt években azonban nagyon megromlott, többször volt stroke-ja és végül elveszítette küzdelmét a rákkal szemben. Halála előtt pár nappal még ki tudták vinni a tengerhez, aztán augusztus 17-én a hajnali órákban békésen elhunyt.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5889 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x