Az egészséget és gazdagságot hozó - Egy ősi varázsital...
Címlap / Kultúra / Az egészséget és gazdagságot hozó - Egy ősi varázsital komponensei

>

Az egészséget és gazdagságot hozó - Egy ősi varázsital komponensei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Az emberiség ősi itala. Finom, hűsít, vidít. Na, de egészséges-e, hizlal-e vagy sem? A sör készülését figyelemmel kísérve megtudhatjuk! Rituális élvezet nagykorúaknak.  

Az első sörök
A sör ősrégi ital. Vannak rá adatok, hogy már az ó-egyiptomiak is főztek sört. Az első ilyen, becslések szerint Kr.e. 3500-ban történt. A sör fennmaradásának egyik előnye és oka, hogy fertőtlenít, s a víz forralása miatt biztonságosabb volt fogyasztani, mint a szimplán felhúzott vizet. Az egyiptomiak söre savanykás volt, és nem tartalmazott komlót, ami a sör mai fogalmához, illetôleg a mai sör zamatához, elvárásainkhoz szorosan hozzátartozik. Komlót a sörfőzéshez csak a 12. század óta használnak. Viszont elsöprő eredménnyel.

Az alapanyagok
A sörfôzés a házi iparból nagyipari ággá fejlődött. Mai söreink két fô alapanyaga az árpamaláta és a komló. A maláta teszi sokak szerint olyan zamatossá a sört. Más formáját a malátának süteményekbe is használják, a bioélelmiszerek egyik kiváló édesítője, valóban, mesefinom íze van, érdemes kipróbálni! Ahol emellett búzamalátát vagy egyéb pótanyagot használnak, ott a sör minősége gyengébb, bár egyesek jobban kedvelik a gyengébb, kevésbé dús ízű, már-már üdítővé alakult sört.HarmoNet tipp:
Sörre sör - Meggyötör?

A folyamat
Sör készítése céljából a sörárpából először is malátát kell előállítani, ezért a megtisztított árpát nagy, alul kúpos hengerekben beáztatják. A hengerekben a vizet rendszeresen cserélik közben erôs levegôáramnak teszik ki, alulról a nedves szemeket, így az nem rohad, hanem mosódik és szellőzik - sajnos a folyamat ma már egy-egy sörgyárban már nem ilyen higiénikus és precíz.

Idővel az árpa szétmetszhetővé válik, héja lehámozható, belseje közepén fehér, de a szem maga nem ázik szét teljesen. További jó egy hét alatt az árpát kicsíráztatják. A sörben mindeközben erjedési folyamatok is létrejönnek, a szó pozitív értelmében, enzimek hatására a nem oldható fehérjék és keményítő oldhatóvá válik, a benne lévő nem kevés keményítő elcukrosodik.

Még az elején járunk, a sörfőző mester nem adja fel
A malátát ezután aszalják, hogy ne romoljon meg, ha barnasört készítenek, a szemeket pörkölik is. Később meg is őrlik a malátát, a liszt és héj keverékéből álló masszához már a sör elődjeként szólhatunk.

Ekkor következik a cefrézés, amelyet erre kialakított kádakban végeznek és szokástól függően 1-3 alkalommal főzik fel 65-72 fokra, az egyébként ideális zöldtea-készítési hőmérsékletre. A folyadékot ülepítik. Eztán kerül csak bele a komló, amely antiszeptikus, baktériumölő hatású. A komló kicsapatja a fehérjéket, így több óriág forralják vele a cefrekádban már előállított levet. Hűléskor ez a lé levegőt vesz fel az élesztőgombák számára. A hűtést hipergyorsan végzik, hogy a romlást elkerüljék, majd az erjesztés következik, hűtőberendezésekben. Ezt a kb. két hetes folyamatot még egy 2-5 hónapos, olykor akár még több (akár 1 éves!) pincébeni erjesztés követi.

A palackos söröket ezt követőleg még pasztőrözik is. Alkoholtartalma a cefre sűrűségétől és az erjesztés idejétől függ.

Élettani hatások
Mivel a sör alapanyagai nem tartalmaznak zsírt, ezért kevésbé hizlalnak, mint azt gondolnánk. Ennek ellenére a keményítő, amely cukorrá erjed, továbbá maga abélbe berakódó élesztőgomba, mértéktelenül okozhat hízást, ezért fontos, hogy egészségünk megőrzéséhez rendszeresen, de egyszerre kevés sört igyunk!

Varázsszer

A sört több kultúrkör szentnek tekinti (germánok, ó-skandináv népek, kelták). Rítusaikhoz a házilag főzött, gyakran egyébként nem komlóból, hanem gyógynövényekből főzött sört használták, pl. az ún. mézsöröket. A sör gyöngyözése és aranybarna színe jelképezte a tenger hullámait, így az emberiség eredetét, a víz erejét, színe a gazdagságot, boldogságot képviseli, s magába zárta a Nap erejét is. Fogyasztva hatásait az ember magáévá teheti.

Alkoholtartalma miatt hazánkban kiskorúak nem fogyaszthatják! 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4832 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x