Théba és a Királyok völgye - Az átok létezik?!
hirdetés
Címlap / Kultúra / Théba és a Királyok völgye - Az átok létezik?!

>

Théba és a Királyok völgye - Az átok létezik?!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-22

Afrikai körutazásunk második állomása ezúttal fekete Afrikából a Földközi tenger és a Nílus partjára, az ősi Egyiptomba vezet. A legtöbbeknek természetesen Kairó és a piramisok jutnak eszébe, ha az Egyiptomi birodalom neve merül fel valahol, pedig a fáraódinasztiák legelső székhelye a Nílus menti városban, Thébában volt. 

Az ókori nevén Uaszet-nek nevezett város az azonos nevű felső-egyiptomi nomosz (közigazgatási egység) fővárosa volt az ókorban, már i.e. 4500-ban lakták. Hosszú időn keresztül a fáraók lakóhelyeként szolgáló város a teljes birodalom közigazgatási központjaként is funkcionált, amit csak az Újbirodalom időszakában vett át a  Kairótól délre fekvő Memphisz, azonban a vallási központ szerepét továbbra is Théba töltötte be. Théba istene, Ámon lett egész Egyiptom főistene, az un. thébai háromság, Ámon, Mut és Honszu tiszteletére számos templomot emeltek, köztük a híres karnaki templomot is. Théba és a thébai nekropolisz 1979-óta az UNESCO világörökség részét képezi, és védelem alatt áll. Az ókori város romjai a mai Luxor területén állnak, turisták ezreit csalogatva ezzel a környékre.

Nem is találhatnánk méltóbb módját az ősi Théba meglátogatására, mint az régiek által is használt hajózást. Utazási irodák tucatjai kínálják a szebbnél szebb luxus nílusi hajóutakat, amelyeknek egyik leglátványosabb állomása Luxor - az ősi Théba. Ellenben, ha igazi romantikára vágyunk, akkor hátizsákkal felszerelkezve a helyszínen keresünk egy korabeli hajókra hasonlító nílusi bárkát, amelynek tulajdonosa szívesen elvisz minket a folyó mentén bárhová. Felfelé hajózva a Níluson Théba irányába az első látványosság, Memnón 18 méter magas ülőszobrainak megtekintése kifejezetten ajánlott minden utazó számára. A legenda szerint a szobrok éjjelente síró hangot adtak ki, miután az őrzésük alatt álló Amenhotep fáraó sírját rejtő templom egy földrengés során megsemmisült, és ők maguk is megsérültek. A későbbi restaurálás során ez a különös hang elenyészett, már csak a hatalmas szobrokban gyönyörködhet a látogató.

Az ókori Théba - neve egyébként görögül maradt ránk - sok látnivalóval szolgál. Elsőként mindjárt a Karnaki templom komplexumot említhetném, amely önmagában is az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épület-együttese, vonzerejükkel csupán a Gízai piramisok vetekedhetnek szerte az országban. A több mint száz hektáron elterülő három körbekerített templomkörzet valamint több kisebb templom található. A legnagyobb templom-együttes természetesen Ámon-Ré főistené, amelyet kosfejű szfinxekkel szegélyezett út köt össze a feleségének, Mut-nak állított templommal. Északon Théba ősi hadistenének, Montunak a temploma áll, amely pompájával nem sokban marad el a már említettektől. A hely a Karnak nevet a közelben található falu, al-Karnak nevéből kapta, azonban általában a műemléket szokták Karnak néven emlegetni, hiszen mérete mellett a falucska egészen eltörpül. A Nílus jobb partján, a folyótól 500 méterre álló templom-együttes a luxori templomtól mért távolsága mintegy 2,5 km. Ez nagyjából képet adhat az ősi település egykori méreteiről.


A luxori templom, (óegyiptomi nevén Ipet-reszut) a már említett thébai háromság, Ámon, Mut és Honszu tiszteletére épült. A ma álló templomot III. Amenhotep kezdte el építeni uralkodásának közepe táján. II. Ramszesz bővíttette ki jelentősen az épületet, majd később több uralkodó is kisebb változtatásokat hajtott rajta végre. A III. század végétől a VII. századig római majd bizánci katonai táborként funkcionált, központi részén rövid ideig pogány szentély majd keresztény templom is állt. Az arab hódítás során mecsetet emeltek területén, így kijelenthető, hogy az épület-együtteseben több mint 3000 éve folyik megszakítás nélkül vallási tevékenység. A jelentős méretekkel bíró templom teljes hossza megközelíti a 190, szélessége pedig meghaladja az 55 métert.

HarmoNet tipp: Ahol az ember lemászott a fáról?! - Nagy Zimbabwe >>

A Nílus Thébával szemközti oldalán, a thébai nekropolisz - azaz a halottak városa - szívében, terül el a ma Királyok Völgyeként ismert turistalátványosság, ami szintén a világörökség része. A híres királysírokat - az egyiptomi fáraók temetkezési helyét - már az ókorban rablók fosztogatása pusztította, de így is felbecsülhetetlen értékek kerültek elő a sírkamrák mélyéről. A királyok völgye az utóbbi két évszázad legnagyobb egyiptológiai kutatási területe. Már a XVIII. században végeztek feltárásokat, de az igazi munka a XIX. és XX. században zajlott, és zajlik napjainkban is. A völgyben szinte megszámlálhatatlan temetkezési hely lapul, köztük a leghíresebb Tutanhamon fáraó síremléke. Az egyiptomi dinasztiák tucatnyi uralkodójának örök nyughelye közül ennek a gyermek-fáraónak a sírja izgatta leginkább a közvélemény fantáziáját, ugyanis a brit Howard Carter által vezetett 1922-es feltáró expedíció felelevenített egy ősi legendát, a "fáraó átkát". Az átok szerint aki megzavarja a fáraó örök nyugalmát, az szörnyű kínok között pusztul majd el. Az első áldozat a feltárást követő évben Carter megbízója, Lord Carnarvon volt, aki vérmérgezésben hunyt el. Ezt követően - gyors egymásutánban - még 27 haláleset történt az ásatásokban részt vevők, és a velük érintkezettek körében. Nem tudni, hogy a sírban található mérgező anyagok, vagy a belélegzett mikroorganizmusok végeztek-e az áldozatokkal, mindenesetre az akkori bulvárlapok szerint az átok nem kímélt senkit. Carter maga még 16 évig életben maradt, és a feltárásban részt vevő 26 személy közül 20-an még tíz évvel az ásatások megkezdése után is életben voltak, mégis sokan valósnak tartották és máig hisznek az átokban.

A legendákkal teli Egyiptom földjét elhagyva sorozatunk következő részében a nem kevésbé érdekes és rejtélyes Közép-Amerikába látogatunk az egykori Azték birodalom fővárosába. Tartsanak akkor is velünk!
 
 
[ 14459 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x