A siller borok valódi összetétele - Lehullik a lepel a titokról...
Címlap / Kultúra / A siller borok valódi összetétele - Lehullik a lepel a titokról

>

A siller borok valódi összetétele - Lehullik a lepel a titokról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Régen egészen másként állították elő,mint ma. A régi recept ismert: Ma már össze nem ültethető szőlők érlelődjenek karöltve. Sajnos a kór ezt már nem teszi lehetővé. A siller újfajta módon készül, de vannak, akik megőrizték a hagyományokat és szembeszállnak a nehézségekkel. Egy borkülönlegesség féltett titkai.  

Hagyományos eljárás
Felélesztve a több száz éves hagyományt, az egri Demeter Pincészet megalkotta hazánk egyik legjobb siller borát, a ½ 8 elnevezésű - avagy a fél nyolcas randi (a szerk.) - bort, melyet két éven keresztül 500 literes második töltésű tölgyfahordóban érleltek. Ebben a borban bebizonyosodik, hogy Eger mi mindenre képes: fehér, vörös, rosé, és most 50 év után ismét élvezhetjük a sillert is!

A ½ 8 színe halvány rubin, a pohár falánál téglavörösbe hajló árnyalattal, az érés, a kiteljesedés biztató jeleként. Az illata rendkívül összetett, alkotóelemei nem különülnek el egymástól, bonyolult szövevényben hullámzik a fekete cseresznye, a szeder, a szilva jelenléte, a szegfűszeg, a fahéj melegsége, a hordó fájának tölgyes, cédrusos sejtelmessége, a rókagomba ravaszsága. Ízében elegáns, buja, finoman csiszolt élű savak, gondosan lesimított tanninok, könnyű krémmé főzött gyümölcsök. Tökéletes egyensúly, lenyűgöző elegancia, lesimult érettség, felejthetetlen utóíz jellemzi ezt a különleges siller bort.

A ½ 8 siller bor összetétele:
  • Merlot 40%
  • Pinot Noir 25%
  • Kékfrankos 25%
  • Menoir 10%

Két évig 500 literes második töltésű tölgyfahordóban érlelt, alk. 13 v/v %

Nehéz évek az egri vidéken
A siller boroknak Egerben több száz éves hagyománya van, sokak számára azonban nem ismert, mivel a rosé népszerűsége háttérbe szorította. A siller históriájában nagy változást hozott a tengerentúlról érkező, 1874 és 1914 között pusztító filoxéria (szőlőtetű - szőlő gyökerein élősködő rovar). A vész előtt a kék- és a fehérszőlőt együtt ültették, együtt is szüretelték és préselték, így kapták a sillerre jellemző színt, mely se nem vörös, se nem fehér.

HarmoNet tipp: Demeter pincészet: A lázadó borász birodalma - Borkészítés hagyományos eljárással >>

Új eljárás a sillerre
Amióta külön telepítik a szőlőfajtákat, a siller bort a könnyedebb, illatos, harapós savú, vörös nedűket adó fajtákból készítik, ilyen például a Kadarka, Menoir, Pinot Noir és a Kékfrankos. A siller jellege a vörös- és a fehérbor közé tehető hasonlóan a rosé borokhoz, ízében és illatában érződnek a vörösborra jellemző jegyek, például az édes eper, a kökény illata vagy akár a fanyarkás ribizlis, málnás ízvilág. Készítése hasonlít a vörösboréra, de az erjesztés során nem várják meg, hogy a kékszőlő héjából teljesen kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek, hanem a borász ízlésének megfelelő pillanatban préselik ki, amikor a bor színe még csak közelít a vörös felé.

Demeter >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 25540 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x