Test és lélek otthona: Magyarország sziklavára - Pannonhalmi...
Címlap / Kultúra / Test és lélek otthona: Magyarország sziklavára - Pannonhalmi elvonulás

>

Test és lélek otthona: Magyarország sziklavára - Pannonhalmi elvonulás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Vannak az életben sorsfordító napok, órák, percek. Amikor a háború megrázza az országot, vagy egy válásban elveszítjük a számunkra legfontosabb embert, és úgy érezzük, levágták a fél oldalunkat, ezzel nem lehet létezni. A barátok nagy része is gyanakodva néz ránk, de talán akad egy közülünk, aki arra bíztat, vonulj ki az életből néhány napra és tarts szünetet. 

Meglesznek a gyerekeid is pár napig nélküled, a munkádból is kaphatsz betegszabadságot, mert így idegileg összeroppansz, és azzal senkinek se használsz.

Nos, ha az emberben elég megfelelő önzés és kalandvágy ébred – vagyis még nem lobbant ki az életerő -, akkor megszámolja a pénzecskéjét, elővesz egy térképet, hátizsákba csomagolja a legfontosabb holmiját: négy alsónemű és két fehér ing, elrendezi gyorsan a gyerekeit apáknál, nagyszülőknél, barátoknál, felül a vonatra, aztán a buszra és megérkezik a kiválasztott helyre, ahol senki se várja.

Szállás
Elsőnek szállást kellett szerezni. Hát ezt mindenki megteheti zsebpénzétől függően. Én többágyas turistaszállásokhoz szoktam, tehát igen olcsón megúsztam a szállás kérdést, teljesen mindegy, ki van a szobában, ha lefekszem, harminc iskolás gyerek zajongása mellett is jól alszom. 

Az első találkozás
Fölsétáltam Pannónia hegyére, jól megnéztem út közben mindent, majd belépve a várba egyenesen Gellért püspök állt velem szemben, amint egy fiút és egy lánykát oktat. Ez kitűnő találkozás volt, mert én is tanár vagyok, s nincs annál szebb dolog, mint tudni, hogy első apostolunk ugyanúgy törődött a lányok oktatásával is, mint a fiúkkal, ha nem is ugyanazt tanították nekik. Amúgy is kicsit féltem előzőleg, mert annyit tudtam csak, hogy itt fiúgimnázium működik és férfiak élnek szerzetesközösségben. Ezután rögtön egy fekete ruhás úr jött szemközt, akit méltán köszöntöttem, és megkérdeztem, végezhetek-e itt lelki gyakorlatot. (Azt hittem, bolondnak fog nézni, de egészen természetesen válaszolt.)
  • Menjen le ezen a lépcsőn a nővérekhez, és beszélje meg velük.


Szabolcsi nővérek
Lenéztem egy pinceablakon, és egy szürkeruhás asszonyt láttam, aki éppen vasalt. Beköszöntem, elmondtam, mi járatban vagyok, ő tanácsot adott:
  • Ne féljen semmitől, Isten mindent a legjobban rendez el. Maradjon itt, nemsokára jönnek a többi nővérek, imádkozunk együtt. Aztán sétálhat, majd háromóránként újra találkozunk. Hajnalban öt órakor legyen a templomban, ott közös ima lesz, aztán pedig este megyünk be mindnyájan imádkozni.

Amikor megszüntette az állam a szerzetesrendeket, ezek a szabolcsi hölgyek ide menekültek dolgozni. Sokféle munkát lehet találni egy monostorban. Legfőképpen takarítást, mosást, vasalást, szóval, olyan munkákat, amiket a nők jobban el tudnak végezni, mint a férfiak. Aztán megnyílt az idős szerzetesek és papok otthona, ahol menedéket találtak azok is, akik börtönt szenvedtek, majd csak fizikai munkát végezhettek nyugdíjas korukig. Ebben az otthonban bőven akadt munka a hölgyek számára, s amikor hazamentek szülőhelyükre látogatóba, elmondták ezt a munkalehetőséget, s a többi elkötelezett fiatal lány is követte példájukat, így mindig volt utánpótlás. Aztán 1990-ben, a rendszerváltáskor hivatalosan is megalakult a női bencés rend, és vezetőjük éppen az a nővér lett, aki a ruhát vasalta, és engem eligazított.

HarmoNet tipp: A szívünkben is Dobogó-kő >>

Zsolozsma
Szent István király többször járt itt a monostorban, s amikor a lázadó Koppányt legyőzte, megszilárdította hatalmát, majd birtokadományokkal és a somogyi tizedekkel biztosította a bencés rend gazdasági stabilitását. 1002-ben kiváltságlevélben rögzítette királyi akaratát, hogy a szerzetesek naponta imádkozzanak „pro stabilitate regni nostri” az ország fennmaradásáért. 

Nos, az első esti imaóra számomra felejthetetlen volt. Bevonultunk a padsorokba a szürkeruhás hölgyekkel, majd a templom másik részébe, az oltár előtti térbe bejöttek a fekete ruhás szerzetesek. Mind a mai napig énekes zsolozsmát tartanak, gyönyörű mély férfihangjuk bezengi a hatalmas templomot, megáll az idő körülöttünk, mintha ezer éve énekelnék az imát Magyarországért, a kolostorért, mindnyájunkért.

A Benediktusban a próféták Messiásváró lelke szólalt meg, s a Salve Reginában az összes fiát Istennek szentelő anya szeretete. Ekkor értettem meg igazán a Szűz Mária tiszteletet: mindig lesznek anyák, akik az Isten és az ország szeretetére nevelik a gyermekeiket, és ezek a gyerekek hálásak ezért. A tőlük telhető testvéri szeretetben való életet választják önként. Mert ide csak sok-sok próba után, önként lehet felvételt nyerni.

HarmoNet tipp: Rendszer az élet szimfóniáiba - kotta Arezzoból >>

Kicsinyes gondok – nagy igazságok
Itt a zsolozsma alatt minden világi gond nullává csökken. Igaza volt a nővérnek: Isten mindent a legjobban rendez. Még a politikai hatalom is egyszerű testvéri irigységgé válik, ha nem vele foglalkozunk, hanem Isten országának építésével. A templomnak a legeldugottabb részén, az emberi szemnek láthatatlan közegben is tökéletes művészi megmunkálás érvényesül. Nem (csak) embereknek épült, hanem Istennek, aki vigyázni fog Magyarországra, ameddig mi képesek leszünk vigyázni földi otthonára. 

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3004 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x