A lemetszett fa újra kihajt - hazánk büszkesége
Címlap / Kultúra / A lemetszett fa újra kihajt - hazánk büszkesége

>

A lemetszett fa újra kihajt - hazánk büszkesége

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-28

Mi szükség van az egyetemes kereszténység fenntartására egy felvilágosodott országban? Hát még ha ez az ország éppen a szocializmust építi! Mariska néni is el tudja látni a kórházban a betegeket, és Lajos bácsi is taníthatja a fiúkat jó munkaerkölcsre. Más pedig nem kell ide, és ki lenne az az őrült, aki papokhoz küldi a fiát tanulni, amikor jó állami iskolákat hoz létre a politika. 

Szóval, valahogyan ilyen egyszerűen képzelték a világ rendjét azok, akik 1786-ban a haszonelvű döntés alapján a magyar bencés kongregáció házainak bezárását elrendelték. (II. József császár) Hasonlóképpen 1949-ben az állami vezetők, akik néhány kivétellel bezártak minden egyházi létesítményt. Pannonhalma, mint oktatási központ megmaradt; abban a téveszmében hitt a politika, hogy magától is el fog sorvadni az egyház, ha államosítják a földbirtokait.

Nos, ezt a birtokot még István király adta a Bencés Rendnek s ezer éven át jól sáfárkodtak vele, mert a magyar szülők (hazánkban és erdélyben is) úgy gondolták, hogy érdemes itt taníttatni a gyerekeiket, sőt a legnehezebb kommunista korszakban is több volt a jelentkező a szerzetesrendbe, mint ahányat államilag engedélyeztek. Vajon miért?

Sziklára épített ház
„Valaki” kétezer éve azt ajánlotta, hogy ha lehet, ne homokra építsük a házunkat, hanem sziklára. Aztán úgy másfél évezreddel ezelőtt, Kr.u. 529-ben megépült az első bencés monostor Montecassino hegyén. Benedek, az alapító megírta a Regulát, mely mindmáig a lélek monostora lett, a sziklára épített közösség lelki rendje. Aki Pannonhalmára megy, kaphat ma is ebből a könyvből, és ha áttanulmányozta, megértheti, hogy mit jelent tartós közösséget építeni. Nem vita tárgya ez a könyv, hanem egy másfél évezred óta fennálló emberi építmény isteni sugallatra. Ha nem akarunk viszályt, háborút az emberek között, olvassuk figyelmesen, és minden közösség tanulhat belőle. 

A tizedik század végén itáliai, cseh és németföldi szerzetesek érkeztek a magyar törzsek által elfoglalt Kárpát-medence nyugati határvidékére, hogy megalapítsák monostorukat Szent Márton tiszteletére, az egykori provincia szent hegyén, melyet Mons Sacer Pannóniae-nak neveztek, Géza fejedelem és István király támogatásával. 

HarmoNet tipp: Test és lélek otthona: Magyarország sziklavára - Pannonhalmi elvonulás >>

Iskolák
A monostor adott otthont az első iskoláknak. Scriptoriumában másolták az első könyveket. A 16. században aztán létrejött a Magyar Bencés Kongregáció. Később itt nyertek bölcseleti, hittudományi doktorátust a növendékek. A huszadik században pedig megnyílt a bencés gimnázium, mely a mai napig is kiválóan működik. 

Építészet
Az első mestercsoport a homogén, világos téralkotás, a bőséges növényi díszítést alkalmazó kőfaragói stílus jellemezte. A második csoport foglalkozott az északi oldalhajó boltozatainak kialakításával. Ők emelték a három északi árkádpillért. A harmadik csoport a főhajó hatsüveges boltozatait, és a déli mellékhajó négysüveges boltozatait, a pilléreket. A mesterek épületszobrászati stílusán az észak-francia klasszikus gótika hatása látszik. A templom egyik kapuja remekmű, a keringőre nyílik, amit a szerzetesek használnak. (Porta speciosa) A vörös márvánnyal burkolt bélletfalak előtt öt-öt vörös márvány oszloppár őrzi a bejáratot. Az oszlopok lába szürke márványból készült, a fejezetek anyaga fehér mészkő. A francia gótika hatása látszik a kapu szőlőindás ívein. 

Kápolnák
A kerengőről nyílnak a kápolnák, ahol két festett üvegablakot láthatunk: „Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának” és „Vajk megkeresztelkedése” (Benczúr Gyula festménye alapján Róth Miksa készítette.)

A tizenhetedik században épült a barokk épület, itt az ebédlő, melynek falait freskók borítják. A mennyezet közepén, az égboltra nyíló kupola fölött van Szent István megdicsőülésének képe, a falakon az étkezéssel kapcsolatos bibliai jelenetek láthatók. 

HarmoNet tipp: A magyarok szent hegye - Pannonhalma >>

Könyvtár

Ha turistaként érkezünk bizonyára bevezetnek a kolostor könyvtárába, mely több mint 300 ezer könyvet tartalmaz. Gyakran vállalnak a diákok idegenvezetést, hiszen ők otthon vannak az épületekben.


Kivirágzott a megmetszett fa, az ország egyik legjobb gimnáziumában tanulhatnak a kiváló tanulók legjobbjai. Mindenki büszke arra, ha Pannonhalmán végzett, tudásban, etikában megbízható generációkat nevelt fel az iskola, s ők mind a monostort, mind a lelkiséget büszkén képviselik országunkban és a határokon túl is.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1360 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x