Núbiai hercegnők titka
Címlap / Kultúra / Núbiai hercegnők titka

>

Núbiai hercegnők titka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

Egyiptom földjén egykor núbiai fáraók leányai uralkodtak. A két ország egykoron váltakozó szerencsével hol békében, hol háborúban élt egymás mellett. Ezt a különös múltat próbálta meg fölfedezni két núbiai férfi, s csendes teázgatás mellett mesélték el angol nyelven két magyar vándornak. 

A núbiai nép ma is úgy él ezen a vidéken, mint kétezer évvel ezelőtt, csak éppen, aki tanulni akar, az mehet egyiptomi főiskolára.

Egyiptomban a szent folyó áldásait kérik az asszonyok. Még a fáraók idejéből ered az a hiedelem, hogy erő lakik a Nílus vizében. Mintha keresztelőt tartanának, egy csecsemőt locsolgatnak a Nílus vizével, hogy meggyógyuljon. A víz lesz a gyerek bölcsője, anyateje és társa. Ezek az asszonyok egy olyan nép leszármazottjai, amelynek a múltját homály fedi. Núbia népét nem őrizte meg az emlékezet. A núbiai népnek csak a lelke bolyong föl és alá a Níluson.

A Széhel szigetén találkozott a két jó barát: egy arab egyiptológus és egy núbiai nílusi férfi az Egyiptomba látogató magyarokkal. Együtt akarták felderíteni, mi maradt Széhelben az ősi Núbiából.

Itt még hisznek a szemmel-verésben, átkokban, ráolvasásokban. Abdullah otthonában hibiszkuszból készült édes teát isznak. Aki elmegy a másik házába, teljesen otthon érzi magát, megszűnik közöttük a tulajdon fogalma. Az igazi barátságban az ember megosztja mindenét, kivéve a feleségét. 

Abdullah hajós, és minden munkát elvállal. Most is hajóra szállnak, együtt húzzák fel a vitorlákat. Felfelé hajóznak a Níluson, Luxorban akarnak kikötni. Egykor Núbia biztosította a köveket a fáraók emlékművei számára, a templomokhoz és obeliszkekhez szállított gránitot ott fejtették. Eleinte egyenlőségen alapuló kereskedelmi kapcsolat volt a két birodalom között, de a fáraók hatalomvágya nem ismert határt, szolgaságba vetették a núbiaiakat, elvették a földjüket, leigázták a népet. Ámde volt egy olyan kor is, amikor núbiai fáraók uralkodtak egész Egyiptom felett. 

HarmoNet tipp: Théba és a Királyok völgye - Az átok létezik?! >>

Núbiai kultúra

Az Elefantin szigeten a fáraók csapatokat állomásoztattak, egyiptomi helytartókat neveztek ki. Ha kiáradt a folyó, jó volt a termés. Ha nem volt áradás, szárazság pusztított. Hivatalosan ellenőrizték a folyó áradási szintjét, minél feljebb került a rovátka, annál bőségesebb termésre lehetett számítani. Ez a sziget volt a kereskedelem központja, innen szállították tovább núbiai kereskedők. Vitték a gránitot, elefántcsontot és gabonát, s az egzotikus állatokat, strucctollat és aranyat. Helytartók irányították a Nílus forgalmát, ezt szimbolizálja a helytartók síremléke is, hiszen a magasból átlátni az egész hajóforgalmat. A helytartók a birodalmat szolgálták, és az öröklétet kapták jutalmul. Öröklét után vágyódtak, és azt sikerült is elérniük, mert emlékművük ma is látható. A hieroglifák feljegyzése szerint a helytartók időnként hadjáratot vezettek ugyanazon núbiaiak ellen, akik megtömték pénzesládájukat. 

Abdullah vitorláját egyre erősebben mozgatja Ízisz, a szél, aki urát, Ozíriszt siratja. Az itteniek szerint a Nap egy bárkán utazik, éjszaka alászáll és megkezdi útját az Alvilágban. Abdullah igazi nemes karakter, mintha az ezeregy éjszakából lépett volna ki. Önkifejezése az éneklés. A művelt muszlim nagyon sok dalt ismer, szinte minden tevékenységéhez van verse vagy éneke. Az énekhez dobolnak is, arról szól a dal, hogy aranyat termő föld az övéké. Nincs leírt szövegük, a kétezer évvel ezelőtti dicsőségről énekelnek. 

Hajnalonként Rá isten visszatér. Átkelt az Alvilágon, és most újra az eget szeli át. Darau faluban éppen hetivásár van. Távoli vidékekről is jönnek vásárolni, cserélni jószágot, terményt, hajózási felszerelést. A bazár szélén tevék, juhok állnak békességben. A nomádok a tevékkel 480 kilométert tettek meg a sivatagon át.

Az új fellubka
Abdullah régi hajóját már újra kell kicserélni. Egy hajóépítő telepen éppen az utolsó simításokat végzik rajta. Formára hasonlít a régire, de nem fából, hanem acélból készült, és egy kicsit nagyobb is annál. 

HarmoNet tipp: Ahol az ember lemászott a fáról?! - Nagy Zimbabwe >>

Luxor

Ez a város minden núbiainak büszkesége, mert a núbiai fáraók idején építették legszebb templomait. Krisztus előtt ötszáz évvel a núbiai fáraók lányaikat jelölték ki utódaikként. Istenként bálványozták a hercegnőket, ennek a nyomai ott vannak a falakon. Öt emberöltő után Núbia földjén uralkodtak még ezer évig.

A hajdan volt két nép dicsősége egymás munkájának volt köszönhető, és a folyónak, amely összetartotta őket.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10879 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x