Dévaványai Dobfesztivál - "A rasszizmus ellen, a barátság...
Címlap / Kultúra / Dévaványai Dobfesztivál - "A rasszizmus ellen, a barátság jegyében!"

>

Dévaványai Dobfesztivál - "A rasszizmus ellen, a barátság jegyében!"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

A Dobfesztivál alulról szerveződő kezdeményezés. A közös zenélés és tánc adta közösségi élményre épül, lelkes amatőr zenészek és önkéntes programszervezők hívták életre 2002. nyarán a Dévaványai Termál Strandfürdőn. Az elmúlt hét év során a kezdeti húsz-harminc fős tűz körüli dobolásból több ezer fős, de családias jellegét megőrző összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, melyre az egész ország területéről érkeznek látogatók. 

A Dobfesztivál fő küldetése hogy az ütőhangszeres világzenében és táncokban egyaránt megjelenő ritmus közösségformáló erejével egy olyan önfeledt, családias közeget hozzon létre, mely szórakoztatás közben is képes a különböző kultúrkörök közti tolerancia, egymás elfogadása és otthonunk, a Földanya védelmezése szemléletmódjának átadására.
A világzene és tánc népszerűsítése mellett célja továbbá a kreativ energiák felszabadítása a sokféle workshop keretében, és egy nacionalizmustól mentes, egészséges nemzeti öntudat ébresztése a hagyományőrzés által.

Mi vár?
A fesztivál gazdag programkínálata minden korosztálynak kínál érdekességeket. Az alaphangulatot a nap 24 órájában innen-onnan hallatszó improvizatív zenélés hatja át, szinte mindig találni valahol egy-egy közösen zenélő dobkört a fesztivál területén.

Napközben
A helyszín adta strandolási lehetőség mellett workshopok várják az érdeklődőket, akik saját élmény alapján szeretnék megismerni az afrikai, arab és latin ütőhangszerek, közel-keleti és afrikai táncok, brazil capoeira és különböző hagyományőrző képzőművészeti irányzatok és foglalatosságok - íjászat, népi hangszer készítés - világát.

Este
A négynapos fesztivál persze alapvetően a szórakozásról szól, ehhez járulnak hozzá a világzenei koncertek és élőzenés tánc előadások a Nagyszínpadon. A koncertek során az afrikai, arab, ausztrál, latin-amerikai, balkáni és persze magyar népzene, valamint ezek különleges kombinációinak fülbemászó ritmusai teremtik meg az igazi nyár esti fesztivál hangulatot. A zenei produkciókat afro-tánc és hastánc előadások, brazil capoeira és tűzzsonglőr bemutatók színesítik.

Idén először nemzetközi vonatkozása is lesz a fesztiválnak: szombaton érkezik a 11 különböző euro-mediterrán ország fiataljait tömöritő Borostyán Euro-Med Zenei Műhely, délután interkulturális beszélgetőkört és este improvizativ világzenei performance-ot tart a csoport.
A Dobfesztivál tárt karokkal vár minden érdeklődőt, aki a magyarországi fesztiválpalettán egy új színre, önfeledt közegben szórakoztatva ismeretterjesztő kikapcsolódásra vágyik, mely egy hosszú hétvégére kivezet a tömegkultúrából!

Gyertek el barátaiddal/családoddal egy törzsi/családias hangulatú hosszú hétvégére a mindennapok forgatagából…első éjszaka egy 12 órás dobolással hangolódunk egymásra és a hétvégi koncerteknek, táncoknak és workshopoknak otthont adó termálstrand atmoszférájára, majd utolsó este egy hajnalig tartó közös zenéléssel búcsúzunk a jövő évi viszontlátásig.

Információk >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3341 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x