Hogyan tisztítsuk meg Afrika vizeit?
Címlap / Kultúra / Hogyan tisztítsuk meg Afrika vizeit?

>

Hogyan tisztítsuk meg Afrika vizeit?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Persze úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy miért kell azt megtisztítani, amivel minden mást tisztítunk. És még sok-sok kérdés merült fel víztisztítás közben. Részemről a legegyszerűbb ötlet volt - amit a többiek lehurrogtak: semmi más nem kellene, minthogy a fehér ember végképpen menjen ki Afrikából, és tíz év alatt magától kitisztul a víz. Erre az volt a válasz, hogy nem mehetünk vissza az árucsere korába. 

Akkor pedig az a különleges eset áll fenn, hogy Irán gyártja azt a víztisztító vegyületet, melyet egy két köbcentis zacskóból tíz liter vízbe öntve fél óra keverés és szűrés után az egyszerű Kongó-parti fekete asszony megitat a csecsemőjével. Ami igaz, az igaz, nemrég még úgy képzeltük, hogy Irán atombomba-gyártással veszélyeztetni fogja a Föld életét, de amióta az USA legyőzte Iránt, azóta nyugodt szívvel a kezébe adta milliók életének biztonságát. Ha nem gyártanak atomot, akkor biztosan óvatosan és pontosan fogják gyártani az afrikai népek vizének tisztító berendezéseit – gondolja az egyszerű jóindulatú, hiszékeny amerikai feltaláló. 

Vízkóstoló
Nem kóstoltam meg a tisztított vizet, amit előttem tizen megittak. Nem a felmosóvízben feloldott utcai por vagy a budapesti náthabacilus tartott vissza. Számtalanszor átmosott már a Duna, a csepeli Kis-duna, a Balaton, a Horvát-tenger, a Széchenyi-fürdő vize két-három órás átúszások alkalmával. Szemüveg nélkül nyitott szemmel úszom a vizekben, és amikor fejest ugrunk, a fej és tüdő minden kis ürege megtelik. Otthon se ásványvizet fogyasztok, hanem csapvizet, s nem hiszem, hogy ártalmasabb anyag lenne benne, mint abban a kis tasakban, amivel Afrika vizeit akarják tisztítani.

PUR-csomagok
A speciális PUR csomagokat a Children’s Safe Drinking Water (CSDW) dolgozói juttatják el az érintett területekre, bemutatva a por helyes használatát. Egy csomaggal 10 liter tiszta víz állítható elő. A csomag tartalmát beleöntjük 10 liter szennyezett vízbe, majd 5 percen át keverjük, végül megvárjuk, amíg a szennyeződés leülepszik az üveg alján. Ezt követően csak leszűrjük a vizet egy egyszerű szűrőn, akár egy tiszta konyharuhán át. (Amit tiszta vízzel előzőleg kimostunk – gondolom.) Az így megtisztított víz 20 perc múlva iható lesz. 

HarmoNet tipp: A vízhiány több embert öl meg évente, mint a háborúk >>

Egy csomag ára 10 dollárcent.
Egy amerikai dollárért egy afrikai gyermek számára 50 napra elegendő  vizet lehet megtisztítani. (Mennyi vízben úszkál egy amerikai gyerek a családi swimming-poolban?) 5,2 dollár kicsit több, mint 1000 forint, elég egy afrikai gyermek egy éves vízszükségletének megtisztítására. Számunkra természetes, hogy folyik a víz, ha megnyitjuk a csapot. Legtöbb helyen még azt is elmondhatjuk, hogy iható is a csapvíz, de főzni mindenképpen lehet belőle. Mi lenne, ha néhány napra váratlanul megszűnne ez a szolgáltatás?

Körforgás
Víz nélkül nem lenne élet a Földön. Aki a vizet birtokolja, annak a kezében kimondhatatlan hatalom van. Évente megközelítőleg 500 billió tonna víz fut át ezen a körforgáson. De a Föld víztartalékának  csak 1 százaléka áll rendelkezésre emberi fogyasztásra. Víz nélkül legfeljebb 2-3 napig vagyunk képesek élni. A szomjazó ember pedig még a nem biztonságos vizet is megissza. A világon naponta több mint 5000 gyermek hal meg, mert nem jut megfelelő ivóvízhez. A tiszta víz hiánya okozza a kolerát, vérhast. 

Egy európai ember átlagosan 200 liter vizet fogyaszt naponta, míg a fejlődő országokban ez csak átlag 5 liter. Afrikában és Ázsiában a nőknek átlagosan hat kilométert kell gyalogolniuk, hogy vízhez jussanak. 

HarmoNet tipp:
Csatlakozz Te is a "Tiszta vízzel a gyermekekért" programhoz >>

Klímaváltozás

Átalakult a Föld esőmintája. Akik nem jutnak tiszta vízhez, arra szorulnak, hpgy vizet lopjanak: megcsapolják a közösségi csatornákat. A következő évszázadban a vízért való harc különböző formái is kialakulhatnak. 

Mit tudhatunk a PUR-ról?
Eltávolít bizonyos betegségeket okozó baktériumokat, pl a kolera-baktériumot.
Csökkenti a hasmenéses megbetegedéseket a fejlődő világban.
Eltávolítja a koszt és más szennyező anyagokat.
A család számára megfelelő  ivóvíz készíthető általa.
Így talán sok élet megmenthető vele.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3734 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x