Mi az a Western-lovaglás? Igazi Vadnyugat itthon!
Címlap / Kultúra / Mi az a Western-lovaglás? Igazi Vadnyugat itthon!

>

Mi az a Western-lovaglás? Igazi Vadnyugat itthon!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Nem kell nyugatra menned, itt keleten is megismerheted a western hangulatát, stílusát, az állattereléstől a lovagláson át, a kötelező jellegű hagyományokig. Cowboyokkal és a természet szépségével, persze mindezt lövöldözés és banditák nélkül. Western-világ Magyarországon. 

A Közép Európa Kupa (Middle European Cup, röv: MEC) egy nemzetközi verseny ahol Közép-Európa legjobb western lovasai mérhetik össze tudásukat, különböző versenyszámokban és kategóriákban.

A MEC rendezésének ötlete 2004-ben fogalmazódott meg egy Szlovákiai Western Lovas egyesület vezetésének tagjaiban. Az első évben a kupasorozatban cseh, lengyel, magyar, szlovák, lovasok vehettek részt. A nagy sikernek és remek versenyeknek köszönhetően az Ausztriai Western Lovas Szövetség is jelezte részvételi szándékát, így 2006-ban már 5-ország részvételével zajlottak a versenyek. 2009-ben a verseny meghívott vendégi között szerepelnek az olasz westernlovasok, akikkel a közeljövőben a versenysorozat tovább bővülhet.    

Az első évben a Csehországi Celadna vállalta a házigazda szerepét, őket követte Szlovákia (Pezinok), majd Ausztria és 2008-ban Lengyelország.

2009-ben Magyarország kapta a Közép Európa Kupa rendezésének jogát. A hazai viszonyokat ismerve, a verseny helyszínéül, a Izsák városhoz közel eső El Bronco Ranch-et választottuk.

Az El Bronco Ranch, Magyarországon egyedülálló és európai színvonalú western lovas létesítmény. Az Intézmény nemcsak hazánkból, hanem Európa számos országából - de elmondhatjuk, hogy Európán kívülről is - rendszeresen visszatérő vendégekkel büszkélkedhet. Jelentős infrastruktúrája lehetőséget biztosít komoly és nagyszámú sportrendezvény szervezésére és lebonyolítására. Rendelkezik fedett lovardával (22 x 44 m), valamint egy 22 méteres fedett körkarámmal.

Ezenkívül három kültéri pálya (egy 30x60 méteres salakos, egy 34x68 méteres agyagos pályával a reining és performance számokhoz, valamint egy 35x70 méteres agyagos pályával a gyorsasági és marhás számokhoz. A ranchen még található egy jól felszerelt versenyiroda-előadóterem, egy bár, egy kemence-komplexum, kültéri úszómedence, valamint 9 jól felszerelt apartman. A környéken 15 percen belül számos kitűnő szálláslehetőség biztosított a kedves érkező vendégek részére.
A lovak elhelyezését 20 boksz biztosítja, ezekhez tartozik 2 nyerges, 1 lómosó, több lókikötő.

Magyarországi versenyekre méretezve mind a parkolási, mind a mosdó-illemhelyek száma elegendő, de a várható 1 500 főre nem elégségesek a kiszolgáló létesítmények. Parkolót az egyik nagy legelőn tudunk kialakítani, de illemhelyeket bérelni lesz szükséges. Tekintettel a verseny nagyságára, mintegy 200 mobilboksz bérlését tartjuk célszerűnek.

Az előző évek tapasztalatai alapján a Közép Európa Kupán versenyre érkező lovak száma elérheti a 200-at!
A hagyományt követve, a verseny szeptember elején, 2009. szeptember 11-13. között kerül megrendezésre. A rendezvény 3 napos, terveink szerint, látványos bemutatókkal ötvözve (rodeóshow, négyes fogathajtás, gyerekprogramok, country linedance, lovasíjászat, koncertek).

HarmoNet tipp: Ismét lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány >>

A rendezvény főszervezője:
A Magyar Lovasszövetség Reining- és Általános Western szakágainak megbízásából: az El Bronco Westernlovas Egyesület. Elnöke, és egyben a magyar válogatott szövetségi kapitánya:  Kurcsics István.

A western stílusú lovagláshoz 35 alap versenyszám tartozik.

A versenyszámokat az alábbi négy kategóriába sorolják
  • performance (reining, trail, pleausre)
  • borjas számok (team penning, cutting)
  • gyorsasági számok (hordókerülés, szlalom)
  • tenyésztői (quarter horse lovak tenyészszemléje)
 

Néhány versenyszám rövid ismertetése:

A reining díjlovaglás western stílusban, vágtában bemutatva. A program elemeinek alapját az igazi „ranch-munka” során adódó feladatok szolgáltatták. A gyors és lassú vágtában bemutatott szabályos körök, az ugrásváltás, a Spin, a Sliding Stop, a Rollback és a hátraléptetés minden reining programban szerepelnek meghatározott sorrendben és helyen.

Cutting során a lónak kell bizonyítania a marhákkal történő munkához való érzékét. A verseny időtartamára beterelnek egy borjúcsordát a pályára. A lovasnak nyugodtan be kell lovagolni a marhák közé, egy marhát el kell választani a csordától, a pálya közepére kell terelni, és nem szabad visszaengedni a többiekhez. A lovat hosszú száron kell lovagolni, és a lónak önállóan kell dolgoznia. A lovas minden szársegítségét pontlevonással büntetik. 

HarmoNet tipp: Gyógyító lovaglás, csak hozzáértőkkel! Hippoterápia a gyakorlatban >>

A trail (ejtsd: trél) egy olyan western versenyszám, amelynek során a ló-lovas párosoknak olyan akadályok sorozatát kell leküzdenie, amelyek a mindennapi kültéri lovaglás során, erdőn-mezőn akármikor előfordulhatnak. Még az ugyanolyan típusú akadály is igen sokféle formában jelenhet meg a versenyek során, számos kombinációban. A jó trail ló igen engedelmes, nyugodt, kiegyensúlyozott, és nem félős. Mivel a westernlovakat nagyfokú önálló feladatmegoldásra nevelik, ezért elengedhetetlen, hogy számos rúd, a különböző típusú akadályok és ezek kombinációi között a ló figyelmesen és a lovasával rendkívül együttműködően dolgozzon. Mindezt természetesen nem rövid, hanem a westernlovakat jellemző laza szárhasználattal kell megoldani.


A szlalom verseny egy 6 oszlopból álló pályán zajlik. Az oszlopoknak egymástól 6,4 méternyire kell lenniük, és az első oszlopnak is 6,4 méternyi távolságra kell lennie a startvonaltól. A talpas oszlopokat a földre kell helyezni. Magasságuk 1,8 m, a talpazat átmérője pedig nem lehet több mint 35 cm.

Az oszlopok sora mellett jobbról, vagy balról végig kell lovagolni a sor végéig,  szlalomban oda-vissza meg kell kerülni az oszlopokat, majd a sor ellentétes oldalán a célvonalon át kell lovagolni. Lásd a mellékelt rajzot.

A team penning a ranchen való munkából alakult ki, egy nagyon izgalmas versenyszám, amely során három lovas a csordából három, azonos számmal ellátott borjút egy karámba terel. A három lovasból álló csapatnak három, azonos számmal ellátott borjút a csordától le kell választania, és egy karámba kell terelnie. A nagyobb versenyeken a csorda általában 30 borjúból áll, de a regionális vagy kisebb versenyeken kevesebb borjúval dolgoznak.
Amint a lovasok az adott három marhát elválasztották a többitől, a pálya másik felén lévő – az ellenkező oldalról nyitott – karámba kell terelniük azokat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5589 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x